Fejléc menü
A skót Single Malt whisky titkai
Skócia - zöld tájak és kies hegyoldalak, történelem és hagyomány, ősi kastélyok és a modern világ, kristálytiszta folyók és tavak, skót duda és whisky…. és még oly sok minden!
A fent felsoroltak egy részét már a levegőből láthatjuk, leszállás közben, míg gépünk egy nagyívű kanyart ír le Edinburgh körül, a Forth folyó torkolata fölött. A masszív, középkori Edinburgh-i várat, a Holyroodhouse palotát, az uralkodó hivatalos skóciai rezidenciáját, a Forth folyó 3 modern hídját (a legelső, a XIX. századi vasúti híd egyike Skócia 7 csodájának), a Lowlands vidékének és a Fife félsziget szelíd dombjait …. és még le sem tettük a lábunkat Skócia földjére!
Számomra Skócia olyan, mintha hazaérkeznék: megnyugszok, kisimulok. Az idő biztosan hűvösebb, mint itthon, a levegő tisztább és a felhők meglepően alacsonyan szállnak. Rengeteget lehetne írni erről a gyönyörű országról (ahogy skót barátaim nevezik: Isten országáról), kezdve a fővárossal, Edinburgh-gal, folytatva az ősi klánokkal és székhelyeikkel, a Glamis kastéllyal és a Dunrobin kastéllyal, a Hegylakóból ismert Eilean Donannal, vagy a királyi családról mesélő egykori királyi jachttal, a Britanniával, vagy a királyi nyaralóval, Balmorallal… egészen a lélegzetelállító tájakig: a Glen Coe-ig, a legmagasabb hegycsúcsig, a Ben Nevisig, a Loch Nessig (és a benne lakó szörnyig), a legendákkal teli Skye-szigetig, vagy akár a Cairngorms-hegység tiszteletet parancsoló látványáig… A modern kulturális központról, Glasgow-ról nem is beszélve!
De ha össze kellene foglalnom ezt a sok-sok csodát, akkor az egész esszenciájaként a whiskyt választanám! Nem a bárhol elérhető blendeket, whisky-kólákat! Nem a Charlie által megénekeltet. Hanem a tisztán (esetleg pár csepp skót forrásvízzel), szobahőmérsékleten felszolgált Single Malt-ot! Egy üveg Scotch-csal ugyanis többet veszünk, mint valamilyen „likőrt”: benne van a skót történelem, a tájak, az éghajlat, a hagyomány, az ősi tudás és a modern tudomány. Ez nem teljesen az én agyszüleményem, bár teljes egészében egyetértek vele, hanem Dr. Nicholas Morgané, a skót whisky-ipar 30%-át kezében tartó Diageo egyik vezető munkatársáé.
A világon évezredek óta készítenek gabonából alkoholos párlatot, a skótok valószínűleg az írektől tanulták. A készítés technikája nagyjából ugyanaz szerte az országban: a malátázott árpából először erjesztéssel erős sört, majd kétszeri lepárlással nyers whiskyt készítenek. Ahhoz, hogy ebből tényleg skót whisky legyen, minimum 3 évig kell hordóban érlelni. Egy lepárló egyféle módon készített whiskyjét nevezzük Single Maltnak.
2018-ban 122 lepárló működött Skóciában, mindegyik ugyanazt a technikát használja, mégis vannak apró különbségek… és EZEK határozzák meg a whisky ízét!
A földrajzi elhelyezkedés alapján 5 whisky-régiót különböztetünk meg Skóciában. Sziget vagy szárazföld? Hegyoldal vagy folyóvölgy? Változik a kőzet, amelyen a felhasznált víz keresztülfolyik. Más a levegő, a hőmérséklet, amelyen az érlelés történik.
A malátázás során használhatnak meleg levegőt vagy tőzegfüstöt. Az árpaszemeket különböző méretűre őrölhetik. Az erjesztés történhet egy- vagy többféle élesztővel, hosszabban vagy lassabban.
A titok (az egyik) a lepárló-üstben (still) rejlik! Minden lepárlónak más-más formájú üstjei vannak. Ha valamilyen okból újra kell az egyiket gyártani, akkor azt ugyanolyan méretűre és formájúra készítik. Annyira, hogy ha a régiben esetleg volt például egy horpadás, akkor azt az újba is beleütik! Számít, hogy mennyire öblös az üst, milyen hosszú és karcsú a nyaka, sőt, még a lepárlás utáni hűtés technikája és gyorsasága is befolyásolja a majdani whiskynk ízét!
A legnagyobb hatása azonban mégis az érlelésnek van! Ezalatt nyeri el a whisky a színét és ízvilágának kb. 70%-át. És nem csak a fent említett érlelés helyszíne, hanem annak hossza, illetve a felhasznált hordó(k) számít(anak) igazán.
Ha szeretnénk megismerni Skóciát, érdemes ezt whisky kóstolással összekötni. Lepárló látogatásaink során megismerjük az adott whiskyt, a lepárlót, a hozzá kapcsolódó történeteket… és közben bejárjuk Skócia csodálatos tájait! Esténként pedig egy jó kis vacsora (óh, azok a skót lazacok és marhasültek!) előtt-alatt-után tovább mélyíthetjük whisky-tudásunkat a helyi pubban, a kandalló tüzének lobogó lángjai előtt. És eközben még a skót nyelvet is jobban megértjük! Slainte mhath!
Marczinek-Gordon Ágnes
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások
A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink
© 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42