Fejléc menü

Üzbegisztáni élménybeszámoló 1. rész


 

Április 18-án indult kis létszámú csapatunk Üzbegisztánba, a mesés Selyemút kulturális örökségét felfedezni. Repülőutunk az Aeroflot légitársaság gépeivel Moszkván keresztül vezetett Tashkent-be, Közép-Ázsia legnagyobb, 3 milliós metropoliszába. A repülés az orosz légitársaságtól megszokott módon magas színvonalú volt, a kritikus pontként (hosszú idő) ismert üzbég határ kontroll pedig váratlanul gyorsan lebonyolódott, így volt esélyünk néhány órácskát aludnunk a szállodánkban.

cikk_3638_uzbegisztan_szamarkand_utazas.jpg

Némiképp felfrissülve indultunk Tashkent felfedezésére. Az 1966-os mindent elsöprő földrengés után „birodalmi stílusban” és eleganciával újjáépített város műemlék negyedével kezdve elkezdtük az ismerkedést az iszlám világ jellegzetes épületeivel, térszerkesztési logikájával, építészeti megoldásaival és anyag használatával.

cikk_3637_uzbegisztan_utazas_taskent.jpg

Megtekintettük a világ legősibb, kufita írással írt hatalmas koránját, busszal és gyalogosan felfedeztük a modern városrészeket és az impozáns Függetlenség teret, majd a délutáni órákban a múzeum megtekintésével zártuk programunkat.

cikk_3629_uzbegisztan_utazas.jpg

Egy keleties hangulatú, de a várakozásokat messze felülmúlóan trendi, igazi világvárosi étteremben vacsorázva zártuk a napot, melyet ismét igen rövid éjszaka követett.

cikk_3631_uzbegisztan_utazas_helyi_etelek.jpg

Némiképp álmosan kapaszkodtunk fel az üzbég légitársaság Boeing gépére, mely alig több, mint egy óra alatt repített minket a közel 1000 kilométeres távolságba, a sivatag közepén „trónoló” Khíva városa közelébe, Urgench-be. Innen a szovjet időkben termővé tett sivatag gyapotföldjei és rizs ültetvényei, egykori, szegényes falvai és az új, független Üzbegisztán kormánya által központilag építtetett egyen falvai között haladva értük el a „sivatag gyöngyszeme”-ként is aposztrofált Khíva városát.

cikk_3632_uzbegisztan_utazas_khiva.jpg

Szállodánk ablakaiból pont ráláttunk a szemközt, karnyújtásnyi távolságban található tömör, szárított és égetett agyag téglákból épült impozáns, 2200 méteres falrendszerre. Városnéző sétánk során elkezdtük az ismerkedést Al-Khorezmi matematikai kutatásaival, a Selyemút évezredes rendszerével és a Selyemút rendszerében az oázis városok szerepével.

cikk_3633_uzbegisztan_utazas_minaret.jpg

Megismertük a befejezetlen minaret történetét és a Registan tér funkcióját, a különleges pénteki nagymecset oszlopainak történetét és a város gazdasági súlypontjának változását követő egykori kháni palotákat, valamint bepillantottunk abba a kapurendszerbe, melyben 154 évvel ezelőtt Vámbéry Ármin még rabszolga kereskedőket látott portékájukkal együtt.

cikk_3630_uzbegisztan_utazas_etkezes.jpg

Egy autentikus (egy egykori medresze udvarában berendezett étteremben elfogyasztott) ebéd után a khívai asszonyok sütöttek nekünk kenyeret a gyapotrőzsével fűtött, sárral tapasztott kemencéikben és elkezdtük az ismerkedést a keleti mesteremberek legendás kézügyességének termékeivel: fafaragó, szőnyegszövő, rézműves műhelyben jártunk, végül szó szerint elvesztünk a keleti bazárosok forgatagában.

cikk_3635_uzbegisztan_utazas_szonyegszovo.jpg

Este kellemesen elsztorizgattunk az étterem egykor Magyarországon (még szovjet katonaként, Veszprém térségében) szolgáló pincéreivel. És elkövetkezett az első, igazi alvást meghozó éjszakánk.

 cikk_3636_uzbegisztan_utazas_taja.jpg

Folytatás következik 

 Tanács Gábor

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!