Fejléc menü

Az a jó kóser bor!


2018. december 5.

A zsidó családoknál a hétköznapi étkezést mindig kenyérrel kezdik, az ünnepeken és szombaton a kalács felszelését pedig megelőzi a boráldás, hiszen a szőlő és a bor Izrael országának évezredes jelképei.

A zsidó hagyomány szerint a péntek esti gyertyagyújtás után az első szertartás  a kiddus, vagyis a bor megszentelése. A ház ura magasba emeli borral telt serlegét és hálát adva Istennek, köszönti az ünnepet. Nemcsak a szombat beköszöntését, de a távozását is borral üdvözlik. A szombatbúcsúztató szertartás hagyományos neve havdalá, vagyis szétválasztás. Esküvőkor a hét áldást, a sevá brachot borral végzik az ifjú pár egészségére. A jegyesek esküvőjükön kétszer isznak a felszentelt borból, mivel a rabbik egybevonták az eljegyzést és a házasságkötést, nehogy a vőlegény menet közben meggondolja magát, és az eljegyzett menyasszony pártában maradjon. Hajdan még a gyászházban is szokás volt inni. Tíz pohár bort engedélyeztek a gyászolók számára. Hármat közvetlenül az étkezés előtt - a temetés utánig ugyanis tilos volt enni, étkezés közben három pohárral lehetett inni, néggyel utána a vendégek kedvéért...

Egyetlen olyan zsidó ünnep található csupán, amikor nemcsak hogy kötelező a borfogyasztás, de a kelleténél többet is illik inni: ez a purim, a zsidó farsang. Az ünnepet a perzsiai zsidók csodálatos szabadulásának emlékére tartják, s mindmáig ez a legönfeledtebb örömnap a hagyományos zsidóság körében. Ilyenkor a gyerekek álarcot öltenek, a családok pedig megajándékozzák egymást. Izraelben fáklyás felvonulást tartanak és természetesen sok szeszes italt fogyasztanak. Sőt, a hagyomány szerint ezen a napon annyit „kell” inni, hogy az ember ne tudjon különbséget tenni a történet pozitív és negatív főszereplője, a zsidók bírája, Mordecháj és a gonosz miniszter, Hámán között.

cikk_4456_kosher.jpg

A borra áldást kell mondani az ivás előtt és után egyaránt. Az ünnepeknek köszönhetően a hagyományos zsidóságban a bor vagy szőlőlé fogyasztása a vallásos élet fontos kelléke lett. Vallásos zsidó ember azonban nem fogyaszthat akármilyen bort. Vallási szabályok kötelezik a zsidót arra, hogy csakis megfelelő körülmények között tartott szőlőből készülhet a jó bor. Talán ennek köszönhető az a közismert feltevés, miszerint a kóser bor jobb és hitelesebb a többinél.

De hogyan is készül az igazi kóser bor? A bor nem származhat négy évesnél fiatalabb ültetvényről, vagyis az első négy évben a szőlőtőkét nem szabad metszeni, leszüretelni, a szőlőszemeknek a tőkén kell maradniuk, még gyümölcsként sem fogyaszthatók el. Az ültetvényt minden hetedik évben szintén parlagon kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs vagy zöldség. Valamennyi eszközt és épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie. Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz hozzáérjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni. A törvényt szigorúan betartva elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy egy százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre. Ha a bor nem így készül, többé már nem kóser.

Az izraeli borok az utóbbi évtizedben rangos helyezéseket értek el a híres világversenyeken. A legrangosabb helyezést a 2006-os Ella Valley Vineyards Cabernet Sauvignon érte el. Az Ella Valley a júdeai hegyek között megbúvó 25 pincészet egyikének a neve, bár pincével egyik borászat sem rendelkezik. Az Ella-völgy onnan is ismert, hogy itt terítette le parittyakövével Dávid Góliátot. A borászat kertjében meghúzódó olajfák alatt házigazdánk végtelen szeretettel mesélt a jobbnál jobb borairól, melyeket természetesen meg is kóstoltunk.

cikk_4455_ella_valley.jpg

Izraelben jártunk, évezredes borkultúrát találtunk.

 

Mison Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Kuba - Jégkrém
  • A gízai piramisok a mai napig őrzik a titkukat
  • Menni kell! Japán étel-ital
  • Porto Santo - A Madeirák Arany-szigete
  • Máramaros és a kizökkent idő

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
-2024.04.28
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.05.14-2024.05.22
összesen 3 időpontban
465 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.16-2024.05.25
összesen 7 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.06
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.04.27
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!