Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
menetrend szerinti repülőjárattal, isztambuli átszállással; a helyszínen különbusszal
Elhelyezés:
hangulatos, 3-4* szállodában, kétágyas szobákban
Ellátás:
félpanzió

Miért ez az út?

Költői a kérdés. Mert önök nagyon szerették volna, mi pedig végtelenül örülünk, hogy az ősi kultúrák, a valódi értékek és a különleges úti célok ilyen izgalmat és várakozást tudnak kiváltani. Ez egy olyan út, melyet mi is nagyon váruk, akik szinte naponta indítunk különlegesnél különlegesebb programokat a világ minden tájára.

A Tigris és Eufrátesz folyók által kijelölt terület csodálatos civilizációnak adott otthont. Anatólia ezen részének kulturális jelentősége meghatározó az emberiség történelme szempontjából. Itt állt minden idők legrégebbi települése, hellén városok és pazar, ma is életteli mozaikok maradványai, Diyarbakir sötét bazalttal burkolt utcái, a Nemrut-hegy misztikus isteneinek hatalmas szobrai, szír kolostorok, a Selyemút állomásai, a Tigris folyón átívelő hidak, Anatólia – de talán egész Törökország legrégebbi mecsete, sumérok, asszírok, babiloniak és rómaiak hagyatéka – és egy olyan világ, melyet nem csak nagyon szeretünk, de önöknek megmutatni is kötelességünknek érezzük.

A legvégére hagytuk, hogy nem csak az anatóliai civilizáció bölcsője ringott itt – de a legkarakteresebb, legjobb, legváltozatosabb konyháé is. Tartsanak velük, nem hétköznapi látványt, élményt és életérzést ígérünk!

Kis létszámú csoport

Kis létszámú csoport

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

Gasztronómiai élmények

Gasztronómiai kaland

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Személyes tapasztalat

Fenntartható, etikus program

Garantált társítás

Garantált társítás

Több országot érintő program

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Budapest – Diyarbakir - Érkezés a Fekete Városba

Elutazás Budapestről Diyarbakirba. Különös hely ez: a város meghatározó szerepű volt szinte minden, Anatóliát, a Közel-Keletet és Perzsiát uraló civilizáció történelmében. A történelem során fontos kereskedelmi útjain luxustermékekkel megrakott karavánok haladtak, termékeny földjei a búzatermesztés legkorábbi nyomait őrzik. Királyságok emelkedtek magasba és buktak a feledés kútjába itt, asszírok, pártusok, médek, perzsák, örmények nevezték lakhelyüknek. Az 1. században a szír kereszténység központjaként ismerték, később a rómaiak körbekerítették – ma is látható, impozáns városfala az UNESCO Világörökség része, a világ második leghosszabb városfala a Kínai Nagy Fal után. Érzekés este, alvás Diyarbakirban, ahol a kultúra, a lélek és a karakter édestestvérek

2. nap: Diyarbakir – Mardin - A Tigris folyó évezredes titkai

Kezdetét veszi a kaland! Diyarbakir óvárosa és a termékenységet és bőséget biztosító Tigris folyó az első állomásunk. Mintha az egész város a fűszerszagú utcán volna! A járdán, alacsony székeken, közös asztalnál étkezők akkor is nagyokat beszélgetnek, ha soha nem látták egymást. Jó látni ezt a meleg barátságosságot, mellyel itt az idegeneket fogadják! Megnézzük a hidat, mely egy ívvel lepipálja a mi hortobágyi kilenclyukúnkat. A városfal, a Citadella és az ősi mecset után pihenőt tartunk egy hangulatos, régi hánban. Az udvar közepén álló, hatalmas fa árnyékában isszuk meg kávénkat és/vagy édes gyümölcsnektárunkat. (Törökország bővelkedik mecsetekben, itt nem csak az iszlám művészet elemeiben gyönyörködhetünk, de az imatérhez vezető udvar körüli épületeken megfigyelhetjük a most divatos újrahasznosítás fogalmának korai értelmezését is. Az ókori római építmények átértelmezésének egyedülálló példái ezek. Ezt és a következő éjszakát Mardinban töltjük.

3. nap: Mardin - A Sáfrány kolostor békéje és egy gasztronómiai ízutazás

Az ismerkedést és egyben az időutazást egy illatos sáfrányos teával kezdjük, mielőtt belépnénk az 5. századi szír ortodox kolostorban, mely sokkal több, mint egy ősi kolostor a drámai tájban. Önmagában mint gyönyörű épület is megállná a helyét, azonban a Deyrulzafaran (sáfrány) kolostor egyike a világ legidősebb kolostorainak, mely évszázadokig a szír kereszténység meghatározó spirituális központjaként működött. A mai napig a közösség fontos zarándokhelye, a szír keresztények Mekkája, mely túlélt rengeteg támadást és üldöztetést. Helyén 4500 éve a mezopotámiai napisten temploma állt.
Ezen a területen a szőlő dúsan terem, és korábban a keresztények asztalára rendszeresen került bor. Történeteket hallhatnak a szőlész-borász hagyományok újjáéledéséről, miközben megkóstolják a kolostor kiváló borát. A lenyűgöző szépségű Mardin a környék egyik leghangulatosabb városa, mely igen patinás múlttal büszkélkedhet. A teraszos elrendezésnek köszönhetően az óvárosból pompás a panoráma: Mezopotámia dús és termékeny sík vidéke tárul elénk. Ahogy leszáll az alkonyat, a lemenő nap aranyfénybe burkolja a sárgás kőből épült, teraszos házakat. Vacsorázni egy olyan egyedi hangulatú étteremben, egykori szír házban fogunk, melynek tulajdonosa világhírű séf és a Basque Culinary World Prize, a gasztronómia Nobelének büszke díjazottja. Ezt a díjat olyanok kapják, akik nem csak főzni tudnak kiválóan, de munkájukkal hozzájárulnak a gasztronómia kultúraőrző, értékvédő, megtartó és támogató szerepéhez. (Lásd: cikk róla.) Éjszaka Mardinban.

4. nap: Mardin – Sanliurfa - Ismeretlen, ősi világok és a Selyemút

Képzeljük el, hogy a Selyemúton haladunk, melyen Iránból perzsa datolya, sáfrány és pisztácia, Indiából szantálfa, Egyiptomból üveg áramlik Kína felé, hogy a visszaúton a teherhordó állatok selyemmel és porcelánnal megrakodva jöjjenek. Dara ősi városa ennek szemtanúja volt, és az 5. századi alapítású hely városfala, kapui, épületei, ásatásai mind erről mesélnek. De még mélyebbre ereszkedünk a múltnak kútjába – Göbekli Tepe a neolitikum kezdetén, időszámításunk előtt 9600-8200 között épült, ez a legősibb megalitus lelőhely. Ősi templomának maradványai lenyűgözőek – 11 500 évvel ezelőtti rituálék helye ez. Nem kevésbé érdekesek a szír határhoz közeli észak-mezopotámiai város, Harran méhkasszerű házai, ahol az idősebb nők közül vannak még, akik ősi jelképeket viselnek arcukon tetoválás („dek”) formájában.
Fakultatív zenés vacsora zárja tartalmas és különleges napunkat, a térség jellegzetes hangszereivel-táncaival kísérve. Sanliurfában alszunk ma és holnap.

5. nap: Sanliurfa – Nemrut-hegy - Titokzatos szertartáshely a hegy tetején

Szabadnap fakultatív programmal. Az Eufrátesztől északra fekvő város az Ábrahámhoz (Ibrahim) kötődő zsidó és iszlám legendák színhelye. Innen indul fakultatív kirándulásunk a Nemrut-hegyre. Sokat utazunk, hogy megláthassuk a Kommagene királyság hatalmas, misztikus szobrait – de útközben fel fogjuk fedezni, hogy az ősi tájakon való áthaladásnak szintén van valami szavakkal elmondhatatlan, misztikus ereje. A 2134 méter magasan tornyosuló, monumentális szobrok, a környezet, az ősiség – ezek egyszerre hatnak, és úgy érezzük, mi is a történelemkönyv sorai közt kaptatunk. A kopár hegy különös szertartásoknak adhatott otthont. Egykor volt istenek otthona ez, akik titkaikat még mindig őrzik. (A Nemrut-hegyre buszokkal jutunk fel, a világörökségi területet gyalog járjuk be. A túra átlagos erőnléttel teljesíthető.) Akik a városban maradnak, Urfa híres bazárjában és Ábrahám-kegyhelyén nézhetnek szét. Bőven akad számukra is látnivaló.

6. nap: Gaziantep - Ősi folyó, ősi város, ősi kultúrák

Az ételek Törökországban mindenhol jók, de mintha Gaziantepben lennének a legfinomabbak. A baklavájáról híres városban és környékén van miért időzni. Pisztáciaültetvények között utazunk az Eufráteszhez, hogy a hegyek közt méltóságteljesen hömpölygő folyó vizén hajózva fedezzük fel a szintén ókori eredetű, elsüllyed Halfetit. Mecsetjének csupán minarete lóg ki a vízből – a gát építésével a felduzzasztott folyó elnyelte a többi részét. Ami megmaradt belőle, az a domboldalon kapaszkodik. A környék haléttermei nagyon népszerűek. A kellemes és látványos kirándulás után a Zeugma régészeti lelőhelyéhez jutunk. Az antik település egy részét a gát építésekor elnyelte a víz. Mozaikjait Gaziantepbe menették, holnapi napunk legszebb része lesz, hogy ezeket megnézzük. Ma az ásatási területen az egykori hellén város nyomait keressük. Két éjszakát töltünk Gaziantepben.

7. nap: Gaziantep - Törökország konyhájának eredője

Hettiták, Bizánc, perzsák, arabok, rómaiak emlékét őrzi a város, ahol ma a világ legnagyobb mozaikmúzeuma vár minket. 2448 négyzetméternyi mozaikképen tárul elénk az egykori rómaiak időszámításunk előtti második században jellemző élete, kultúrája, vallása, mindennapjai. Elképesztően élénk és gazdag látvány. Megtekintjük a város gazdag gasztronómiai örökségére alapított múzeumot, majd beleveszünk a Gaziantep kínálta plebejus örömökbe. Fürtökben lógó, szárított padlizsánok, hajlott hátú, nagy figyelemmel dolgozó rézművesek kiskalapácsainak ütemes kopogása a fémen, mindenhol teázó emberek, olyan szőnyegek, melyek már rég eltűntek Isztambul bazárjaiból, miközben folyton ragacsos a kezünk, mert a friss baklavának bizony ez a hazája. Törökország konyhájának eredője Gaziantepben van, ahol azonnal el is feledünk mindent, amit eddig a török konyháról gondoltunk. Ami nem is török, hanem anatóliai. A bazár labirintusszerű világában a cipőkészítők, fűszerűárusok, réztálcadomborítók közt megkeressük az árkádos Zincirli Bedestent, a város hagyományos kereskedelmének szívét, és eljutunk az Elmaci Pazari környékére is, ahol a híres Güllüoğulu család cukrászdát nyitott 1871-ben, és tevékenységük azóta Isztambultól Antepig virágzik, a fogorvosok legnagyobb örömére. Akik részt vettek isztambuli gasztrotúránkon, már kóstolták utánozhatatlan édességeiket – itt megtalálják az eredetit. Egy népszerű kávéházba is betérünk – az itt tapasztalt vendéglátás és vendégszeretet egészen egyedülálló.

8. nap: Gaziantep – Isztambul – Budapest - Hazautazás isztambuli intermezzóval

Hazaindulunk, de Isztambulban megszakítjuk utunkat, hogy beleszippantsunk a város levegőjébe, és pár órát sétáljunk Sultanahmetban, a Bizánci BIrodalom egykori központjában.

Éljen a lehetőséggel, szerezzen kivételes élményeket Törökország ízekben és látnivalókban végtelen gazdag vidékén! Jöjjön velünk Mezopotámiába, kalandozzunk az Eufrátesz folyó mentén, a sumérok, asszírok, babiloniak, Ábrahám és a Selyemút vándorainak útvonalán! Bazaltból épült, fekete város, működő ősi, szír kolostorok, a világ legrégebb óta lakott helye, csodás hellén mozaikok és monumentális-misztikus istenszobrok és ma még élő, de eltűnőben lévő hagyományok várják a különlegességek kedvelőit. Elég sok érv, hogy most kell ide elmenni. És azt még bele sem számoltuk, hogy ezt a területet Törökország gasztronómiai kincsestárának is nevezik.


UNESCO világörökségi helyszínek:

• Diyarbakir városfala
• Göbekli Tepe
• Nemrut-hegy
• Isztambul óvárosa

Fakultatív programok:

Nemrut-hegyi kirándulás: 24 900 Ft
Dél-Törökország zenéi és táncai vacsoraest: 15 000 Ft

Fontos információk:

Várható menetrend (változhat)

Légitársaság: Turkish Airlines

Odaút:
TK1036 Október 28. Budapest 09:15 - Isztambul13:30
TK2612 Október 28. Isztambul 19:45 - Diyarbakir 21:40

Hazaút:
TK2221 November 4. Gazientep 09:15 - Isztambul 11:10
TK1037 November 4. Isztambul 19:25 - Budapest 19:30

 


Utazás Turkish Airlines  járattal

Utasaink a repülőn ingyenesen személyenként 1 darab max. 23 kg bőröndöt (törökországi járatok esetén), illetve 1 darab max. 8 kg súlyú kézipoggyászt (mely maximálisan 23x40x55 cm nagyságú lehet) adhatnak fel.
Interkontinentális vonalakon 30 kg súlyhatár az általánosan megengedett.

Csoportos repülőjegy foglalásnál a légitársaság ülteti be a csoportot a járatokra.
Előzetes ültetés kérés felár ellenében lehetséges. 

Forrás és további információ: https://www.turkishairlines.com/

 


Utazás hagyományos légitársasággal (általános információk)

Amennyiben rendelkezik az adott légitársaság(ok)ra érvényes törzskártyával, kérjük feltétlen jelezze felénk a foglalás során. A kártyaszámot a foglalásban rögzítjük és így nem vesznek el a mérföldek.

Kényelmi  szempontú ülőhelyválasztás esetén (ülőhelyek nagyobb lábtérrel / vészkijárat közelében) a  légitársaság előzetesen megszabhat feltételeket (mint például az angol nyelv ismerete, fizikai alkalmasság az ajtó kinyitására). vészkijárat közeli üléseket családosok részére (gyermekkel, babával utazók) nem tudunk biztosítani felár ellenében sem.
Ingyenes ültetés esetében a légitársaságok “standard” típusú ülőhelyeket biztosítanak.
Esetlegesen előforduló géptípus csere esetén nem garantálják az azonos jelzéssel/számmal ellátott ülőhelyet.
Egyes járatokon az ültetés csak felár ellenében kérhető (ilyen igényüket kérjük jelezzék előre)!

Olyan úticélok esetében, ahol az adott országban belföldi járaton is utazunk, az igénybevenni kívánt járatok/légitársaságok szabályzata egymástól eltérő lehet. (pl. poggyász méret/súlyhatár). Részeteket az aktuális utastájékoztató tartalmazni fogja.

Nehezen mozgó/mozgáskorlátozott utasaink részére a hagyományos légitársaságok tolószéket tudnak biztosítani, mellyel az utas repülőtéri közlekedését/átszállását segítik a jegykezeléstől a kapuig. Kérjük ilyen igényét szíveskedjen előre jelezni.

A fedélzeti ellátásban a légitársaságok között eltérés lehet. A standard ételkínálat mellett az alapvető érzékenységeknek illetve elterjedt étkezési szokásoknak megfelelő ételek közül tudunk választani. Különleges ételrendelés esetén (vegán, laktóz-,gluténérzékeny, diabetkus stb.) a menük nem keverhetők. Előfordulhat, hogy néhány úticél esetében különböző okokból korlátozott (pl vallási okok) ételkínálattal találkozhatunk. Egyes - jellemzően rövidtávú járatok - előfordulhat, hogy fedélzeti ellátás nincsen, vagy fizetős szolgáltatás.

Biztonsági okokból szúró-, vágóeszköz, manikűrkészlet valamint 1 dl-nél több folyadék szállítása csak a feladandó poggyászban lehetséges. 

 

 


Fenntartható turizmus, Slow Travel, Slow Food

Fontos számunkra, hogy az utazás örömén keresztül pozitív változásokat hozzunk létre, hogy a világ ezzel is egy kicsit jobb hely legyen. Máramarosi utunk a slow travel/fenntartható utazási koncepciónk része, mely során különösen figyelünk, hogy az alábbiak megvalósuljanak:
• Felelősen működünk és utazunk, kiemelt figyelemmel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra.
• Ahol csak lehet, zöld megoldásokat, lehetőségeket kínálunk.
• Tiszteljük a helyi kultúrákat, szokásokat, és választásainkkal hozzájárulunk a megőrzésükhöz.
• Partnereinket körültekintően válogatjuk, és elvárjuk, hogy hasonló elveket valljanak.
• Előnyben részesítjük a rövid ellátási láncot.
Ezen az úton különös fókuszt kap a fenntarthatóság. Olyan területre látogatunk, ahol 2023-ban hatalmas földrengés pusztított. Az ittélők rezilienciája példa értékű, újraindították üzleteiket, éttermeiket. A terület régóta vonzotta a különlegességek kedvelőit, a kulturális utazókat, és most rajtunk a sor, hogy jelenlétünkkel és itteni költéseinkkel támogassuk őket. Nagy szükségük van a turistadollárokra és eurókra – szerencsére visszatért az élet ide, és újra nagyon kedvelt a régió a turisták körében. Helyi érdekeltségű éttermekben étkezünk, szolgáltatásokat veszünk igénybe, üzletekben vásárolunk, helyi kézművesek érték- és hagyományőrző termékeit részesítjük előnyben.


Társítási garancia

A társítási garancia logóval feltüntetett utak esetében nem kell egyágyas felárat fizetnie az utasnak, ha nem sikerül mellé utas társat találnunk.

Feltételek:
- Legkésőbb 2 hónappal az indulást megelőző időpontig szükséges jelentkezni. (Az ettől eltérő esetek egyenként, külön elbírálás alá kerülnek.)
- A körutazáson TÖBB hely is legyen még szabadon. (Vagyis: az utolsó helyre társítási garanciával nem lehet jelentkezni.)
- Társítási garanciával való jelentkezés esetén a szobatárs személyével kapcsolatban az utasok nem határozhatnak meg feltételeket, ez esetben a társítási garanciánk érvényét veszíti.
- Továbbá az utastársra vonatkozó reklamációt sajnos nem tudunk elfogadni. A megértésüket megköszönjük!

Az oldal tetején, a „Miért ez az út?” felületen keresse a társítási garancia feliratot.
Kizárólag az adott felirattal feltüntetett utaknál vállalunk társítási garanciát.

 


Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

 körutazás idegenvezetője:

Méhész Zsuzsanna

other_176_37184_1000ut-idegenvezetok-mehesz-zsuzsanna.jpg

 

Ismerje meg Mezopotámiát!

Árak és időpontok

Indulás - visszaérkezés
Garantált indulás/társítás
Időtartam
Ár
2024.10.28 - 2024.11.04
8 nap / 7 éj
965 000 Ft

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

Jelentkezem az útra
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyeket illetékkel (melynek értéke:
  kb. 165 000 Ft)
 • a szállást hangulatos, 3-4*-os szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a belépőjegyeket 
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  7 EUR / fő / nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  155.000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air Nívó:
  730 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)

Hasonló utazások


Kis létszámú csoport
Törökország

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján

11 nap / 10 éj
2024.10.17
összesen 1 időpontban
725 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Törökország

Isztambul, a kelet fűszere

5 nap / 4 éj
2024.10.03
összesen 1 időpontban
485 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Portugália

Szilveszter Portugáliában

6 nap / 5 éj
2024.12.29
összesen 1 időpontban
665 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Olaszország

Az ízek útján: Emilia-Romagna és San Marino

5 nap / 4 éj
2024.10.07
összesen 1 időpontban
575 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Norvég fjordok tájak és trollok

8 nap / 7 éj
2024.06.04
összesen 4 időpontban
655 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!