Fejléc menü

Malajzia, a meglepetések országa 2. rész


 

Kuala Lumpurtól 13 kilométerre észak felé, egy hatalmas mészkőbarlangban található a nagyon népszerű hindu szentély, a Batu Caves. A 272 darab színesre festett lépcsőfok megmászása is kihívás és ezt az útközben garázdálkodó majmok sem könnyítik meg, akik minden mozdíthatót igyekeznek kilopni a kezünkből és a táskánkból. Útban a szentély felé találkozunk olyan vezeklővel is, aki térden teszi meg a távot. A lépcső tövében áll Murugan isten 42,7 méter magas szobra. Aki esetleg nem vállalja be a lépcsőzést, az sem unatkozhat, mert a területen található még egy szentély Hanumann majomistennek szentelve, illetve egy kisebb hindu templom is.

cikk_4893_travel_3143938_1920.jpg

A fővárostól Penang felé folytatjuk malajziai utunkat, változatlanul tökéletes autópályákon.

Két érdekes hely is útba esik Penang felé. A Cameron-felföld és a Bukit Merah orángután mentőhely.

A belföldi és a nemzetközi turizmus által is közkedvelt kirándulóhely, a Cameron-felföld, 1200-1500 méteres magasságban kíméletesebb éghajlatával már a gyarmati időkben is népszerű pihenőhely volt. Az itteni lakosok zöldség-, gyümölcs- és teatermeléssel foglalkoznak, még az étterem és szálloda tulajdonosok is. A táj gyönyörű, az éghajlat kellemes, szinte hűvös Kuala Lumpur párás hősége után.

A Bukit Merah orángután rezervátumot a szükség hozta létre. Borneó szigetén, ahol két maláj tagállam, Sarawak és Sabah található, a pálmaolaj ültetvények miatt kiirtották az állatok természetes élőhelyét és ide mentették át az állatokat. Általában a sérülteket hozták ide, és megfelelő gondoskodás után, amikor már veszély nélkül visszailleszkedhetnek az állatok a természetbe, elszállítják őket. Létszámuk változó és nem csak azért, mert felgyógyulva elviszik őket, hanem mert születnek kicsinyeik is. A rezervátum egy mesterséges tó mesterséges szigetén van, ahova hajóval jutunk el. Ha esik az eső, nem közlekedik a hajó, de nem is lenne értelme átmenni, mert az orángutánok elbújnak az eső elől és nem is látnánk őket. Ami nekem a legjobban tetszik ebben a parkban az az, hogy mi, látogatók vagyunk elkerítve egy drótkötél alagútban, az állatok viszont szabadon mozognak. A rezervátum szárazföldi területén üzletek, éttermek, kávézók várják a látogatókat.

cikk_4894_wildlife_3046369_1920.jpg

Penangig még legalább 2 óra buszozással jutunk el, miközben elhaladunk egy nemzeti park mellett, ahol még vadon élő tigrisek is élnek.

Penang (jelentése: bételdió) szigetére egy 13,2 kilométeres hídon jutunk át. A szigeten a kisebb települések mára gyakorlatilag egy nagyvárossá nőttek egybe. A hajdani virágzó gyarmati település fővárosa, Georgetown, III. György brit uralkodó után kapta a nevét. Bár a sziget területét tekintve a legkisebb tartománya Malajziának, gazdasági szempontból a harmadik legjelentősebb település. A turistákat szállító hajókon kívül a kikötőit főleg teherhajók töltik meg. Az egyetlen provincia, amelynek élén kínai etnikumú kormányzó áll. Itt nem csak a gazdasági, de a politikai hatalom is az ő kezükben összpontosul. Nyüzsgő, multikulturális hely, ahol az utazók válogathatnak a gyarmati építészet szépen felújított hagyatékai mellett kínai, indiai és thai templomok sokaságából. Kiváló éttermek, bárok, kiállítások, homokos tengerpartok teszik emlékezetessé az itt töltött időt.

Penang Maláj-félszigeti utazásunk utolsó malajziai állomása. Innen Krabi felé folytatjuk a kalandozást, de az már Thaiföld nevezetessége.

Zsurek Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!