Fejléc menü
Ezért bolondul a világ a török reggeliért - ízek, sztorik és élmények egy nagy asztal körül
Ha egyszer kipróbálod, többé nem felejted el: a török reggeli – vagyis „kahvaltı” – igazi gasztroélmény, amely sokkal többről szól, mint csupán leülni és enni valamit reggel, indulás előtt. Törökországban a reggeli közösségi program: hosszúra nyúlt beszélgetéseket, nevetést, közös falatozást jelent, ahol senki nem siet sehová.
Az egész mögött egy nagyon aranyos sztori áll: a török „kahvaltı” szó ugyanis azt jelenti, hogy „kávé előtt”. Régen a törökök először reggeliztek valami tartalmasat, hogy aztán az erős török kávét jobban bírja a gyomruk. Ma viszont a török reggeli annyira bőséges, hogy sokan már kávéig el sem jutnak.
Egy asztal, amely roskadozik a finomságoktól
Nincs két egyforma török reggeli, de van pár dolog, ami közös bennük: össze sem lehet hasonlítani a szállodák büfékínálatával: sokszorosan jobb azoknál. Az asztalt beborítják a különféle tányérok és tálkák, és mindben más és más van. Az ízek hihetetlen skálájába beletartozik 3-4 féle sajt, rengeteg különböző kence, tojásétel, zöld és zöldség, különböző pékáruk. És még a felét sem soroltuk fel.
Sajtok minden mennyiségben. A törökök iszonyú büszkék a sajtkészítésre. Van, aki az Ezine sajtra esküszik, más a vani zöldfűszeres sajtot tartja a legjobbnak. Egyik finomabb, mint a másik. Több is kerül ezekből a kézműves finomságokból az asztalra.
Olajbogyók – nem csak úgy egyszerűen, hanem többfajta - fűszerekkel, olajjal, esetleg csilivel megbolondítva vagy grillezve. Sok török szerint „olajbogyó nélkül nincs reggeli.”
Friss zöldségek: uborka, paradicsom, zöldfűszerek. Nyáron a dinnye is gyakori vendég az asztalon.
Tojásvariációk – a menemen (tojás paradicsommal, paprikával, kísértetiesen hasonlít a lecsóra) óriási kedvenc. És van a çılbır, ami mostanában hódít Instagramon: a buggyantott tojás, fokhagymás joghurttal és paprikás vajjal nyakon öntve. Istenien hangzik? Az is.
Péksütemények, tésztaféle, kenyér: elmaradhatatlan a simit (szezámmagos karika), ott lesz a pide is, de jöhet a poğaça (sós batyu), gözleme (töltött lepény), börek. Állítólag a törökök szerint a reggeli annál jobb, minél többféle péksütemény van.
Édes zárás: méz, selymes kaymak (tejszín), pekmez, halva, házi lekvárok.
És persze a legfontosabb: a végtelen teafogyasztás. A törökök képesek akár egy órán át csak teázni, beszélgetni és csipegetni, miközben újra és újra töltik a tulipán alakú poharaikat. Egy kis extra infó: sok helyen van külön „çaycı” (teafőző ember), akinek az a dolga, hogy a teát folyamatosan főzze és hordja az asztalhoz.
Nem csak étel – élmény!
A török reggeli közösségi esemény is: születésnap, baráti találka, vagy csak egy hétvégi „lassú reggel.” Sok család és baráti társaság eljár kimonodott reggelizőbe, az úgynevezett kahvaltı szalonukba. Ráadásul egy csomó helyen a kilátás is pazar: Isztambulban gyakran a Boszporuszra néző teraszokon reggeliznek, miközben sirályok köröznek az asztal körül.
És ami nagyon fontos: kimondottan tanácsos sokáig ücsörögni. A törökök szerint a gyors reggeli egyenlő a szomorú reggellel.
A világ legjobb reggelije?
Nem véletlen, hogy a török reggelit a világ legjobb reggelijei közé választották, és esélyes az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára is. Ez egy életérzés is – egyszerre lassú, élvezetes és elképesztően gazdag dolog, melyet családunkkal vagy barátainkkal osztunk meg.
Ha Törökországban jársz, ne hagyd ki: egy ilyen reggeli után garantáltan úgy érzed majd, hogy innentől a nap hátralévő részében csak jó dolgok történhetnek veled!
Fotók: TGA és Méhész Zsuzsa
Forrás: a TGA megbízásából a HotelPremio Group
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások

A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink

© 2025 - 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42