Fejléc menü

Vietnám legbizarrabb ételei


 

Kedves gyengébb gyomorral rendelkező olvasó! Ebben a cikkben csak mindenre felkészülve merülj el…

Utasaim szokták mondani, hogy engem éhesen állatkert közelébe nem szabad engedni, mert képes vagyok onnan szinte bármit elfogyasztani, persze csak finoman elkészítve. Jöjjön most néhány, még nekem is bizarr kulináris érdekesség Vietnámból.

Délkelet-Ázsiában hagyománya van a kacsatojásnak, Vietnámban és Kambodzsában előszeretettel fogyasztják el a már megtermékenyített tojásokat is. A kiskacsa teljes kifejlődéséhez nagyjából négy hétre van szükség, ezért a tojásokat a második és harmadik hét között fogyasszuk, ha igazi ínyencségre vágyunk, mert ekkor a csontok, a tollak és a csőr is még puha. A főtt embriót chilivel, fokhagymával, szójaszósszal együtt kell frissen kikanalazni a tojásból, de a hozzáértők szerint ecettel elkészítve az igazán különleges.

A legenda szerint a 14. századi Ming-dinasztia császárai kerestették égen és földön az örök ifjúság titkát, melyet Indonézia egy lakatlan szigetén, egy kis fecske fészkében találtak meg véletlenül: a vihar miatt hajótörést szenvedett kínai tábornok egy barlangba menekítette az embereit, más élelmet nem találván, a fészkekből készített levest adta az elcsigázott katonáinak, akik azonnal új erőre kaptak.

cikk_0_1000ut-vietnam-legbizarrabb-etelei-leves.jpg
Kép forrása: https://yina.co

A fecskefészekleves alapanyagát előállító sarlósfecske-faj, a szalangána, veszélyeztetett fajnak számít. 1957 és 1987 között Délkelet-Ázsiában 88%-kal csökkent a fecskepopuláció, köszönhetően többek között a fészekbegyűjtésnek is. A fecskepárok sziklák hasadékaiba, barlangok nehezen hozzáférhető üregeibe építik fészküket, melyhez kizárólag a nyálukat, némi algát és tengeri füvet használnak fel, ágakat és madárürüléket viszont nem. A csésze formájú fészkek beszerzése nem könnyű, nagyon időigényes és csak évente háromszor lehetséges. A levert fészkek a fehér és a vörös szín árnyalataiban lelhetők fel, a vörös a legértékesebb a benne található vér miatt.
A nagyvárosokban fecskefészek „termesztésével” is próbálkoznak, igyekezve rábírni a fecskéket arra, hogy barlangok helyett elhagyott házakban fészkeljenek. A covid előtt ez a fecskehotel ipar kifejezetten jövedelmezőnek bizonyult. Volt szerencsém egy saigoni fecskehotel éttermében megismerkedni az éppen leszedett fészkekkel és a leves elkészítésével. A „Kelet kaviárjaként” emlegetett, beáztatott fecskefészek kocsonyás, gumiszerű, a belőle készült levest többszörösen szűrik, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítik. Egy tál leves 10.000-20.000 forintnak megfelelő érték között mozog, míg egy kiló fészek 200.000-400.000 forintba is kerülhet. A levesnek évszázados hagyománya van, tápláló fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz nagy mennyiségben, így minden korosztályra hat a csodaelixír.

cikk_0_1000ut-vietnam-legbizarrabb-etelei-madarfeszek.jpg
Kép forrása: https://akuibirdnest.com

A madárfészek 18 féle aminosavat tartalmaz, köztük 9 olyat, melyet az emberi szervezet önmagában nem tud szintetizálni. A leucin fontos a vércukorszint szabályozásának folyamatában, ezért a madárfészek használata elősegíti a fogyás folyamatát, hatékonyan égeti el a felesleges zsírt, és javítja a cukorbetegséget. A lizin legfontosabb feladata a kalcium felszívódásának fokozása, a csontok erősítése, a gerinc öregedésének megakadályozása, a szervezet nitrogén egyensúlyának fenntartása. A madárfészek mindennapos használata segít kompenzálni a kalciumhiányt, csökkenti a csontritkulás kockázatát közép- és időskorban, valamint elősegíti a gyermekek csontozatának erősödését. A fenilalanin elősegíti a D-vitamin képződést, míg a triptofán segít ellazítani az elmét, felfrissíteni a lelket. A valine meggyógyítja az izomsejteket és új bőrsejteket képez, megfelelő mennyiségű pótlása segít megőrizni a bőr fiatalságát.
A treonin hatóanyag fokozza a kollagén és az elasztin képződését. A kollagén segít megőrizni a bőr feszességét és textúráját, csökkenti a ráncok kialakulását. A szép bőrért áldozni kell: napi 10 gramm fecskefészek fogyasztásával és a fecskefészek-esszenciát tartalmazó krémek használatával kívül-belül megőrizhetjük testünk fiatalságát.

Vietnámban a csirke minden részét elfogyasztják. A főtt vagy sült csirkefej, szem, nyak, illetve láb kifejezetten kedvelt csemegének számít. Hanoi közelében fekszik Đông Tảo település, ahol már több, mint 500 éve nemesítenek sárkánylábú baromfikat. Hajdan elsősorban a császár és az arisztokrácia élvezhette ezeket az amorf lábú szárnyasokat és napjainkban is csak a drágább éttermek étlapjain lelhető fel ilyen csirke.

cikk_0_1000ut-vietnam-legbizarrabb-etelei-kakas.jpg
Kép forrása: https://www.theeverydaymomlife.com

De mitől is különleges a dong tao csirke? Az állat lába képes olyan vastagra nőni, mint egy emberi kar. A módosult végtagnak köszönhetően igen esetlen ez az faj, már az utódok nemzése is sokszor nehézségekbe ütközik, a kotlásról nem is beszélve. Nem csoda, hogy egy-egy baromfi párért akár több ezer dolláros összeget is elkérhetnek.

A Hanoitól nagyjából 7 kilométerre található Lệ Mật városrész híres a kígyóéttermeiről, melyek 2007 óta, az állatvédők nyomása miatt, hivatalosan nem léteznek többé, csak helyi kapcsolattal lelhetők fel. A tenyésztett és erdőben fogott élő kígyók az étterem mögött, ketrecekben várják a sorsukat. A pincér a vendégek előtt szúrja át egyetlen mozdulattal a vacsorára kiválasztott hüllőt, rizspálinkába ereszti a vért, majd kivágja a szívet a kígyó testéből és egy feles pohárba teszi azt. Az állat szíve még dobog, amikor a pincér pálinkával önti fel, és a poharat az asztal legfontosabb, általában legidősebb vendége elé teszi megtiszteltetésként.
Kiváló gyógyszer a kígyó zöld epéje is, amelyet a vendéglátó frissen présel ki az epehólyagból. A kígyóepés vodka zamata állítólag vetekszik a jobb fajta gyomorkeserűkkel. A kínai orvoslásban a kígyóepét a köhögés és az asztma enyhítésére használják, a kígyóevés kifejezetten jót tesz a férfiak és nők szexuális életének. A vesékre is jó hatással van, segít a vesekő megelőzésében. A kígyó húsát változatos módon készítik el, melynek az íze valamelyest a csirkére emlékeztet.

cikk_0_1000ut-vietnam-legbizarrabb-etelei-kigyo.jpg
Kép forrása: https://timesofindia.indiatimes.com

A kígyópálinkának gyógyító hatása van, elkészítése nagyon bonyolult és hosszadalmas folyamat. Először is be kell szereznünk a megfelelő kígyókat – ha lehetséges az erdőből. Az állatokat még élve alkoholba áztatjuk, hogy megálljanak az üvegben. Ezután leöntjük az alkoholt és rizspálinkával töltjük fel az üveget. A kígyónak legalább 100 napig kell állnia a pálinkában, nem ihatjuk meg ennél korábban. A kígyópálinka sok betegségre, többek között hörghurutra és hátfájásra is jó, illetve csontrendszeri problémákon is segít.
Végezetül meg kell említenem a vérpudingot is, ami nekünk, magyaroknak nem is hangzik olyan rémesen. Hozzávalók: friss kacsa vagy disznóvér besűrítve egy kis darált hússal, halszósszal és fűszernövényekkel ízesítve. Igazi újévi csemege!


Mison Andrea


Természetesen a cikkben említett ételeken kívül Vietnámban rengeteg, általunk is nagyon kedvelt ételt lehet kóstolgatni. Erre bármelyik vietnámi körutazásunk alkalmával sor kerül.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!