Fejléc menü

Büszkeség, bosszú, boldogság - 2. rész


 

Még mindig Baszkföldön járunk. Spanyolország legészakibb területein, közel a francia határhoz. Ahol úgy tűnik a kívülállónak, hogy elég egy konyhaajtót kitárni és ráírni, hogy nyitva – és egy idő után arra fog tévedni egy titkos Michelin-tesztelő, aki elégedetten távozik majd. Ahogy előző cikkünkben említettük, a gasztronómiát talán sehol a világon máshol nem kezelik ilyen tisztelettel és természetességgel, mint Baszkföldön, és talán sehol nem ilyen magas az egy polgárra eső Michelin-csillagok száma.

cikk_6040_15_10.jpg

A hétköznapi turisták Barcelonára, Madridra és Andalúziára gondolnak, ha Spanyolországot emlegetjük. Az ínyenceknek egyből Baszkföld fog eszükbe jutni, ám a baszkok számára nem ilyen kézenfekvő, hogy ők Spanyolország részét képezik.

Ha egyetlen választ lehetne adni, hogy az egyébként összetett hátterű baszk gasztronómia mitől olyan sikeres, akkor az egyértelműen az lenne: az erős identitás miatt.

Ez talán furcsán hangzik, mert hol vannak ebben az alapanyagok, a séfek, az éttermek és a technikák? Mind benne van, de valódi identitás nélkül üres szavak és talmi értékek csupán. Mert tudást és alapanyagot lehet szerezni, de a karaktert nem vásárolható és nem is tanulható. Vagy van, vagy nincs.

cikk_6038_17_9.jpg

Aran Goyoaga, baszk származású blogger és fotós, a Canelle et Vanille írója említi, hogy az édesanyja semmi pénzért nem vásárolna halat mástól, mint a megszokott helyéről – akkor is, ha ezt gyakran teszi, és minden alkalommal, hiába kapható a közelben is, bevonatozik érte Bilbaóba. A minőség a baszkok számára említésre sem méltó, mert magától értetődik. Talán különösen hangzik, hogy ugyanakkor a hétköznapokban egyáltalán nem bonyolítják túl a dolgokat, sőt! Az egyszerűség jellemzi a konyhájukat.

Míg Spanyolország szeret a konyhában parádézni: nézzük csak a legnépszerűbb fűszereiket: méregdrága sáfránynak és füstölt paprikának mindenhol lennie kell -, addig Baszkföldön a friss gombát és az éppen csak kifogott halakat, esetleg a fehér spárgát épp hogy meglocsolják jófajta olívaolajjal, és mondjuk megsózzák vagy hagymával gazdagítják az ízeket. Semmi fakszni.

Az otthoni konyhák ételei rusztikusak, egyszerűek és mindemellett nagyon finomak.

A baszkok egyáltalán nem úgy gondolnak magukra, mintha Spanyolországba olvadt kisebbség lennének. Ők baszkok voltak és azok is maradnak, és minden egyéni és közösségi cselekedetükkel ezt a hozzáállásukat erősítik. Különösen érdekes jelenség, ahogy Spanyolországba – akárcsak a világ más részein is – a világkonyha beszivárgott és különböző hatások érték a konyhai hagyományaikat. Át is alakult rendesen. A baszkok keményen ellenállnak mindennek, amit nem tartanak eléggé baszknak. Figyelnek a világra, de nem oldódnak fel benne. Az étel itt egyenlő a hazaszeretettel és a kultúrával – és valljuk be, ennek máshol is így kellene lenni.

cikk_6041_16_12.jpg

Néhány nevet érdemes megjegyeznünk, még akkor is, ha a baszk nevek szinte megjegyezhetetlenek. A modern baszk gasztronómia első futárai helyezték fel a térképre a területet. Köztük volt Joan Mari Arzak (Arzak), Pedro Subijana (Akelarre) ésPedro Arregui (Elkano).Martin Berasategui (Aduriz) és Victor Arguinzoniz (Asador Etxebarri) később érkeztek, őket pedig Eneko Atxa (Azurmendi) és a többiek követték. Juan Mari Arzak a minimalizmusra és a végletekig magas minőségű alapanyagokra esküszik. A Mugaritz a mai napig az avant-garde, formabontó gasztronómiát képviseli a sorban, nem is való mindenkinek. Furcsa, de a baszkok nem járnak a Mugarizitba. Azonban mindenki ismeri és büszke rá. Ha valaki beül egy taxiba, és a Mugarizitba viteti magát, a sofőr nem fogja szó nélkül hagyni. Áradozni fog és elmondja, hogy az a legjobb hely és oda aztán a világ minden tájáról jönnek vendégek. De ha megkérdezzük, ő hányszor járt a Mugaritzban, meg fogunk lepődni a válaszán: vallószínűleg egyszer sem. Andoni Luis Aduriz, a Mugaritz séfje szerint a legteljesebb sikereket akkor éli meg, ha a munkája eredménye átszivárog a köztudatba, és nem az övé többé: a közösség kezdi átvenni. Roppant erőssé teszi a baszk konyhát, hogy a gasztronómiai hagyományokat nem a séfekhez vagy éttermesekhez kötik, hanem az egész társadalom magáénak érzi.

A gasztronómia a baszkok számára társadalmi érték, és nem valami úri passzió. A baszk nép nem komplexusos, és éppen emiatt képes a bizalomra.

Mindezt úgy, hogy mindennek az alapja az erős közösségi érzés és identitás.
Ugye, nincs több kérdés?

Méhész Zsuzsa - Dining Guide

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!