Fejléc menü

Utazás Dubaiba, avagy látnivalók egy napra


 

Szinte pont egy éve Iránban jártam és visszafelé eltöltöttem egy napot Dubaiban. Azt tűztem ki célul, hogy megpróbálom ez alatt az egy nap alatt végigjárni a legfontosabb látnivalókat.

Tudnivalók Dubairól

Pár dolgot vegyünk át Dubai kapcsán, már csak azért is, mert nagyon felkapott hely lett a magyarok körében az elmúlt időszakban. Ilyen-olyan okokból. :)
Az okok közül én most csak a hagyományos turisztikai vonatkozásokkal foglalkoznék. Ezek alighanem legfontosabbika, hogy már van fapados járat, méghozzá a Wizzair üzemelteti, azaz viszonylag olcsón (cc. 100 ezer forintért) 5-6 óra alatt eljuthatunk Budapestről akár a télből az igazi nyárba. (A cikk 2017-ben íródott!)

cikk_4967_burj_khalifa_4922317.jpg

Dubairól már olyan magától értetődően beszélünk, mintha mondjuk Balatonakarattyáról lenne szó, pedig lássuk be, elsőre nem egyértelmű a válasz még arra a kérdésre sem, hogy most akkor Dubai egy város, egy állam, esetleg egy városállam? A választ amennyire lehet próbálom leegyszerűsíteni (és így sajnos elnagyzolni), de a helyzet az, hogy a közepesen hosszú verzió is fél oldal lenne.
Szóval a 60-as, 70-es években (mielőtt olajat találtak az Arab-félsziget ezen részén) még alapvetően emírségek működtek itt egymás mellett, az egyik ilyen volt Dubai. Amikor "megjött" az olaj, a közös érdekek érvényesítésére ezek az emírségek összeálltak és a 70-es évek elején megalakult az Egyesült Arab Emirátusok, ami jelenleg hét emírséget foglal magába. Ezek egyike Dubai, de ide tartozik például Abu-Dhabi is.
Dubai tehát egy, az Egyesült Arab Emirátusokba tagozódott emírség, aminek az élén a sejk áll, éppen ezért sejkségnek is nevezik. A legtöbbször mégis az Emirátusok legnagyobb városaként emlegetik Dubait, úgyhogy ha városnak mondjuk, akkor sem hibázunk. (Szerintem amúgy valamiféle városállam.)

cikk_4968_downtown_4045036.jpg

Már az ingatlan és a turizmus húz

Téved, aki azt gondolja, hogy Dubai ma is az olaj miatt fejlődik olyan iszonyatosan, ez csak a kezdetekkor volt így. Ma már a turizmus és az ingatlanpiac hajtja leginkább a gazdaságot, nagyon sok külföldi vásárol ingalant az olyan exkluzív helyeken, mint a híres pálma alakú sziget, a Palm Jumeirah.
Dubai egyébként épp olyan, amilyennek képeken, filmekben mutatja magát. Rengeteg a felhőkarcoló, hatalmas a luxus, de igazából a Burj Khalifa tetejéről (vagy épp a repülőről) döbbenetes lepillantani rá: Ez a "nyüzsgő méhkas" a sivatag, a semmi közepén épült fel, nagyjából 30 év alatt.

cikk_4969_gyetvan_csaba_dubai_kep.jpg

Mit lehet csinálni? Árak? Közlekedés?

Ha sok pénzünk van, akkor bármit, még fedett sípálya is van. Ha nem vagyunk nagyon gazdagok, akkor sem kell kétségbe esni, mert repülőjegyet és apartmant már lehet jó áron vadászni, ezek a legnagyobb költségek, kint pedig már el lehet boldogulni. A közlekedés fejlett, a taxi olcsó, a legfontosabb látnivalók pedig könnyen felkereshetők, és közben aranylovakkal, segítőkész taxisokkal és rengeteg kalanddal is találkozhatunk.

A cikk szerzője: Gyetván Csaba
színész, műsorvezető

Az eredeti cikk a turista-szalami oldalon oldalon ITT látható.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!