Fejléc menü

A skót Single Malt whisky titkai


 

Skócia - zöld tájak és kies hegyoldalak, történelem és hagyomány, ősi kastélyok és a modern világ, kristálytiszta folyók és tavak, skót duda és whisky…. és még oly sok minden!

A fent felsoroltak egy részét már a levegőből láthatjuk, leszállás közben, míg gépünk egy nagyívű kanyart ír le Edinburgh körül, a Forth folyó torkolata fölött. A masszív, középkori Edinburgh-i várat, a Holyroodhouse palotát, az uralkodó hivatalos skóciai rezidenciáját, a Forth folyó 3 modern hídját (a legelső, a XIX. századi vasúti híd egyike Skócia 7 csodájának), a Lowlands vidékének és a Fife félsziget szelíd dombjait …. és még le sem tettük a lábunkat Skócia földjére!

Számomra Skócia olyan, mintha hazaérkeznék: megnyugszok, kisimulok. Az idő biztosan hűvösebb, mint itthon, a levegő tisztább és a felhők meglepően alacsonyan szállnak. Rengeteget lehetne írni erről a gyönyörű országról (ahogy skót barátaim nevezik: Isten országáról), kezdve a fővárossal, Edinburgh-gal, folytatva az ősi klánokkal és székhelyeikkel, a Glamis kastéllyal és a Dunrobin kastéllyal, a Hegylakóból ismert Eilean Donannal, vagy a királyi családról mesélő egykori királyi jachttal, a Britanniával, vagy a királyi nyaralóval, Balmorallal… egészen a lélegzetelállító tájakig: a Glen Coe-ig, a legmagasabb hegycsúcsig, a Ben Nevisig, a Loch Nessig (és a benne lakó szörnyig), a legendákkal teli Skye-szigetig, vagy akár a Cairngorms-hegység tiszteletet parancsoló látványáig… A modern kulturális központról, Glasgow-ról nem is beszélve!

De ha össze kellene foglalnom ezt a sok-sok csodát, akkor az egész esszenciájaként a whiskyt választanám! Nem a bárhol elérhető blendeket, whisky-kólákat! Nem a Charlie által megénekeltet. Hanem a tisztán (esetleg pár csepp skót forrásvízzel), szobahőmérsékleten felszolgált Single Malt-ot! Egy üveg Scotch-csal ugyanis többet veszünk, mint valamilyen „likőrt”: benne van a skót történelem, a tájak, az éghajlat, a hagyomány, az ősi tudás és a modern tudomány. Ez nem teljesen az én agyszüleményem, bár teljes egészében egyetértek vele, hanem Dr. Nicholas Morgané, a skót whisky-ipar 30%-át kezében tartó Diageo egyik vezető munkatársáé.

A világon évezredek óta készítenek gabonából alkoholos párlatot, a skótok valószínűleg az írektől tanulták. A készítés technikája nagyjából ugyanaz szerte az országban: a malátázott árpából először erjesztéssel erős sört, majd kétszeri lepárlással nyers whiskyt készítenek. Ahhoz, hogy ebből tényleg skót whisky legyen, minimum 3 évig kell hordóban érlelni. Egy lepárló egyféle módon készített whiskyjét nevezzük Single Maltnak.

cikk_4909_whiskey.jpg

2018-ban 122 lepárló működött Skóciában, mindegyik ugyanazt a technikát használja, mégis vannak apró különbségek… és EZEK határozzák meg a whisky ízét!

A földrajzi elhelyezkedés alapján 5 whisky-régiót különböztetünk meg Skóciában. Sziget vagy szárazföld? Hegyoldal vagy folyóvölgy? Változik a kőzet, amelyen a felhasznált víz keresztülfolyik. Más a levegő, a hőmérséklet, amelyen az érlelés történik.

A malátázás során használhatnak meleg levegőt vagy tőzegfüstöt. Az árpaszemeket különböző méretűre őrölhetik. Az erjesztés történhet egy- vagy többféle élesztővel, hosszabban vagy lassabban.

A titok (az egyik) a lepárló-üstben (still) rejlik! Minden lepárlónak más-más formájú üstjei vannak. Ha valamilyen okból újra kell az egyiket gyártani, akkor azt ugyanolyan méretűre és formájúra készítik. Annyira, hogy ha a régiben esetleg volt például egy horpadás, akkor azt az újba is beleütik! Számít, hogy mennyire öblös az üst, milyen hosszú és karcsú a nyaka, sőt, még a lepárlás utáni hűtés technikája és gyorsasága is befolyásolja a majdani whiskynk ízét!

A legnagyobb hatása azonban mégis az érlelésnek van! Ezalatt nyeri el a whisky a színét és ízvilágának kb. 70%-át. És nem csak a fent említett érlelés helyszíne, hanem annak hossza, illetve a felhasznált hordó(k) számít(anak) igazán.

Ha szeretnénk megismerni Skóciát, érdemes ezt whisky kóstolással összekötni. Lepárló látogatásaink során megismerjük az adott whiskyt, a lepárlót, a hozzá kapcsolódó történeteket… és közben bejárjuk Skócia csodálatos tájait! Esténként pedig egy jó kis vacsora (óh, azok a skót lazacok és marhasültek!) előtt-alatt-után tovább mélyíthetjük whisky-tudásunkat a helyi pubban, a kandalló tüzének lobogó lángjai előtt. És eközben még a skót nyelvet is jobban megértjük! Slainte mhath!

 

Marczinek-Gordon Ágnes

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Néhány alapvető információ Costa Rica körutazás előtt
  • A rigai szecesszió és a Rundale kastély
  • Meglepő érdekességek az Északi-sarkról
  • Athena Bochanis és a Palinkerie
  • Menni kell! Omán - Sátrazás

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.28
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.07.19
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!