Fejléc menü

13 olyan film, amelyek után rögtön utazni kell!


 

Biztos Ön is gyakran átéli azt az élményt, hogy miután megnéz egy jó filmet, annyira magával ragadják a képsorok, hogy rögtön szeretné az abban látott helyszíneket felkeresni. Én is így vagyok ezzel…

Magazin cikkem olyan filmeket ajánl, amelyek után akár azonnal utazhat is, hogy a valós helyszíneket a film jeleneteivel összehasonlíthassa.


1. Csernobil

Az HBO részére készült minisorozat az 1986-ban bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa eseményeit dolgozza fel. A film nem csak a mentésen dolgozó hétköznapi emberek, a tűzoltók és bányászok sorsát mutatja be, hanem a magas rangú pártfunkcionáriusok döntésképtelenségét és a tudósok szakmai harcát is. A hitelesség megőrzése érdekében a forgatókönyv megírását 2,5 év kutatómunka előzte meg. A díszletek, a jelmezek és a szereplők olyan jól sikerültek, hogy szempillantás alatt a 80-as évek szovjet korszakban érezhetjük magunkat. Mindezeken felül egy átlagos néző számára is közérthetően magyarázzák el, hogyan működött a reaktor, és mi okozta a robbanást. A film nézése közben egy érzelmi hullámvasútra ültetnek fel minket: egyszerre kavarognak bennünk a sokkoló, dühítő és hálatelt élmények.

cikk_5677_eeab5cd3b9e6301d44f12eef343c5ea3_3x3.jpg A kép forrása: www.avforums.com

Ha szeretné a film helyszínét felkeresni, akkor EZEN programunk során 1 napos csernobili túrán vehet részt.
Amennyiben idegenvezetőnk Csernobilról szóló magazin cikkét szeretnék elolvasni, az ITT látható.


2. A part

A filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével Thaiföldön, Phi Phi szigeteken, egészen pontosan Phi Phi Lee szigetén forgatták. A forgatókönyv Alex Garland A part című regénye alapján készült, amelyet sokan A legyek ura regényhez hasonlítanak. A film cselekménye szerint Richard hátizsákos turistaként Thaiföldre utazik, hogy új élményekre találjon, amit a szigeten élő hippi közösségben meg is talál. Látszólag egy békés együttélésbe csöppen kalandorunk, ám hamarosan kiderül, hogy ez bizony nem a földi Paradicsom, mivel a part egyre inkább pokoli helyszínné válik. Az álomból rémálom lesz, ahonnan még elszökni sem könnyű. A film erkölcsi dilemmája, hogy a közösség erőszakkal szeretné az édenkertet megőrizni. Az alkotók forgatási helyszínt keresve maguk is hátizsákkal indultak útnak, bejártak sok gyönyörű országot a Fülöp-szigetektől kezdve a Seychelle-szigetekig, míg végül a könyv eredeti színterére, Thaiföldre tértek vissza.

cikk_5679_rs_225012_the_beach_2000_15_.jpg A kép forrása:www.rollingstone.com

Ha Ön is szeretné Thaiföld édenkertjét megtalálni, akkor honlapunkon ITT láthat üdülési ajánlatokat.


3. Bor, mámor, Provence

A stresszes életet élő bankár nagybácsija révén Provence-ban egy házat és a hozzá tartozó birtokot örököl. Elutazik Franciaországba, hogy eladja az örökségét. Zaklatott életmódjából egy napfénnyel teli, csendes mediterrán világban találja magát. A provence-i mondás szerint: „Nem az ember birtokolja a chateau-t, hanem a chateau birtokolja az embert”. És ez a chateau (kastély) végül foglyul ejti a tőzsdecápa szívét is. Természetesen a szívrablás úgy az igazi, hogy feltűnik egy csodaszép francia nő, a közeli étterem tulajdonosnője, akit franciás sikkel Marion Cotillard alakít. Ezáltal a provence-i borba egy kis limonádé is keveredik, ám a film a lenyűgöző helyszíneken kívül az élet apró örömeire is emlékeztet, miszerint a pillanat varázsát is át kell élni. A filmben szereplő ház valóban létezik, a neve Chateau la Canorgue, és ahol szőlőtermesztés folyik, a Coin Perdue nevű bort palackozzák.

cikk_5672_533.jpg A kép forrása: www.port.hu

Bár ez a borászat sajnos nem látogatható, de az ITT és ITT látható körutazásaink során hasonló, kiváló pincészeteket keresünk fel.


4. Nagy Katalin

Szintén az HBO számára készült Oroszország legnagyobb uralkodónője, II. Nagy Katalin magánéletéről szóló sorozat. Aki egyébként nem is volt orosz, és akit eredetileg nem is Katalinnak hívtak. Egy porosz herceg lányaként, Zsófia Auguszta Friderika néven született. Zsófia hercegnő házassága révén ortodox hitre tért, és a keresztségben a Jekatyerina Alekszejevna nevet vette fel. Egy erős uralkodót csakis egy nagy színésznő játszhat el, Helen Mirren, mint az egykori cárnő, öntudatos és akaratos szinte minden jelenetben. Katalin már életében is híres volt szabados életmódjáról, manapság is inkább a szeretőit ismerjük, mint a győzelmeit. A legbefolyásosabb és legismertebb kegyenc Patyomkin tábornok volt, ennek a kapcsolatnak a csúcspontjait és mélységeit mutatja be a sorozat. Bár Nagy Katalin élete nagy részét Szentpéterváron, a Téli palotában töltötte, a film forgatási helyszíne a lettországi Rundale kastély volt, mely méreteiben eltörpül a Téli palota mellett.

cikk_5675_catherine.jpeg A kép forrása: www.mediaplaynews.com

Több városlátogatásunk is érinti Nagy Katalin életének fő helyszínét, Szentpétervárt, a legkedveltebb 5 napos programunk ITT látható, illetve a „gyűjtők” EZEN körutazás során a Rundale kastélyt is megtekinthetik.


5. Egy gésa emlékiratai

Ez a film azon kevesek közé tartozik, amikor a film legalább olyan jó, mint az eredeti könyv. A sikeres regényt Arthur Golden, a japán kultúra szakértője írta. A történet Japánban, Kiotó városában játszódik, a főszereplő pedig nem kitalált személy, mivel Ivaszaki Mineko, egykori gésa életébe és a gésák titkos világába avatja be az olvasókat. Érdekesség az alkotásról, hogy a filmben szereplő gésák ruhái, frizurájuk és arcfestésük távol áll a valódi gésák tradicionális külső megjelenésétől. A gyönyörű felvételek és a háttér az egykori Japánt, Kiotó városát jelenítik meg, méghozzá olyan sikeresen, hogy 2006-ban az Oscar-díj átadáson a legjobb operatőr és a legjobb látványtervező díját is megnyerték. A gondosan megválasztott helyszínek sokat segítettek a látvány elérésében, sok felvételt valóban Kiotóban forgattak.

cikk_5680_sphe_memoirs_of_a_geisha_2005_full_image_gallerybackground_en_us_1483994509821._ri_.jpg A kép forrása: www.amazon.com

Érdemes felkeresni és összehasonlítani a filmbéli színtereket a valódi helyszínnel. Az ITT látható körutazásunk során személyesen is meggyőződhetnek erről, mivel Kiotó városát is érintjük.


6. Szex és New York

Egy már klasszikussá vált amerikai filmsorozat, amely négy New York-i szingli nő életét mutatja be. Szinte hihetetlen, de a sorozat 23 évvel ezelőtt, 1998-ban indult el a siker útján. A tévésorozatot követően 2 mozifilm és készült a 4 főszereplő részvételével: Carrie, Charlotte, Miranda és Samantha. Az alkotás New Yorkban, illetve Manhattanben játszódik. A rajongók a mai napig keresik a film ikonikus helyszíneit, emiatt közlekedik egy buszos városnézés, amely többek között a Magnólia pékséget, a Bleeker Streetet és Carrie lakását is érinti. A 6 évad alatt nem csak a szereplők, hanem New York látképe is megváltozott, ugyanis a 4. évadig a sorozat főcímében Sarah Jessica Parker neve mögött a World Trade Center tornyai látszódnak, ám a szeptember 11-ei terrortámadást követően már az Empire State Building-et láthatjuk.

cikk_5673_1461672434_sex_and_the_city_cast5.jpg A kép forrása: www.harpersbazaar.com

Tele van a város szerelemmel! – vallja a filmben a csípős nyelvű újságírónő, Carrie, aki hetente jelentkezik Szex és New York c. rovatával a The New York Starban. Akár szerelmet, akár látnivalókat keresve EZEN a városlátogatásunkon tekinthetik meg New York ikonikus nevezetességeit.


7. Afrikai szeretők

A film valós eseményeken alapul. A történetet elsőként Corinne Hoffmann saját életét bemutató könyvből ismerhettük meg. Az akkor 27 éves svájci nő egy kenyai nyaralás alkalmával beleszeret egy hagyományos öltözéket viselő maszáj harcosba. Vonzalma annyira elsöprő erejű, hogy a nyaralás végén nem is utazik haza, csak hogy együtt lehessen szerelmével. A nyugati kultúrában és környezetben nevelkedett fiatal nő a kenyai vidék valóságába, a poros bozótba, egy sárkunyhóba csöppen. Mindketten feladják a hagyományaikat a szerelemért, hiszen a maszáj harcos sem élhetett volna együtt egy fehér nővel, aki ráadásul nagyon is az európai gondolkodás mintájára szerette volna a férfit megváltoztatni. Végül a két világ ellentmondásai megtörik a szerelmüket, Corinne a férfitól született kislányával visszaköltözött Svájcba.

cikk_5681_whitemasai_800_800_450_450_crop_fill.jpg A kép forrása: www.nziff.co.nz

A film nem csak a szenvedély göröngyös útjain, hanem gyönyörű és vadregényes kenyai tájakon is vezeti a nézőket. Ha a film kíváncsivá tette Kenya felfedezésére, akkor EZEN körutazásaink során Corinne „nyomában” járhat.


8. Hét év Tibetben

Talán nincs olyan nő a világon, aki egy kicsit ne lenne szerelmes Brad Pittbe. A Hét év Tibetben főszereplőjeként szőke fürtökkel hódítja a női szíveket, mivel egy valós személyt, az osztrák hegymászót, Heinrich Harrert testesíti meg. Érdekesség, hogy ezen szerepe miatt Pittet 20 évre kitiltották Kínából, mivel a kínai kormány szerint a filmben úgy ábrázolták a kínai vezetőket, mint a Tibetet elnyomó hatalmat. Ez a film is megtörtént eseményt dolgoz fel. Heinrich hegymászó társával az észak-indiai Nanga Parbat csúcsot szeretnék meghódítani. Ám 1939-ben kitör a második világháború, a brit hatóság letartóztatja őket, és egy hadifogolytáborba kerülnek. 1944-ben megszöknek a táborból, és Tibetbe, Lhászába menekülnek. Az akkor még csak 14 éves dalai láma figyelmét felkelti az osztrák férfi, mivel ezen a földön ekkortájt még alig-alig fordult meg idegen. Felkérik a férfit, hogy legyen a láma tanítója, aki a nyugati világ szokásaiba és földrajzába vezeti be a szellemi vezetőt. Heinrich nem is sejti, hogy nem csak ő tanítja a lámát, hanem a láma is olyan dolgokra nyitja fel a szemét, ami belső, lelki változást idéz elő a férfiban, ezután már másként tekint a világra és önmagára is.

cikk_5670_6hjym1vgqwpftr01tobrskfvxcu.jpg A kép forrása: www.empireonline.com

EZEN körutazásunk alkalmával Tibet legszebb tájait és kolostorait keressük fel. A körutazás során talán Ön is átéli azt a spirituális élményt, amit Heinrich Harrert is megváltoztatta.


9. Apocalypto

Mel Gibson kultikus filmje, mely a Yukatán-félszigeten, még a spanyol hódítás előtt, a maja civilizáció hanyatlása idején játszódik. A főszereplő, Jaguár Mancs törzse békében él a közép-amerikai dzsungelben. Egy nap maja harcosok támadják meg a falut, az emberek egy részét megölik, sokat pedig rabszolgaként elhurcolnak. Jaguár Mancsot is elrabolják, de sikerül megszöknie, és megpróbál hazajutni családjához. Az alkotást Dél-Mexikó esőerdejében forgatták, ami igencsak megnehezítette a filmesek dolgát. A digitális kamerákat különleges eszközökkel kellett megvédeni az extrém melegtől és a nedvességtől. A vízeséses jelenetben pedig speciálisan megtervezett vízálló tokokkal óvták a technikai berendezéseket. Ráadásul a forgatás idején rendkívüli esőzések és áradások pusztítottak a térségben, mintha a maja istenek nem adták volna az áldásukat a film elkészítésére.

cikk_5671_494.jpg A kép forrása: www.port.hu

A filmesek épített díszleteket használtak, és bár törekedtek a történelmi pontosságra, mégis a Maja Birodalom többféle korszakából származó épülettípusok tűnnek fel egymás mellett, amelyek a valóságban együtt soha nem léteztek. A mi körutazásaink alatt viszont a valós helyszíneket és építményeket láthatják. A programjaink ITT tekinthetők meg.


10. Gyűrűk ura

A Gyűrűk ura fantasy filmsorozat J. R. R. Tolkien azonos című regényén alapul. A rendező, Peter Jackson Új-Zélandon született, és hosszú évekig tervezgette, hogy megvalósítja a filmet. Egy dologban már a kezdetektől biztos volt: a külső felvételeket a szülőhazájában szeretné leforgatni. Ez az álma meg is valósult, hiszen Új-Zéland szerte 150 helyszínen vették fel a jeleneteket. Hihetetlen szervezést és munkát igényelt a stáb mozgatása, egyes helyekre csak helikopterrel lehetett eljutni, és gyakran túlélőcsomagot is vittek magukkal arra az esetre, ha nem tudnának időben visszajutni. Különleges engedélyek alapján nemzeti parkokban is forgattak, ahol a felvételek elkészítését követően az eredeti állapotot vissza kellett állítani. Érdekesség, hogy jóval korábban már a Beatles is tervezte a film elkészítését, Zsákos Frodót Paul McCartney, Csavardit Ringo Starr, Gandalfot George Harrison, Gollamot pedig John Lennon játszotta volna. Kár, hogy végül nem valósult meg, azért ezt a filmet is szívesen megnéztük volna!

cikk_5678_lotr_2_aragorn_hasufel_legolas_arod_gandalf_shadowfax_1568785829258.jpg A kép forrása: www.gadgets.ndtv.com

EZEN körutazásunk alkalmával bár mind a 150 forgatási helyszínt nem keressük fel, de Új-Zéland legszebb tájait és Hobbitfalvát, vagyis Hobbitont is érintjük. Hobbitonban összegyűjtötték és újraépítették a forgatási kellékeket, és a látogatónak olyan érzése van, mintha Frodó bármelyik pillanatban feltűnhetne, egy újabb kalandra indulva.


11. Da Vinci-kód

A film jeleneteiben sok jellegzetes párizsi helyszín látható, de az egyik legfontosabb és mindenki számára beazonosítható hely a Louvre, amit bizony nem lehetett volna mással pótolni. Szerencsére a francia kulturális minisztérium engedélyezte a Louvre-ban történő forgatást, viszont csak nagyon szigorú szabályokat betartva, és hogy ne zavarják a látogatókat, emiatt a nyitva tartási időn kívül, csak este vehették fel a képsorokat. Ráadásul sietniük kellett, mivel minden alkalommal reggelre össze kellett pakolni a felszerelést, így a múzeumba betérőknek fogalmuk sem volt arról, nem is olyan régen milyen sürgés-forgás volt a termekben. Leonardo da Vinci leghíresebb festménye, a Mona Lisa nem kerülhetett a filmesek „szeme elé”, hiszen azt a nagyfokú védelem miatt közvetlen fénnyel nem is szabad megvilágítani, emiatt a felvételekhez másolatokat használtak.

cikk_5676_eb20060518reviews60419009ar.jpg A kép forrása: www.rogerebert.com

Csoportos párizsi körutazásunk során utasaink a múzeum látogatása alatt szerencsére már az eredeti Mona Lisát tekinthetik meg, amelyet bár 1911-ben elloptak, de egy meglepő fordulattal hamarosan előkerült… Ám ez már egy másik történet, amelyet idegenvezetőnk EZEN körutazás alkalmával mesél el.


12. Az utolsó császár

Az 1987-ben forgatott film 7 Oscar-díjat nyert. A történet szerint 1950-ben a kínai-szovjet határállomásra egy lezárt vonat gördül be, amelyen háborús bűnösöket szállítanak. A szerelvény foglya Pu Ji, az utolsó kínai császár is. Életének tragédiája, hogy korábban is fogoly volt, csak éppen a Tiltott Városban, és mivel nem léphetett ki a palotából, ezért azt sem tudhatta, hogy becsapták, minden pompa és alázat ellenére Kínában köztársaság van, és valójában már nem ő az uralkodó. A film látványvilága lenyűgöző, az egykori Tiltott Várost korhűen jelenik meg, melynek ellenpólusa az a szürke világ, amelybe végül az egykori uralkodó kényszerül. A mintegy 20 ezer statisztát mozgató alkotást hosszasan készítették elő, és a rendező tartott attól, hogy a kínai hatóságok nem fogják engedélyezni a forgatást a Tiltott Városban, viszont végül az illetékesek különösebb akadékoskodás nélkül beleegyeztek az eredeti helyszínen történő felvételekbe.

cikk_5674_1544008894428527.jpg A kép forrása: www.caixinglobal.com

A Tiltott Város csaknem 500 éven keresztül a kínai császárok lakóhelye volt, ahová egyszerű közemberek be sem léphettek. Manapság viszont turisták milliói látogatják a 720 000 négyzetméteren elterülő komplexumot. Ön EZEN körutazásaink során léphet be a Tiltott Város kapuján.


13. Miért éppen Alaszka?

Az Emmy-díjas amerikai televíziósorozat 6 évadon keresztül futott, de sajnos Magyarországra csak az első 3 évad jutott el. Egy New Yorki-i orvos, Joel Fleischman a szerződésén nem olvassa el az apró betűs részt, emiatt hirtelen egy alaszkai kisvárosban, Cicely-ben találja magát. (Egyébként a kisváros a valóságban nem létezik, a washingtoni Roslyn városában forgatták a sorozatot, de Cicelyt egy valós alaszkai városról, Talkeetna-ról mintázták.) Igazi, szívmelengető film, jó karakterekkel, akik elfogadják egymást és önmagukat. Talán ezzel az írók azt szeretnék hangsúlyozni, hogy az alaszkai természet szépsége és közelsége jobbá teszi az emberi jellemet. (Sajnos az alaszkai Aranyláz idején ez nem mutatkozott meg!) Nemcsak mi, nézők, hanem a morcos orvos, Fleischman is beleszeret ebbe a különleges világba, ahol az emberi őrület megnyilvánulása a szeretetről és a toleranciáról szól.  

cikk_5669_ezgif.com_webp_to_jpg4.jpg A kép forrása: www.mubi.com

Bár a forgatás nem Alaszkában zajlott, ám mi mégis elhittük az alkotóknak, hogy az eredeti helyszínen játszódnak a jelenetek. Több körutazásunk is eljuttatja a kalandvágyókat Alaszka vadregényes tájaira, melyek ITT láthatók.


Minden bizonnyal ezt a 13-as listát a kedves utasaink is bővíteni tudják, hiszen mindenkinek vagy egy kedvenc filmje! Kérjük, az info@1000ut.hu e-mail címre írják meg a film javaslataikat, amelyek utazásra csábítanak, és azokból egy újabb filmes összeállítást készítünk.

Bartos Szilvia

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!