Fejléc menü

Etiópia gyöngyszemei 1. rész


 

Az ország Kelet-Afrika középső részén található, kb. 1 millió km2 területű, lakossága kb. 100 millió; vagyis mindkét szempontból kb. tízszerese hazánknak. Néhány évtizede rendszeresen láthattuk a tévében a Száhel-övezetben lakó éhező etióp gyerekeket, ám azóta kutakat fúrtak, és ha nem is eleget, de mára megindult a fejlődés, hatalmas építkezéseket lehet látni, főleg kínai befektetők építik az utakat, modern épületeket. Most érdemes odautazni, mivel a turizmus is beindult, és egy évtized múlva már tömeges lesz a turisták száma, mely kicsit tönkreteszi a természeti látnivalókat, és elüzletiesíti az Omo-völgyi törzseket is.

Utunk 1. részében természeti csodákat láttunk, egy természetföldrajzi kalandtúrában volt részünk. Az első próbatétel az Erta Ale vulkán megmászása volt. Az alaptáborból este 8-kor indultunk, amikor már lement a nap, és így 45 fok helyett csak 30 fok volt. Mivel besötétedett, fejlámpára volt szükségünk, hogy lássuk, hova lépünk.

cikk_4055_etiopia_utazas_keszen_allunk_az_ejszakai_turara.jpg

Az út végig felfelé tartott, vulkáni bazalt felszínen, mozgó, éles köveken, kb. 10 km-en át. Aki nehezen bírta a gyaloglást, bérelhetett tevét, melyek egyébként a vizet, matracokat és a takarókat is szállították. Fegyveres őrök kísértek bennünket a biztonságunk érdekében. A vulkán arról híres, hogy a pereméig fel lehet mászni, ahol szerencsés széljárás esetén látni lehet a fortyogó lávát. Mi sajnos, csak a láva által vörösen megvilágított kénes kigőzölgést láttuk, és hallottuk alant a fortyogást.

cikk_4054_etiopia_utazas_erta_ale_vulkan_a_krater_peremerol.jpg

Az Erta Ale egy 613 m magas működő pajzsvulkán (1 forrópont fölött keletkezik általában, ahol az asztenoszférában a forró magma felfelé áramlik; nem a kitörés jellemzi, hanem inkább túlfolyik a láva a peremen, ezért nem meredek kúpszerű, hanem laposabb). 2 krátere van, bennük lávató, melyben folyamatosan áramlik az izzó láva, és a déli szegélynél sokszor túlfolyik a bazalt a hegy oldalába. A név jelentése: füstölgő hegy, és a déli aktív kráterét nevezik a pokol kapujának. 2009-ben a BBC 1 csapata 3D-s lézer technikával feltérképezte a területet. Folyamatosan vannak kisebb-nagyobb kitörések. 2005-ben egy kitörés elpusztított 250 marhát, és az embereknek menekülniük kellett. 2017. januárjában is jelentettek egy nagyobb kitörést. A vulkánt 1960-ban fedezték fel. Van egy nagy kalderája, 1700 x 600 m, melyen belül több kicsi található, folyamatosan működő különleges lávatóval.

A 2. napon a csillagos ég alatti alvás után lesétáltunk a hegyről, ez már nem volt olyan megerőltető. A naplementét pedig a hatalmas sómezőn lévő sós tó partján néztük végig, a fotósok nagy örömére. A Danakil-mélyföld 116 méterre van a tengerszinttől, sivatagi terület, mely a kelet-afrikai árokrendszerre nagyjából merőleges törés következtében alakult ki. Előzőleg tenger borította, majd tektonikus mozgások következtében kiemelkedett a mai Eritreában lévő Danakil-hegység, mely elzárta a Vörös-tengertől. A magas hőmérséklet (45 fok volt nappal) miatt a víz gyorsan elpárolgott, és visszamaradt a só (kálisó és nátriumklorid). A kialakult sóréteg 1-1,5 km vastag miocén korú (10-20 millió éves!).

A sót a helyiek, az afar törzs bányássza, téglákat faragnak belőle, és tevékkel szállítják Mekelébe, a feldolgozás helyére, majd onnan tovább. Ez a kereskedelem legfőbb terméke itt. Hosszú tevekaravánokat lehet látni a naplementében, melyek ilyenkor indulnak több napos útjukra. A sót és egyéb kőzeteket egyébként nem szabad kihozni az országból, elveszik a repülőtéren!

cikk_4056_etiopia_utazas_sobanyaszat.jpg

Kb. 1,2 millió afar él Etiópiában, saját nyelvük van, vallásuk szunnita iszlám, és nomád életmódot folytatva vándorolnak évszázadok óta a szavannákon, sivatagokon keresztül. Állataikkal a legeltetésre már épp alkalmas területeket keresik, másrészt folyamatos cserekereskedelmet folytatnak egymással és az érintkező népekkel.

Egy átlagos afar családban nem ritka, hogy 8-10 kisgyerek szaladgál a szúrós ágakból épített afar körben, melynek közepén két kis kunyhó áll. A gyors népességnövekedés egyik alapvető oka a korai családalapítás és gyermekvállalás. Egy afar fiú 16 éves kora körül veszi el feleségül első unokatestvérét. A menyasszony mindig a vőlegényhez korban legközelebb eső unokatestvér lesz. A legtöbb afar fiú már 5-6 éves korában tudja, hogy ki a leendő felesége.

Az afar nők helyzete kifejezetten nehéz. Alig pár éves korukban afar hagyományok szerint körülmetélik őket, melynek számos, komoly egészségügyi kockázata ismert. A fiatalkori trauma után sem egyszerű az életük: rájuk hárul a kunyhó körüli és a gyermekneveléssel kapcsolatos minden munka. A nők feladata az állatok teljes körű gondozása: kora reggel hajtják ki a kecskéket, marhákat és tevéket az éjszakázó helyről, ők fejik az állatokat, de törődniük kell a család étkeztetésével és még a kunyhó építésével, javítgatásával is.

Az afar sátrak neve ari, két vagy több ilyen alkot egy tábort (burra). Több faluból álló közösség vezetője a dardar, a törzsek élén pedig a szulán áll.

cikk_4058_etiopia_utazas_tevekaravan_szallitja_a_sot_naplementeben.jpg

Utazásunk 1. részének csúcspontja a Dallol kráterek voltak. A nagy kráter kb. 3 km átmérőjű, a legutóbbi, 1926-os kitöréskor keletkezett új csak 30 m. Sár, só, vaskiválás és melegforrások alakítják a tájat. A terület tele van gejzírekkel, kénhidrogénes forrással, mely a vulkáni utóműködés eredménye. Nem törnek ki folyamatosan, eldugulhatnak a benne oldott sótól, aztán a felfelé igyekvő felmelegedett talajvíz egy másik repedés mentén keres utat magának; azaz a felszín folyamatosan változik. A kitörés körül lerakódnak az ásványok. A fiatal gejzírnél élénksárga (kénes kiválás), barnás-vöröses (vas) és zöld színűek (magnézium), az öregebbeknél kifakulnak, elpiszkolódnak a színek. 2011. januárjában nagyon sok eső esett, utána sok új gejzír alakult ki, majd a szárazság miatt csökkent a számuk.

cikk_4052_etiopia_utazas_dallol.jpg

cikk_4053_etiopia_utazas_dallol2.jpg

Sok képet lehet találni az interneten különböző területekről. Általában azt tapasztaltam, hogy ezek a képek sokkal szebbek, mint a valóság, mert mondjuk hetekig várnak a megfelelő pillanatra, vagy rásegítenek egy kis photoshopppal. Ezek viszont ugyanolyan gyönyörűek voltak a helyszínen is!

A terepjárókban velünk utazott a mozgó konyha is, Rosa főzte a vacsorát, ami sokszor voltinjera, az etiópok nemzeti eledele, amely egy teff nevű fűféle magjából készült lisztből készül, amit vízzel keverve 3 napig erjesztenek, aztán egy hatalmas vaslapon és nyílt tűzön megsütik. Különböző húsos vagy zöldséges feltét kerül rá. Kézzel törnek egy darabot ebből a „nagy palacsintából”, azzal markolnak a feltétből. Az injera gluténmentes, így a mai európai egészségkultúrában is várható, hogy el fog terjedni.

A kalandtúrához hozzátartozott az is, hogy nem szállodában aludtunk 3 napig, hanem a csillagos ég alatt. Mivel fényszennyezés nem volt, és felhő sem, ezért csodálatos pompájában tűntek fel a csillagképek, pl. az Orion. És mi önfeledten magyar népdalokat énekeltünk. :) 

cikk_4057_etiopia_utazas_szallasunk_a_szabad_eg_alatt.jpg

cikk_4051_etiopia_utazas_csoportunk_dallolban_a_helyi_idegenvezetovel.jpg

Folytatása hamarosan következik.

 Vidó Ildikó

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Omán - Sátrazás
  • Stanley Tucci felfalja Itáliát
  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.04
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!