Fejléc menü
A baklava diadalmenete
Ha fel kellene sorolnunk, milyen keleti csemegéket ismerünk, melyiket említenék először? Alighanem a baklava végezne az első helyen. A szögletes formára vágott, szirupos süteménnyel teli fémtálcák minden, magára valamit is adó keleti büfé állandó tartozékai. Árusíthatnak a baklava mellett pisztáciás katmert, ragacsos állagú lokumot és egyéb keleti édességeket – ezek a szavak a baklavához képest idegenül csengenek. Vajon „ő” minek köszönheti felemelkedését? Különlegességének vagy éppenséggel általános ismertségének?
Kié a dicsőség?
Az igazság – mint mindig – most is valahol középen lappang. A baklava olyan különlegességnek számított évszázadokig, melyet csak az uralkodói, főúri udvarokban lehetett kóstolni. A kifinomult ízlésű közönség leginkább lakomákon, ünnepségeken fogyaszthatta. III. Ahmet szultán például fiainak körülmetélése alkalmából baklavával vendégelte meg a Topkapi palota ünneplő közönségét.
Ma már nem szükséges ez az apró, de kellemetlen műtét feltétlen a baklavázáshoz: a sütemény a paloták aranyrácsai mögül kikerülve nagyon gyorsan és igen sok helyen elterjedt. A baklavát magáénak ismeri a fél Mediterráneum, egész Észak-Afrika, a Közel-Kelet, az egykori Perzsia, Azerbajdzsán, Örményország és a Balkán egy része is. Mint minden népszerű, de homályos múltú felfedezésnek, a baklavának is vitatott az eredet. Az i. e. 8. században az asszírok már ismerték az olvasztott mézzel édesített, vékony tésztalapok receptjét, melyek közé magvakat szórtak. A törökök is sajátjuknak tekintik, hiszen ha az Oszmán Birodalomtérképére ráhelyezzük a „Baklava-birodalom” fóliáját, az átfedés közel tökéletes. A görög változat szerint persze náluk sokkal korábban megjelent a sütemény, a híres hajós-kereskedőik szerintük Mezopotámiából hozták el a receptet Athénba. A Bizánci Birodalom kissé erőltetett verziója szerint mindehhez a kopton nevű egykori édességük adta az inspirációt a süteményhez. A név arab eredetű, emiatt gondolja az egész, arabul beszélő Észak-Afrika és a Közel-Kelet is magáénak.
Biztos pont a változó világban
Hol van már a garum, mely nélkül tisztességes, ünnepi étkezést nem lehetett elképzelni az ókori Rómában? Hová tűnt az egyiptomiak kedvence és egyben a piramisépítők védőitala, a mézzel ízesített, meleg sör vagy a lukulluszi lakomák fantáziadús leírásából ismert pacsirtanyelv-pástétom? Birodalmak épültek fel és omlottak össze, az ízlés, a divat és olykor a szükség újra és újra átformálta a gasztronómiai szokásokat – a baklava azonban mit sem változott ezalatt. Maradandóságát az egyszerű alapanyagoknak, különlegességét a nagy szakértelmet igénylő, rendkívül vékonyra nyújtott tésztalapoknak köszönheti.
Kép forrása: https://balkanfresh.com
A szultáni palota konyhájában egykor valóságos főzőakadémia működött, rengeteg kiváló szakáccsal. A baklava tésztájának készítése a szakácsok felvételi feladatai közt első helyen szerepelt. Először is, a tésztát pontosan a tepsi méretére kellett nyújtani. De olyan egyenletesre és hártyavékonyra, hogy egymásra rakott száz rétegére egy aranyérmét bizonyos magasságból az élével leejtve a pénzdarabnak koppannia kellett a tepsi alján! A látványos bemutatót érdeklődő közönség figyelte, és siker esetén a szakács nem csak az állást nyerte el, hanem az aranypénzt is megtarthatta.
Az sem véletlen, hogy a török udvarban, azon belül is a háremben kiemelt szerep jutott a baklavának. A két legfontosabb alapanyag: a méz és a dió vagy pisztácia hagyományosan szerelmi vágyfokozónak számított. Ezeken kívül olyan fűszereket használtak, melyek tovább erősítették a szultán háremlátogató szándékát: az uralkodó desszertjét kardamommal, a hölgyekét fahéjjal ízesítették, a szegfűszeg pedig uniszex afrodiziákumnak számított.
Méz, dió, pisztácia, datolya
Míg Isztambul és Gaziantep édességboltjai rogyásik rakottak különböző süteményekkel, a baklava népszerűsége általános és behozhatatlan. Biztosan számíthatunk rá, hogy a künefe, a burma, a katmer a kadayif és számos édesség mellett a baklava a közös nevező, megtaláljuk mindegyik üzletben. Területenként és városonként versengenek a cukrászok ma is különleges édességeikkel az elsőségért, többgenerációs tapasztalatokra hivatkozva. Míg Isztambulban a Koska és a Haci Bekir cégek üzletei főként a sűrű, zselészerűségében megállapodott, magvakkal vagy rózsavízzel ízesített szultánkenyér (lokum) végtelen változatainak elkészítésében jeleskednek, addig a csakis a legjobbal beérők Güllüoglunál vásárolnak baklavát. A ma már üzlethálózattá szélesedett egykori cukrászda eredete Mezopotámiában keresendő, ahol a család a 19. században alapított édességboltot.
Kép forrása: https://www.turkishfoodtravel.com
Ez a terület egyébként a legtöbb, Isztambulban is sikert arató édesség szülőhelye és autentikus forrása. A gaziantepi édességboltok választékának felsorolása terjedelmi és lelkiismereti korlátok miatt lehetetlen, már úgy érzem magam, mint az Éden kertjében bűnre csábító kígyó, vagy mint akit lefizettek a fogorvosok. Gaziantepben ki ne hagyják a Celebiogullari Baklava Gazimuhtar édességboltot vagy a két fivér által vezetett Kocak Baklavát. A pisztáciakedvelőknek az Antepsan Baklava asztalai mellett a helyük, míg a sztárnak számító Hamidou Pistachio Baklava olyan menő, hogy Szingapurba és Tajvanra is vállal csomagküldést – és van is megrendelése bőven.
Bár a csomag garantáltan két nap alatt odaér, jegyezzük meg: a baklava egyik nagy titka a frissessége. Ezért, ha Mezopotámia vagy Isztambul az úti célunk, előre vértezzük fel magunkat (és vigyünk az útra egy gumis derekú nadrágot), mert jól tesszük, ha sokat kóstolunk!
Méhész Zsuzsa
Az édeszájúak kedvence a baklava. Érdemes ezt a kitűnő édességet autentikus helyszínen, Törökországban megkóstolni. Erre vagy Mezopotámia páratlan kincsei körutazásunk során vagy számos török körutazásunk alkamával több lehetőség is lesz.
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink
© 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42