Fejléc menü

Vietnám, a túlvilág tükrében


 

Gyakran mondják, hogy egy kultúra megértésében nagy szerepet játszik, ha megismerjük annak temetkezési szokásait. Indokínai utunk programja ezt a szempontot is figyelembe véve kínál több lehetőséget, hogy a soknemzetiségű Vietnám különböző szokásait szemünk elé tárva mutassa be annak spirituális dimenzióit.

Hanoiban az Etnológiai Múzeuma Vietnámban élő népcsoportok életét mutatja be. A tárlat kültéri részén találkozhatunk a különböző etnikumok eltérő építkezési szokásaival, ahol a lakóházakon kívül nagy szerepet kap a közösségi, a vallási, és a temetkezésre szolgáló építmények bemutatása. Különös színfoltját képezi a kiállításnak a jarai hegyi törzs temetkezési háza, amit faragott emberi szobrok vesznek körül.

cikk_4820_vietnam.jpg

Közép-Vietnámba érve ismerkedünk meg Huevárosával, amely az utolsó uralkodó dinasztia, a Nguyenek székhelye volt. A császárok innen irányították több-kevesebb önállósággal jó másfél évszázadon át a “felszálló sárkány országát”, és már uralkodásuk kezdetekor nagy szerepet szántak a sírjaik megépítésének, amelyek tervezésében gyakran maguk is részt vettek. Ha a halálukat megelőzően sikerült befejezni a komplexumot, előszeretettel használták “nyári rezidenciaként”.

cikk_4821_vietnam1.jpg

A középső kapun csak a császár léphetett be, távozását követően lakattal zárták le azt. A császári hatalom a kínai mintát követve konfuciánus elvekre támaszkodva uralkodott; az adminisztráció irányítását a jól képzett hivatalnokok, a mandarinok végezték. Ők a katonákkal egyetemben a túlvilágon is szolgálták az uralkodót, így ne lepődjünk meg azon, hogy a császári sírok épületegyüttesei előtt kőből faragott mandarinok felügyelik a rendet a mai napig. Az uralkodót a túlvilágon is szolgálják katonái, hivatalnokai.

cikk_4822_vietnam2.jpg

A soknemzetiségű ország összes népcsoportjáról elmondható, hogy vallásuktól függetlenül az ősök tisztelete kiemelt szereppel bír. A viet otthonokban a mai napig találkozhatunk házi oltárral a felmenők fényképeivel, füstölők, ajándékok és időnként ételek kíséretében.

A kiemelt napokon a megemlékezés még intenzívebb formát ölt, ekkor a családtagok kimennek a sírokhoz és ott emlékeznek meg az elhunytakról.

Érdekes színfoltja a vidéket átszelő utazásoknak a rizsföldek látványa, ahol gyakran lehet látni szorgos parasztokat, amint az évszaknak megfelelő tevékenységet folytatnak. Vidéken nem ritka látvány a termőföldek parcelláin elhelyezkedő sírok látványa, a temetkezési szokásokat hosszú időn át a család vallása és a társadalomban betöltött szerepe határozta meg.

Sok vietnámitól a mai napig két temetkezési szertartással búcsúznak a hozzátartozók, a végső nyughelyre csupán a három éves “pihenést” követően kerül sor. Ekkor helyezik át az elhunyt megtisztított csontjait a végső nyughelyre, ahol a család ismételten búcsút vesz az eltávozottól a napnyugtát követően.

György Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Omán - Sátrazás
  • Stanley Tucci felfalja Itáliát
  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.04
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!