Fejléc menü

UNESCO világörökségek a Kaukázusban - 1. rész


 

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszíneknek nemcsak presztízs jelentősége van, hanem számottevő bevételt is tud termelni egy adott országnak, városnak, hiszen a látnivalót felkereső turisták száma is jó eséllyel megnő. Nem csoda, hogy minden ország igyekszik minél több látványosságát “nevezni” a listára.

A Kaukázus gyöngyszemei utunkon három kis kaukázusi országba látogatunk el, amelyek bár még nem bővelkednek világörökségi helyszínekben, ám azok talán annál érdekesebbek. Azerbajdzsánban, Grúziában és Örményországban is három-három helyszín található.

Azerbajdzsánban mind a három világörökségi helyszínt megtekintjük. Egyből az érkezésünk napján “kipipálunk” egyet, ez pedig a bakui óváros, a Shirvánsahok palotája és a Leánytorony. A régi falak közé zárt óváros utcáit folyamatosan újítják fel, a Sirvánsahok palotája és a Leánytorony pedig múzeumként üzemel. Érdemes a szűk utcákon csatangolni, és beülni egy hangulatos teázóba, illetve a néhány megmaradt karavánszeráj valamelyikét is megnézni.

cikk_4827__pj_1181.jpg

A második helyszínt már másnap abszolváljuk, ez pedig a 2007-ben a listára került híres Gobusztáni sziklarajzok, mely Bakutól kb. 60 km-re, délnyugatra található. A több mint 6000 sziklarajzot véséssel készítették, a paleolitikumtól kezdve a középkorig. A rajzok többek között vadállatokat, halakat, rituálékat, táncoló alakokat, háziállatokat, kecskéket és lovasokat ábrázolnak. A területen néhány éve átadtak egy jól felszerelt interaktív múzeumot is, melynek segítségével még jobban megismerhetjük a sziklarajzokat és azok létrejöttét, illetve képet kaphatunk az itt élő emberek életéről is.

cikk_4828__pj_1348.jpg

Azerbajdzsán harmadik UNESCO világörökségi helyszíne Bakutól nyugatra, a grúz határhoz közel, Sheki városában található. Az óváros és a Sheki kánok palotája szerepel a listán. Sheki az ókori Szkítia központja volt, és mindig is fontos város volt a térségben, mivel kereskedelmi útvonalak mentén feküdt, jelentős volt a textilipara, főleg selyemben volt erős. A Sheki kánok palotája a 18. századi Azerbajdzsán kézműveseinek kiemelkedő alkotása, a gyönyörűen díszített kétszintes épület a város igazi ékköve. A palota mellett a karavánszerájokat is meg kell említeni, melyek nagyon jó állapotban maradtak fent.

cikk_4829_azerbajdzsan_sheki.jpg

A Grúziában található három világörökségi helyszín közül ezen az utunkon mi csak egyet látogatunk meg, a másik kettő jócskán kívül esik a túránk útvonalán. A helyszín, amit meglátogatunk, az Mcheta városának műemlékei, a Szvetichoveli katedrális és Jvari kolostora. Mcheta, az egykori Ibéria, majd Kartli első fővárosa, festői tájon, a Mtkvari és az Aragvi folyók összefolyásánál fekszik. A hagyomány szerint a mellette és fölötte emelkedő hegytetőre állította Szent Nino a keresztjét, melynek helyére később kápolnát, majd templomot emeltek: ez lett a Jvari (kereszt) templom. Az építés 586 és 608 között történt. A templom körül védelmi fal is állt, ennek a nyomait ma is láthatjuk. A Jvari Mcheta városától keletre fekszik, így a felkelő nap első fénye a templomot éri, ezért reggelente a városból rátekintve a templom szinte mennyei fényben tündöklik. Este, napnyugtakor pedig, amikor a város már rég árnyékba, vagyis sötétségbe borult, a nap utolsó sugarai még beragyogják Jvarit. A nap Jvariban kel és Jvariban nyugszik.

cikk_4830_georgia_3702384_1920.jpg

A mchetai UNESCO együttes másik része a Szvetichoveli székesegyház. A székesegyház jelentőségére a neve is utal: Szveti-Choveli, vagyis „életadó oszlop”. Ezen a helyen a kereszténység előtt szentélyliget volt, majd a kereszténység felvétele után a 4. században az ősi pogány szent helyre fatemplomot építettek, az 5. században pedig bazilikát. A ma látható templom a 11. század elején épült, amikor az araboktól sikerült visszahódítani a várost és az építkezés a keresztény egyház jelentőségének visszaállítását szimbolizálta. A székesegyház a kaukázusi építészeti hagyományokat követi és az elsőként Kutaisziben, a Bagrati székesegyházon megjelenő stílusjegyeket őrzi magán. Egyébként ez utóbbi templom 2017-ig szerepelt az UNESCO világörökségi listáján, ám az újjáépítése miatt a világszervezet véleménye szerint elveszítette az autentikusságát, így sajnálatos módon elvették tőle a megtisztelő címet.

Négyesi Miklós

A cikkben szereplő körutazásunk programja ITT tekinthető meg.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Machu Picchu a mai napig őrzi a titkait
  • A Langham - New York
  • Néhány alapvető információ Costa Rica körutazás előtt
  • A rigai szecesszió és a Rundale kastély
  • Meglepő érdekességek az Északi-sarkról

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.08.01
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.07.23
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!