Fejléc menü

Érdekességek Thaiföldről: A hosszúnyakú karenek
Egy Thaiföld utazás nem szólhat csak a tengerparti pihenésről! Változatos tájak, kultúrák és ételek várják azokat, akik egy Thaiföld nyaraláson vesznek részt.

Ha egy Thaiföld csoportos utazáson vesz részt, akkor ellátogathat Mae Hong Sonba, ahol betekintést nyerhet egy szokatlan és teljesen eltérő kultúrába. Ugyanis Mae Hong Sonban élnek a híres hosszúnyakú, vagy más néven gyűrűsnyakú nők a karen törzsből. Ez a hegyi törzs eredetileg Mianmarból (Burmából) származik. A rejtély, amely a rézgyűrűk ékszerként való használatának hagyományát mutatja be, személyesen látva jobban átélhető, mint amikor csak fényképeken csodáljuk meg.


 

Vajon miért viselik a nők ezeket a szokatlan gyűrűket?

A gyűrű viselésének oka a megkülönböztetés, amelyben a szépség alapvető szerepet játszik. A gyűrűket kizárólag nők viselik.

A hagyomány történelmi háttere nem egészen világos, és különféle történetek léteznek.

cikk_0_1000ut-erdekessegek-thaifoldrol1.jpg
Kép forrása: https://facts.net

Az egyik szerint a nők a gyűrűk viselésével meg akarták védeni magukat a tigrisharapásoktól (ugyanez a férfiakra már nem érvényes, hiszen ők erősek, és meg tudják védeni magukat!).

Két, egymásnak ellentmondó legenda is létezik. Az egyik szerint a gyűrűk a hölgyeket különlegessé és széppé teszik, ezzel szemben a másik legenda alapján, ezzel csúfítják el a nőket, hogy más törzsek ne akarják elrabolni őket.

De az a mítosz is létezik, hogy a törzs egy páncélos nyakú, nőstény sárkány leszármazottja, és a sárkányra emlékezve hordanak a nők gyűrűt a nyakukon.

A legbizarrabb történet az, hogy eredetileg férfiak tették fel ezeket a gyűrűket a nőkre, hogy legyengítsék a nyakizmaikat. A nőket egy esetleges házasságtörés esetén a gyűrűk levételével büntették meg, mert a gyűrűk nélkül nyaktörést szenvedtek a legyengült izomzat miatt.

A mai napig nem tudható, melyik történet igaz. Az azonban biztosan állítható, hogy az ékszer nem egyedi gyűrűkből áll, hanem spirál formában helyezik a nő nyakába. A falu sámánja a lányok 5 éves kora körül, egy szertartás keretében helyezi fel az első gyűrűt. Majd évről évre egyre több és nagyobb gyűrűt tesznek fel. Maximum 27 darab gyűrű lehet a nyakon. A spirál felhelyezése és cseréje egy rituális szertartás formájában történik. Mivel a hölgyek féltett testrésze a nyak, ezért az a férfiak szeme elől általában rejtve van, így a szertartáson kizárólag nők vehetnek részt.

cikk_0_1000ut-erdekessegek-thaifoldrol3.jpg
Kép forrása: https://uk.trip.com

Egyébként a hosszú nyak csak optikai csalódás, ugyanis a nyak csak minimálisan nyúlik meg, hanem valójában a gyűrűk súlya alatt a kulcscsont és a felső bordák süllyednek meg. Ezt röntgenfelvételek is igazolják. A gyűrűktől a nyak tartó izmai valóban elsorvadnak, ez nem legenda, ha egy nő leveszi a gyűrűket, a fej nehéz súlyát a nyakizmok alig bírják megtartani, és még fájdalmas is.

Manapság a nyakdísz viselése már nem kötelező, de hagyományőrzésből és turisztikai okokból továbbra is hordják, bár az is igaz, hogy a fiatalabb generáció egyre kevésbé veti alá magát ennek a gyakorlatnak. A civilizáció soha nem látott sebességgel fejlődik, el kell töprengenünk azon, hogy a karen törzs gyűrűkkel díszített hölgyeit egy napon már csak fotókon láthatjuk.


 

A gyűrűk súlya

Mint említettük, ez a nyaklánc nem egyedi gyűrűkből, hanem egy spirálból áll. A spirálok alapanyaga manapság sárgaréz, de régebben még arany-, ezüst- vagy rézötvözeteket is használtak a készítésükhöz.

cikk_0_1000ut-erdekessegek-thaifoldrol10.jpg
Kép forrása: https://livingnomads.com

Annak ellenére, hogy a sárgaréz fajsúlya kisebb, mint a nemesebb fémeké (például az aranyé vagy az ezüsté), a gyűrűk súlya így is elérheti akár a 4-5 kilogrammot is! Sőt, sokan további gyűrűket viselnek a lábukon és a karjukon, ezzel további súllyal terhelik a testüket.


 

A gyűrűk mágikus ereje

A thai emberek nagyon félnek a hosszúnyakúaktól, ugyanis mágikus erőt tulajdonítanak nekik. Általában önszántukból nem is keresik fel a falvaikat.

Talán nem alaptalan ez a félelem, hiszen a karenek máig animista hitben élnek. Az animizmus az a hit, miszerint minden tárgy és természeti jelenség lélekkel, spirituális lényeggel bír. Jellegzetessége, hogy minden dolgot (pl.: állatokat, növényeket, sziklákat, folyókat, szelet, stb.), élőket és életteleneket is lélekkel, szellemmel rendelkezőnek gondol, megelevenít.


 

Mivel támogathatjuk a törzs kultúráját?

Első ránézésre a falvaik pont olyannak tűnnek, mint bármely másik falu vidéken, amelyet Thaiföld csoportos utazás alkalmával felkereshetünk, a poros utcákat nádfedeles kunyhók díszítik mindkét oldalon. Nagyon szegényes körülmények között élnek, a házaikban szinte nincs bútor, és egy egyszerű, földre leterített gyékényen alszanak. Nyílt tűzön főznek, ehhez a vizet is egy közeli folyóból hozzák. Hosszúnyakú faluba való belépéskor jegyet kell vennünk, az ebből származó összeget a falu fenntartására használják fel. A férfiak elsősorban mezei munkások és gazdálkodók, a nők pedig hagyományos eszközökkel való szövéssel és fafaragással foglalkoznak. A házak előtti kis standokon különféle kézműves termékeket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A szuvenírek nagy része gyárilag készült, de ezt kiegészítik saját kézzel készített áruikkal is, például kézzel szőtt sállal, kézzel faragott fadíszekkel. Ha közvetlenül tőlük vásároljuk meg ezeket az ajándéktárgyakat, akkor ez nagyszerű módja annak, hogy támogassuk őket.

cikk_0_1000ut-erdekessegek-thaifoldrol.jpg
Kép forrása: https://www.klook.com

Ha fényképet szeretnénk készíteni valakiről, akkor vagy vásároljunk egy kézzel készített terméket, vagy adjunk borravalót. Mivel a nők barátságosak és türelmesek, ezért nem lesz gond a minőségi felvételek elkészítésével, de előzetesen mindig kérjünk engedélyt a fotózásra.

Az egyik faluban sétálva akár sült tavaszi tekercs (poh piah tod) is vásárolható, ugyanis az egyik helyi szakács a híres vietnami étel karen változatát főzi.

Léteznek olyan „hamis” gyűrűk is, amelyet a turisták nyakára fel lehet helyezni, ezzel a hölgyek szívesen fotózkodnak.

Készüljön fel arra, hogy a karen falvakban nincs bankautomata, csak készpénzzel fizethet.

Eleinte talán színpadias hangulatúnak tűnhet egy látogatás ezekben a falvakban, ugyanis a saját kunyhójában mindenki valamilyen hétköznapi tevékenységet végez. De ha nem csak bámészkodunk, hanem ténylegesen kapcsolatba is tudunk lépni a helyiekkel, ha valamilyen módon kommunikálni tudunk velük, akkor már nem csak egy turistának tekintenek minket, és mi is megismerhetjük a rézkarikák „rejtekében” élő nők igazi arcát. Ám ha nem szeretnének szóba elegyedni velünk, akkor ezt tartsuk tiszteletben. A beleegyezésük nélkül ne érintsük meg a hölgyek nyakán lévő gyűrűket.

cikk_0_1000ut-erdekessegek-thaifoldrol2.jpg
Kép forrása: https://www.atlasofhumanity.com

Az utazás a legjobb módja annak, hogy tágítsuk a látókörünket. Tehát amikor felkeressük ezt a törzset, ne tekintsük őket a fényképeink tárgyaiként, a méltó bánásmód a mi kezünkben van.

 

Bartos Szilvia

 


Ha felkeltette az érdeklődését a hosszúnyakúak törzse, akkor egy Thaiföld csoportos utazás során bepillanthat a kultúrájukba, de jó szívvel ajánljuk Thaiföld Kambodzsa Vietnám körút kombinációnkat is.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!