Fejléc menü

Ladakh - Kis-Tibet Indiában


 


Ladakh nem más, mint India Jammu és Kasmír állam három régiójának egyike, Jammu és Kasmír völgy mellett. A világ tetejének egyik nehezen megközelíthető része mind a mai napig. Ladakh az év nagy részében a világtól elzártan létezik, a hágókat és utakat lezárják és csak májustól szeptember végéig járhatóak.

A hágók földjének is nevezett Ladakhba csak az látogat el, aki valamilyen módon átmászik a Himalája hatalmas hegyein.1975-ig katonai területnek számított, s nem volt látogatható, bár a nehézségek miatt amúgy is körülményes lett volna. Ugyanekkor hivatalosan megnyitották a Ladakhba vezető két hágót, de még mindig kalandos vállalkozás ezeken átjutni. Megkönnyítette a helyzetet, amikor fővárosában, Lehben, 1979-ben megnyitottak egy repülőteret.

cikk_4786_india_720271_960_720.jpg

Van azonban a magas hegyekkel körülvett területnek egy furcsa sajátossága, mégpedig az, hogy száraz, mint egy sivatag. A magas hegyek ugyanis minden irányból megfogják a felhőket, s így ezen a területen soha sincs csapadék. A táj éppen ezért olyan, mint a hold felszíne, a mai utazók holdvidéknek is nevezik. A kietlen tájat csak egyedül ott töri meg valami vegetáció, ahol a hegyekből lezúduló bővizű folyók folynak. Az emberi települések is csak itt alakulhattak ki, de ezek is 2500-4000 méter magasságban vannak. Annyira száraz, hogy öntözőrendszer kiépítése nélkülözhetetlen.

cikk_4785_himalaya_3474229_960_720.jpg

Ladakhot a Nagy Himalája vonulata határozottan elválasztja Észak-Indiától és Kasmírtól, a Karakoram hegylánc pedig Közép-Ázsiától. Kelet felé azonban nincs ilyen éles határ, a hegyek észrevétlenül olvadnak át abba a hegyvidékbe, amely már Nagy-Tibethez tartozik. Ez az oka annak, hogy földrajzilag és néprajzilag Tibethez tartozik.

A lakosság buddhista, és tibeti életstílust követnek. A buddhisták jelentik az igazi ladakhiakat, az ország szívében most is ők vannak többségben.

Ez az a terület, ahol a tibeti buddhizmus még ma is viszonylag érintetlenül maradhatott meg. Ennek több oka van: elsősorban az, hogy ezt a területet csak nagyon nehezen lehet megközelíteni, másodsorban pedig az, hogy ez Tibet egyetlen olyan tartománya, amit az 1949-es kínai invázió után nem Kínához, hanem Indiához csatoltak, emiatt az itt virágzó buddhista kultúra nem vált a felszabadító kínai hadsereg tankjainak céltáblájává. Éppen ez a „szerencsés” sors az, aminek következtében Tibet többi tartományával szemben, ahol is a kínai tudományosság nevében a tibeti buddhista vallást eltörölték, mondván, hogy babonaság és a nép butítása, Ladakh megmaradhatott a csendes pusztulásnak.

cikk_4787_the_disciples_720274_960_720.jpg

A lakosok nagyrészt félnomád állattartó életformát folytatnak, főleg mezőgazdaságból élnek. A mezőgazdaság életet ad a „magas hágók lakosainak”. A lakosok megtermelik, amire szükségük van, a maradékot pedig a helyi piacon eladják. Dolgoznak azon, hogy újrahasznosítsák a tárgyakat. Az állatok látják el a földművelőket hússal, vajjal, sajttal. Az állatokat használják áruhordásra, velük szántanak és gyapjukból készítik a ruhákat, amik elég melegek ahhoz, hogy abban kibírják a téli hidegeket. A trágyát összegyűjtik, kiszárítják, s ezzel fűtenek, illetve ezt használják tűzifa helyett. A trágya az egyik legnagyobb érték, mivel itt nincsenek fák, és a tűzrakásnak ez az egyetlen módja. Tehát az állattenyésztésnek központi szerepe van.

A társadalom egyetlen rétegből áll (már ami az anyagi javakat illeti), senkinek sincs lényegesen többje a másiknál. Közösen építik a házaikat, közösen dolgoznak a földeken, közösen építik meg a csatornarendszereket. Valóban irigylésre méltóan idillikus életet élnek; s nem hiába nevezték Ladakh-ot az első tibetológusok az utolsó Shangri-la-nak, a tibeti vágyvilág tökéletes, minden igényt kielégítő Paradicsomának.

Simigh Ágnes

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!