Fejléc menü

Az Eiffel-torony: mindenki hallott róla, de kevesen ismerik
Az Eiffel-torony, Párizs ikonikus szimbóluma, többféle módon is hozzájárul a város jelentőségéhez és nemzetközi hírnevéhez. Nem csoda, hogy számos film (pl.: James Bond) és sorozat (pl.: Emily Párizsban) használta már helyszíneként vagy háttereként. Évente több millió látogatót vonz a városba, akik kíváncsiak a lenyűgöző kilátásra a tetejéről, vagy éppen itt tartják az eljegyzésüket és választják romantikus fotózásuk helyszínéül.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik.par.jpg

De hogyan is kezdődött mindez? Az épületet Gustave Eiffel, francia mérnök tervezte és építette az 1889-es Párizsi Világkiállításra, amely a francia forradalom 100. évfordulója volt. A célja az volt, hogy egy olyan monumentális szerkezetet hozzanak létre, amivel méltóképpen be tudják mutatni a 19. században végbemenő iparosodási és technológiai fejlődést.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-szerkezet3.jpg
A kép forrása: https://www.toureiffel.paris

Az építkezés 1887-ben kezdődött, és csupán két évig tartott. Az építőmunkálatokat közel 300 acélmunkás végezte, akik nagyon precízen dolgoztak, hogy megvalósíthassák Eiffel tervét. Az épület olyan, mint egy nagy kirakós: összesen 18 038 darabból áll, és mintegy 7 millió szeget használtak fel az összeszereléshez. Végleges magassága 324 méter lett, így az Eiffel-tornyot építésekor a világ legmagasabb épületének tartották.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-eiffel.jpg

Az Eiffel-torony 1889. március 31-én nyitotta meg kapuit a közönség előtt és eredetileg csak 20 évre terveztek vele. Az épületet nem mindenki üdvözölte. Sok párizsi művész és író kritizálta az épület megjelenését, mondván, hogy nem illeszkedik a város szépségébe. Azonban csak a világkiállítás ideje alatt, több mint 2 millió látogatót vonzott, akik ámulva nézték az épületet és élvezték a lenyűgöző kilátást a tetejéről. Így az üzleti szempontokat mérlegelve a párizsi városvezetés megőrizte az Eiffel-tornyot a későbbi nemzedékek számára is.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-szerkezet.jpg

Felújítása és karbantartása azonban nem egyszerű feladat, körülbelül 7 évente teljesen újra kell festeni, evvel védve az acélszerkezetet a korrózió és a rozsdásodás ellen. Eredetileg vörösréz színűre festették, de az idő múlásával és a felújítások alkalmával mindig változott a színe. Jelenleg az Eiffel-torony barnás-bronzos árnyalatú, ám a 2024-es Olimpai Játékokra már zöld színben láthatjuk majd. Egy-egy festési ciklusban 50 ipari alpinista, 60 tonna festéket felhasználva körülbelül 2-3 év alatt végez.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-szerkezet2.jpg
A kép forrása: https://www.toureiffel.paris

A torony lenyűgöző magassága és nyitott acélszerkezete miatt a szél nagy kihívást jelent az épület számára. Gustave Eiffel és csapata a széltúlterhelés problémáját részletesen elemezte és orvosolta. Például az Eiffel-torony keresztmetszete háromszög alakú, amely lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a szélnek. A torony nagy szélben enyhén "táncol", a teteje akár 15 cm-t is kilenghet minden irányban. Ezen kívül, egyéb módszerekkel is csökkentették a szélhatást. Például a torony aljában olyan íveket alkalmaztak, amelyek segítenek a szél áramlásának elterelésében, így csökkentik az alacsonyabb szinteken a szél sebességét.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-tavoli.jpg

A szél mellett a hőmérséklet is kihívásokat tartogat: az acélszerkezet a hőingadozásnak köszönhetően akár 15 centimétert is tágulhat vagy összemehet.

A látogatók számára a gyönyörű kilátáson túl számos egyéb szórakozási lehetőséget is kínál: találunk fent éttermet, szuvenír boltot, pezsgőbárt, de megtekinthetjük a Gustave Eiffel egykori lakószobájában berendezett kiállítást is, ahol egykor tudományos kísérleteket végzett. A történelem során számos érdekes dolog is történt a Vas Lady-nek becézett épületen: itt működött a világ legmagasabb fekvő postahivatala, telente jégpálya üzemelt itt, és 1948-ban egy 85 éves cirkuszi elefánt is fellépcsőzött a torony első emeletéig. A II. világháború során egy vakmerő amerikai pilóta átrepült az Eiffel-torony ívei alatt, miközben egy német gépet üldözött, de az évek során a szűk és meredek lépcsőkön rendeztek hajmeresztő kerékpár-, illetve görkorcsolya versenyeket is.

cikk_0_1000ut-az-eiffel-torony-mindenki-hallott-rola-de-kevesen-ismerik-szerkezet1.jpg

Az Eiffel-torony tehát sokkal több, mint egy egyszerű építmény vagy turisztikai attrakció. Párizs jelentőségének növekedéséhez és nemzetközi vonzerejéhez hozzájárulva emlékezetessé és különlegessé teszi a francia fővárosban tett kirándulást a számunkra.


Andrade-Varga Tímea

 

Gyere, tarts velünk párizsi utazásunkon, ahol közelebbről is megismerhetjük az Eiffel-tornyot!

 

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!