Fejléc menü

Zanzibár, az Illatos sziget


 

Zanzibár az Indiai-óceánon, Afrika keleti partjainál fekszik. A szigetcsoport Tanzániához tartozik, két fő szigete Unguja és Pemba. Gyönyörű, fehér homokos tengerpartjai, kristálytiszta vizei, türkizkék színű tengere, rejtett öblei és misztikus mangrove erdői a világ egyik legromantikusabb helyszínévé teszik.

A Zanzibár név eredetére 2 lehetséges alternatíva is létezik, vagy a perzsa nyelvből (zangi-bar, ami annyit jelent: „a feketék partja”) vagy az arab nyelvből (Zayn Z'al Barr, vagyis: „szép ez a föld”) származik.

Klímája kiváló, hiszen júliustól októberig átlagosan 26 °C fokot mérnek, az év többi részében pedig 28-at. Márciusban és áprilisban többet esik az eső, ám egyébként csak rövid zivatarok tapasztalhatók, amelyek inkább kellemesek, mint zavaróak.

A szigetek kedvező fekvésük miatt a kelet-afrikai városokkal való kereskedéshez jó támaszpontnak számítottak. Kikötőiből elefántcsonttal, fűszerekkel és ébenfával megrakott hajók indultak útnak, hogy később kínai porcelánnal, selyemmel és gyöngyökkel térjenek vissza. Emiatt a területet többen is hatalmuk alá vonták, portugál, arab és brit gyarmat is volt. 1896. augusztusában tört ki az angol–zanzibári háború, amely az angolok jelöltjének trónra kerülésével végződött. Ez volt a történelem legrövidebb háborúja, ugyanis Zanzibár 38 perc alatt adta meg magát. 1963 decemberében nyerte vissza függetlenségét Nagy-Britanniától, ám ez a szabadság rövid életű volt, ugyanis 1964. január 12-én a szultánt elűzték, majd április 26-án egyesülve Tanganyikával, létrejött Tanzánia. Nevét három szó összevonásából alkották meg: „Tan” (Tanganyika) „Zan” (Zanzibár) és „ia” (Azania, mely Kelet-Afrika görög neve).

A szigeteken sokféle népcsoport megfordult, ennek eredményeként afrikai, perzsa, arab és indiai származású emberek élnek itt. Fő vallásuk a muzulmán, de emellett megmaradtak az afrikai hagyományos vallások, mélyen hisznek a fekete mágiában és a szellemekben is. Bár a helyi lakosság viszonylagos szegénységben él, ennek ellenére az emberekből sugárzik a boldogság, mindenki mosolyog, az ide látogató utazókat nagy szeretettel és nyitottsággal fogadják. „Hakuna matata” (vagyis: minden rendben, nincs gond) - ez az életérzés hatja át a gondolataikat és így élik a mindennapjaikat. Egy különleges etnikai csoport tagjai is élnek a szigeteken, akik eredetileg Tanzániában és Kenyában őshonosak, ők a maszájok. Magas, vékony testalkatukról, és jellegzetes öltözékükről könnyen felismerhetők. Zanzibárra a jobb élet reményében érkeznek, a tengerpartokon szinte mindenhol találkozni velük, ahol különféle kézzel készített ékszereket és egyéb tárgyakat kínálnak eladásra.

cikk_5574_three_masai_tribe_member_standing_near_the_ocean_in_zanzibar.jpg

Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja, Stone Town (kőváros) az UNESCO világörökség része. A város neve az építkezéshez használt korallkőre utal. Kanyargós sikátorai, templomai, bazárjai és gyarmati épületei a régmúltba repítenek vissza. Ez a város volt Afrika rabszolga kereskedelmének a központja, ide hordták az elrabolt férfiakat és nőket. Egy pincében láncra verve raboskodtak, várva a nyilvános licitre. A túlélőket az eladásukat követően a világ számos szegleteibe hurcolták. A földalatti rabszolga pincék ma is látogathatók. Az igen alacsony belmagasság mellett levegőtlenek a helyiségek, így a látogathatók is átélhetik, milyen érzés lehetett hetekig vagy napokig itt raboskodni. Az egykori rabszolga piac helyén ma egy anglikán templom áll.

A sok népcsoport és a kereskedők, akik megfordultak itt, mind-mind nyomot hagytak maguk után, mely a gasztronómia sokszínűségében is megmutatkozik. Az ételekhez felhasznált ételízesítők nagy része helyben terem meg, hiszen Zanzibár évszázadok óta látja el a világot egzotikus fűszerekkel, mint például: curry, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, bors, fahéj, vanília, sárfány és cardamom. Innen ered a korábbi elnevezése is, az Illatos sziget, hiszen a fűszerek illatát már a tengerről meg lehetett érezni. A mai napig a szigetek fő bevételi forrása a turizmuson kívül a fűszerkereskedelem. Ezek a csodálatos fűszerek szinte bárhol megvásárolhatók, piacon és üzletekben, kisebb-nagyobb kiszerelésben, és a turisták boldogan veszik-viszik, hiszen kitűnő minőségűek. A helyi ételek alapját főleg a „tenger gyümölcsei” adják, rengeteg különleges, halas ételből lehet válogatni. Minden nagyon friss, hiszen reggel fogták ki a tengerből. A gyümölcsök, és az abból készült ivólevek édesek, és zamatosak, mivel a banán, az ananász, a mangó és papaya éretten kerül le a fáról. Az általunk jól ismert banán Zanzibáron csak egyike a sok-sok változatnak, ugyanis itt még piros színű is létezik. Érdemes megkóstolni a kevésbé ismert gyümölcsöket is, mint például a guavat, a rambutánt, a malájalmát vagy a sapodillat.

cikk_5571_condiments_4916535_1920.jpg

Zanzibár leghíresebb szülöttje a Queen egykori énekese, Freddie Mercury, szülőháza ma is megtekinthető Stone Town-ban. Rajongói azt a zoroasztriánus templomot is felkereshetik, amit az énekes imádott, vagy akár egy ebédet is elfogyaszthatnak a róla elnevezett tengerparti étteremben.

Egy jó nyaraláshoz fontos az ideális helyszín megtalálása.
Nungwi a sziget legnyüzsgőbb városa, itt található a legtöbb szórakozóhely, étterem, bár és üzlet. Emellett Paje az egyik legnépszerűbb üdülőváros, ahol szintén remek éttermekre és bárokra lelhetnek a turisták.
Akik csendre és nyugodt pihenésre vágynak, azok Jambiani települését válasszák, melynek hosszú, finom, fehérhomokos tengerpartján kisebb bungallók és pár étterem sorakozik. Érdemes már kora reggel a parton ücsörögni, hiszen csodás napfelkeltében lehet gyönyörködni. A természet nyújtotta béke szinte kézzel fogható. Viszonylag szeles partszakasz, akik szeretnek szörfözni, azok emiatt fogják kedvelni.
Mangapwani települést szintén azoknak ajánljuk, akik olyan nyaralásra vágynak, melynek során elvonulhatnak a világ zajától. Pálmafákkal szegélyezett álomstrandja olyan meseszép, akár az elveszettnek hitt Földi paradicsom.
Bububu egy viszonylag sűrűn lakott település, ahol bár kevés szálloda található, de itt fedezhető fel igazán, hogy élik az emberek a mindennapjaikat, ugyanis betekintést nyerhetünk a helyiek életébe. Ha már túl sok a nyugalom, akkor a pezsgő főváros is csak egy karnyújtásnyira fekszik.

cikk_5572_people_4727963.jpg

Zanzibár búvárkodásra kiválóan alkalmas, mivel világszínvonalú merülőhelyekkel rendelkezik, a tenger hőmérséklete pedig egész évben átlagosan 27 °C fokos. Merülőhelyeinek legnagyobb része a Menai-öbölben található, a sziget dél-nyugati részén. Ez a terület a turisták és búvárok által még kevésbé felfedezett helyek közé tartozik, így tulajdonképpen szinte érintetlen. A Menai-öböl nem egy átlagos merülőhely, ugyanis egy természetvédelmi területen található. Ezen a hatalmas területen vulkanikus szigetek, homok- és korallzátonyok tömkelege található. A szigeteket viszonylag sekély vizek veszik körül, mely koralloknak, trópusi halaknak és sokféle egyéb tengeri élőlénynek adnak otthont. Változatos merülőhelyeinek valamelyike minden tudásszintű búvár számára alkalmas.

A kevésbé bátrak egy Blue szafarin vehetnek részt, melynek során egy védett területen belüli lakatlan szigetre hajóznak. Csodaszép ez a kis sziget, ahol többezer éves óriáskagyló beágyazódások is megfigyelhetők. Úszhatnak, napozhatnak, sznorkelezhetnek vagy akár horgászhatnak is.

A sok kisebb sziget közül a Börtön sziget az egyik legismertebb, amely Stone Town-al szemben található, fél órás hajóútra. Nevét a rajta lévő, több mint 100 éves börtönről kapta. A szigeten élnek az óriás szárazföldi teknősök. Ezeket a több száz kilós csodákat akár meg is lehet simogatni!

Lehet vitorlázni is, a jellegzetes, fehér vitorlás dow-hajókkal. Ezek egy darab farönkből vannak kifaragva, ezáltal nagyon keskenyek, az egyensúlyozáshoz pedig két kinyúló fagerenda szolgál. Szép látvány, ahogy szeli a habokat.

cikk_5573_red_monkey_3734813_1920.jpg

Izgalmas kaland egy erdőtúrán részt venni Zanzibár legnagyobb esőerdejében, a Jozani esőerdőben. A kirándulás során megfigyelhetők a vöröskolobusz nevű védett majmok, amelyek csak itt lelhetők fel. A teljesen vadon élő majmokat általában nem kell keresni, mivel elég közel jönnek az emberekhez, és hagyják magukat fényképezni.

Zanzibár a fentieken kívül rengeteg kisebb-nagyobb felfedeznivaló csodát rejt, többek között látogatható egy vízi teknős rezervátum, egy trópusi lepke központ és egy hüllő központ, illetve egy ősrégi rabszolgabarlang, amelyben egy szakaszon a bátrabbak végig is mászhatnak.

Bartos Szilvia

Ha Önöket is elvarázsolta Zanzibár, és kedvet kaptak arra, hogy egy üdülés során felfedezzék a rejtett kincseit, akkor vegyék fel a kapcsolatot kollégáinkkal, és kérjenek ajánlatot az ITT LÁTHATÓ szállodák valamelyikére.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!