1000út Utazási Iroda - Körutazások a világ minden táján

Fejléc menü

Magazin


Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

2021. december 11.

Az, hogy Marokkó Afrika kapuja, sokszínű, változatos ezerarcú ország, hogy az Atlasz és Riff hegyvonulatai végtelen sivatag és oázisok, színes berber falvak antik és modern városok lenyűgöző egyvelege ezt mindenki tudja. 

Személyesen megtapasztalni, látni, érezni, szagolni, átélni egészen más dolog. 

Egyedülálló élményt kínál Marokkó négy kiralyi városa amiből nekem Fez a legkirályibb, mert Fez maga a csoda, mintha megállt volna az idő. Medinája az iszlám világ legkiterjedtebb és legjobban megőrzött középkori történelmi városa. 

cikk_5942_ornate_brass_and_tile_doors_to_royal_palace_in_fez_morocco.jpg

Az Idriszidák alapították berberek segítségével az iszlám érkezésével a IX. században. 

Azóta is organikusan épül, fejlődik és folyamatosan lakott. Közel 300 ezer ember él itt a 9 ezer szűk labirintusszerű sikátorok házaiban. A XIII. századra elérte mai méretet a fezi medina és méltán az UNESCO világörökség része. Ma is a tradicionális életformát élik a medinában. Ez a marokkói civilizacio szíve, spirituális és kulturális központja.

A fezi medina a világ legtöményebb város élményét adja. Két régi medina negyedből áll a Fes el-Balibol és a Fes el-Jdidbol, valamint, a modern városi Ville Nouvelle területből. 

cikk_5943_mint_tea_is_drunk_all_over_morocco.jpg

Beérve a középkori falak közé egy fantasztikusan kaotikus, mégis nyugodt medinába érkezünk. Itt minden érzékszervünk működésbe lép köszönhető ez a keleti fűszereknek, zöldségeseknek, henteseknek, pékeknek, kézműveseknek, fürdőknek (Hamam), börcserzőknek, stb. A múlt él itt, vagy beleszeretsz vagy elmenekülsz belőle. 

Élő múzeum ez a város, mert a medinához kellenek falak és kapuk amik körülveszik és a mai napig rendületlenül állnak. Kellenek nyilvános kutak, ebből ma 60 működik. Kellenek boltok, mert a városi ember mindig vásárol, a falusi meg ezért utazik a városba, ma 75 ezer bolt működik. Kellenek kifőzdék és kávézók, ahol eszünk, iszunk, megpihenünk, beszélgetünk és bámuljuk a forgatagot. 

A városi embernek nem csak fizikai, hanem szellemi igényei is vannak, ezért kellenek a mecsetek és iskolák (medresze), és minél szűkebbek a sikátorok, annál imponálóbb a mecset vagy korán iskola nagy belső kertje medencével, árnyas kerengővel, virágzó fákkal és egymásba nyíló udvarokkal. A kinti bűzös világ ellen pontjára épültek, mint a keresztény katedrálisok, hogy elkápráztassanak. Itt a magasabb rendű örömök édenébe jutunk és átlényegülünk, kizárjuk a világi dolgokat.

Fatima al-Fihri 859-ben alapította Fezben az al-Qarawiyyin mecsetet és medreszét, ami a legrégebbi, jelenleg is létező, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény a világon, ami hatással volt a nyugat-európai egyetemek kialakulására és felépítésére. Beceneve Afrika Athénja. 

Megemlíthetném a mór építészet csodáit, kapuk, palotak, mecsetek, medreszék sokaságát a  régi zsidó negyedet a Mellaht a bőr és kerámia műhelyeket az arab konyhát, de ez nem pótolja a személyes élményt. Nem tudom visszaadni az illatokat, ízeket, a hangokat, a város középkori hangulatát. Azt csak a helyszínen lehet átélni, ahogy a helyiek a tradicionalis mindennapjaikat élik.

Kalandra fel, Insh-Allah.

Írta: Topozidu Mária

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Európa legnagyobb jégmezője, az izlandi Vatnajökull
  • Ani, Kelet-Törökország elfeledett szellemvárosa
  • Öt téli ital, amit nem szabad kihagyni Isztambulban
  • II. Erzsébet és Balmoral
  • Hová utazik legközelebb?

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bøsdalafossur – A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

7 nap / 6 éj
2023.02.03-2023.02.10
összesen 4 időpontban
623 500 Ft/fő
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2023.05.14-2023.05.22
összesen 4 időpontban
435 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Különleges ajánlat
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2023.04.20-2023.04.29
összesen 2 időpontban
695 000 Ft/fő
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2023.02.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
2023.05.10-2023.05.14
összesen 2 időpontban
476 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!