Fejléc menü

Napsütés Bodbeban
Ha Bodbera gondolok, elsőként mindig a méz színű napsütés jut eszembe, ami aranyló fénybe öltözteti a falon túl fölbukkanó parkot, a teraszos kerteket, az új Szent Györgynek szentelt templomot és a szerényen meghúzódó régebbit, ahol Szent Nino sírja is megtalálható.

A fővárostól, Tbilisitől két órányi buszozás. Amikor ez elhangzik, akkor látom az arcokon, nem felhőtlen az öröm, és amikor elindulunk keletre, kifelé a városból, érezhetően erősödik a csalódás, hiszen egy darabig valóban nem túl szívderítő vagy változatos a táj. Azután elkezdenek a hegyek feltűnni a távolban, és az ország egyik legszebb régiója, a Kakheti megmutatja magát. Körben a Nagy-Kaukázus csúcsai olyannak tűnnek, mintha felhőfodros ruhájukba rejtőzködnének, és csak néha, egészen tiszta időben villannak ki a havas ormok. Minden ilyen villantás lelkes megjegyzéseket vált ki az utazókból, hiszen ilyenkor bár távoliak a hegyek, mégis meg- és elérhetőnek tetszenek. Elhangoznak a kérdések, próbáljuk betájolni magunkat, hol is vagyunk, mi van a hegyláncon túl, mintha egy lendülettel át tudnánk rohanni vagy ugrani rajta.

cikk_0_1000ut-gruzia-napsutes-bodbeban.taj.jpg
A kép forrása: https://www.steppestravel.com

Amikor megérkezünk Bodbeba, és a busz beáll a parkolóba, nem kérdés, merre kell menni, egyértelműen vonz bennünket a cédrusok szelíden integető lombja a monostor parkjában. Azonban a sietős léptek, a türelmetlen vágy, hogy újra lássuk a hegyeket, valahogy lelassul, elcsendesül, és ahogy belépünk a kapun, már tudjuk, nincs szükség a rohanásra, a távoli hegyekre, mert éppen akkor és ott pont a megfelelő helyen vagyunk.

cikk_0_1000ut-gruzia-napsutes-bodbeban.kulso.jpg
A kép forrása: https://www.itinari.com 

Persze a lendület elvisz még bennünket a Szent György templom kilátóteraszára, elkészülnek a szelfik, de végül azért a többség leül egy picit, vagy csak sétálgat és a saját szemével, nem a képernyőn vagy a fényképezőgép fókuszán keresztül kezdi el szemlélni a tájat, az előtte elterülő Alezani-völgyet. Talán ekkor válik mindannyiónk számára érthetővé, miért is ragaszkodott hozzá Szent Nino, a grúzokat megtérítő, a mai napig egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szent, hogy itt legyen a nyughelye. A legenda szerint megpróbálták elvinni innen a koporsóját, és „méltóbb” helyen eltemetni, de nem tudták elmozdítani azt, így végül az uralkodó belenyugodott a szent akaratába és inkább itt építettet templomot a sír fölé.

cikk_0_1000ut-gruzia-napsutes-bodbeban.belso.jpg
A kép forrása: https://global-geography.org 

Érdemes megnézni ezt a sokat megélt, többször átépített épületet belülről is. Gyönyörű az ikonosztáz és a Szent Nino sírját rejtő kápolna, de ezen a helyen a mennyezeti freskók is figyelemre méltók, hiszen a környéken viszonylag ritka ábrázolását látjuk az ótestamentumi Bűnbeesés és a Kiűzetés a Paradicsomból jeleneteknek. Sokan látogatják a templomot, hogy gyermekáldásért vagy gyógyulásért imádkozzanak, de nem ritka a keresztelő sem az oldalkápolnában, így szinte soha nem üres, nincs múzeumi hatása, sokkal inkább a ma is élő vallás fontos szereplője.

A templom és környéke Grúzia egyik legrégebbi női monostorához tartozik, ők tartják rendben a parkot, a füves teraszokat és a kicsit távolabbi megművelt kerteket is.

cikk_0_1000ut-gruzia-napsutes-bodbeban.no.jpg
A kép forrása: https://www.primetime.ge

A simogató napfény, az elénk táruló látvány és a békességet sugárzó hely mindenkit megérint, úgy indulunk tovább innen, hogy semmi kétségünk afelől, szeretnénk még kicsit belefeledkezni a Kakheti régió hangulatába és belekóstolni az ízeibe.


Hódi Nóra

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Néhány alapvető információ Costa Rica körutazás előtt
  • A rigai szecesszió és a Rundale kastély
  • Meglepő érdekességek az Északi-sarkról
  • Athena Bochanis és a Palinkerie
  • Menni kell! Omán - Sátrazás

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.28
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.07.19
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!