Fejléc menü

UNESCO világörökségek a Kaukázusban - 2. rész


 

A mai Örményország területéről mindezidáig három helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint további négy helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

A Kaukázus gyöngyszemei utunkon mindhárom világörökségi helyszínt felkeressük, sőt, ráadásként még az egyik felkerülésre várakozót is.

Első helyszínünk Haghpat és Szanahin kolostorai, melyek az örmény vallási építészet legfontosabb emlékei közé tartoznak. A két komplexum a Debed folyó jobb partján fekvő hegyoldalokon egymáshoz viszonylag közel épült és az azonos nevű falvakban találhatók.
Haghpat falujának ékessége a kolostor, melyet a 10. század végén építettek, a mai tudásunk szerint 970 és 991 között. A kolostor az Örmény Apostoli Egyház tulajdona, a területén található néhány kacskar (általában kereszt formájú díszes vésettel ellátott emlékkő) és több püspök sírhelye is. Az együttes a középkori örmény építészet kiemelkedő példája.

cikk_5367_kep1_haghpat_negyesi_miklos.jpg

Szanahin az előbb említett Haghpattól nem messze áll nyugatra, légvonalban alig 3 km lehet a távolság a két kolostoregyüttes között, azonban a valóságban, ha át szeretnénk érni, a völgyekkel szabdalt terep miatt ez sokkal hosszabb távot jelent. Érdekes a kolostor nevének a jelentése is, hiszen szó szerint fordításban így hangzik: ez öregebb, mint az. Valószínűleg ezzel arra utalnak, hogy Szanahin kolostora korábban épült, mint Haghpat. Szanahin ugyanazon a platón áll, mint Haghpat, csak épp egy meredek falú szakadékvölgy választja el őket egymástól, a kis patak, ami a völgyet vájta a Debed folyóba siet, mely a Khramiba, a Kura mellékfolyójába torkolik, hogy az egész végül a Kaszpi-tenger vizét táplálja.
Szanahin architektúrája hasonló a közeli Haghpathoz és ez a kolostor is az Örmény Apostoli Egyház tulajdona és itt is ugyanúgy fellelhetők az Öményországra oly jellemző kacskarok.
A két kolostort érdemes egymás után felkeresni a közelségük miatt.

cikk_5368_kep2_szanahin_negyesi_miklos.jpg

A második helyszínünkhöz Jerevánt egy meredeken emelkedő úton hagyjuk el és érdekesen csengő, keleties hangulatú falvakon haladunk keresztül: Voghcsaberd, Geghadir és a híres-nevezetes Garni, hogy végül kb. 40 km-re délkeletre Jerevántól megérkezzünk a Geghard kolostorát körülzáró völgy végébe. Innen már csak sziklafalakon mászva tudnánk feljebb jutni, ám így is meglehetősen magasan járunk, hiszen a kolostor a tengerszint felett 1700 méterrel fekszik. A hagyomány szerint a festői völgyben fekvő épületegyüttesben őrizték azt a bizonyos kopját vagy lándzsát, amellyel Krisztust megsebezték. A jelenleg is fennálló épület a 12-13. században keletkezett, de a krónikák szerint az első templomot a kereszténység felvételének az idejében építették, vagyis inkább vájták a sziklába, tehát a 4. század környékén. A korabeli templomra csak egykori neve utal: Ajrivank, mely barlangkolostor jelentéssel bír. A barlangok megmaradtak, erre építették rá a ma is álló épületet. A kolostornak különleges hangulata van, ha szerencsénk van, akár egy istentiszteletbe is belefuthatunk.

cikk_5369_kep3_geghard_negyesi_miklos.jpg

Ecsmiadzin városa kb. 20 km-re fekszik Jerevántól, 1945-ig Vaghasapatnak nevezték. Ókori város, Vagharsak örmény király idejében keletkezett a 2. század elején. Kolostora, székesegyháza és főpapi palotája a 4. századtól a 12. századig az örménység szellemi életének központja volt, illetve a mai napig az örmény apostoli egyház központja. Az Ecsmiadzin világörökségi helyszínhez tartozik még a közeli Zvartnoc palotája és a hozzá tartozó háromemeletes, ma már romos Szent Gergely-templom is, amelyeket III. Narszész katolikosz megbízásából építettek a 7. században.

cikk_5370_kep5_zvartnots_negyesi_miklos.jpg

Végül jöjjön a plusz egy, a javaslati listán várakozó Noravank kolostora, mely azon túl, hogy egy gyönyörűséges völgyben fekszik, az örmény középkori építészet egyik gyöngyszeme. Az épületegyüttes tulajdonképpen két herceg síremléke. Érdkessége a kétszintes templom, ahová két keskeny lépcsősor vezet fel.

cikk_5371_kep6_noravank_negyesi_miklos.jpg

Összességében a három országban, Azerbajdzsánban, Grúziában és Örményországban a kilenc lehetséges helyszínből hetet látogatunk meg, úgyhogy aki az UNESCO világörökségi helyszíneket gyűjti, ezen az utunkon hét helyszínt zsebelhet be, azon felül, hogy még rengeteg érdekes, szép és kulturálisan fontos helyet is felkeresünk.

Fotók (kivéve a nyitó kép) és cikk: Négyesi Miklós

A cikkben szereplő körutazásunk programja ITT tekinthető meg.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!