Fejléc menü

A bétel


 

A bételrágás hagyománya olyan, mint a dohányzásé. Egyesek kábító hatása miatt vagy orvosi céllal fogyasztják, mások hisznek abban, hogy mágikus erővel bír a szellemekkel való kommunikációban.

Azonos összetevőkből ki-ki a saját ízlése szerint készíti el a bételt, használatához helyenként más és más szokások kapcsolódnak, a bételkészletek vidékenként változóak: a rágni való bétel úgy készül, hogy a bételnövény (Piper betle) levelét kevés oltott mésszel megkenik, és egy szelet aréka diót (Areca catechu) tesznek hozzá. A levelet ezután élvezője összecsavarva helyezi a szájába, és megrágja. A bétel kúszónövény, levele rágcsálás közben kellemesen fűszeres ízű, meleg érzést kelt a szájban. A levél íze attól a növénytől is függ, amelyre felfut. A kapokfára vagy gyapotfára felfutó bétel levelét tartják a legaromásabbnak. A három legfontosabb alapanyagot egyéni ízlés és helyi lehetőségek szerint szokás ízesíteni: dohánnyal, szerecsendióval, fahéjjal és egy gyömbérféleséggel, helyenként citrommal és kardamonummal. A bétel levél egy központi idegrendszer stimuláns anyagot, arekolint tartalmaz, mely növeli a keringést és csökkenti a szív munkaterhét. A bétel levélnek enyhe stimuláló tulajdonsága van.

Európai szemmel a bételrágás ijesztő tud lenni, mivel a bétel vörösre színezi a nyálat és a fogakat. A feldagadtnak tűnő orcából sokszor fogfájásra gondolunk, mely ínyvérzéssel jár. A kiszívogatott levet a fogyasztók kiköpdösik, melytől mindenhol vörös foltos az út. A bétel erősen mérgező, de csökkenti az éhséget, felfrissíti fogyasztóját és - úgy tartják - megóvja a fogakat is, melyek egy idő után megfeketednek. A burmaiak szerint csak a kutyának van fehér foga, kedvesük csillogó vöröses-fekete fogát többen is megénekelték.

A kutatások kimutatták, hogy bételrágás szájrákot okoz, mely népbetegség az ázsiai országokban. Egy új tanulmány szerint a bételrágás során olyan pszichoaktív anyagok szabadulnak fel, amelyek közvetlen karcinogén hatást fejtenek ki a körülbelül 600 millió bételhasználó szájüregében. A bétel a negyedik legnépszerűbb pszichoaktív anyag a dohány, alkohol és a koffein után.

cikk_4139_betel_level_2.jpg

Mison Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!