Fejléc menü

A skót Single Malt whisky titkai


 

Skócia - zöld tájak és kies hegyoldalak, történelem és hagyomány, ősi kastélyok és a modern világ, kristálytiszta folyók és tavak, skót duda és whisky…. és még oly sok minden!

A fent felsoroltak egy részét már a levegőből láthatjuk, leszállás közben, míg gépünk egy nagyívű kanyart ír le Edinburgh körül, a Forth folyó torkolata fölött. A masszív, középkori Edinburgh-i várat, a Holyroodhouse palotát, az uralkodó hivatalos skóciai rezidenciáját, a Forth folyó 3 modern hídját (a legelső, a XIX. századi vasúti híd egyike Skócia 7 csodájának), a Lowlands vidékének és a Fife félsziget szelíd dombjait …. és még le sem tettük a lábunkat Skócia földjére!

Számomra Skócia olyan, mintha hazaérkeznék: megnyugszok, kisimulok. Az idő biztosan hűvösebb, mint itthon, a levegő tisztább és a felhők meglepően alacsonyan szállnak. Rengeteget lehetne írni erről a gyönyörű országról (ahogy skót barátaim nevezik: Isten országáról), kezdve a fővárossal, Edinburgh-gal, folytatva az ősi klánokkal és székhelyeikkel, a Glamis kastéllyal és a Dunrobin kastéllyal, a Hegylakóból ismert Eilean Donannal, vagy a királyi családról mesélő egykori királyi jachttal, a Britanniával, vagy a királyi nyaralóval, Balmorallal… egészen a lélegzetelállító tájakig: a Glen Coe-ig, a legmagasabb hegycsúcsig, a Ben Nevisig, a Loch Nessig (és a benne lakó szörnyig), a legendákkal teli Skye-szigetig, vagy akár a Cairngorms-hegység tiszteletet parancsoló látványáig… A modern kulturális központról, Glasgow-ról nem is beszélve!

De ha össze kellene foglalnom ezt a sok-sok csodát, akkor az egész esszenciájaként a whiskyt választanám! Nem a bárhol elérhető blendeket, whisky-kólákat! Nem a Charlie által megénekeltet. Hanem a tisztán (esetleg pár csepp skót forrásvízzel), szobahőmérsékleten felszolgált Single Malt-ot! Egy üveg Scotch-csal ugyanis többet veszünk, mint valamilyen „likőrt”: benne van a skót történelem, a tájak, az éghajlat, a hagyomány, az ősi tudás és a modern tudomány. Ez nem teljesen az én agyszüleményem, bár teljes egészében egyetértek vele, hanem Dr. Nicholas Morgané, a skót whisky-ipar 30%-át kezében tartó Diageo egyik vezető munkatársáé.

A világon évezredek óta készítenek gabonából alkoholos párlatot, a skótok valószínűleg az írektől tanulták. A készítés technikája nagyjából ugyanaz szerte az országban: a malátázott árpából először erjesztéssel erős sört, majd kétszeri lepárlással nyers whiskyt készítenek. Ahhoz, hogy ebből tényleg skót whisky legyen, minimum 3 évig kell hordóban érlelni. Egy lepárló egyféle módon készített whiskyjét nevezzük Single Maltnak.

cikk_4909_whiskey.jpg

2018-ban 122 lepárló működött Skóciában, mindegyik ugyanazt a technikát használja, mégis vannak apró különbségek… és EZEK határozzák meg a whisky ízét!

A földrajzi elhelyezkedés alapján 5 whisky-régiót különböztetünk meg Skóciában. Sziget vagy szárazföld? Hegyoldal vagy folyóvölgy? Változik a kőzet, amelyen a felhasznált víz keresztülfolyik. Más a levegő, a hőmérséklet, amelyen az érlelés történik.

A malátázás során használhatnak meleg levegőt vagy tőzegfüstöt. Az árpaszemeket különböző méretűre őrölhetik. Az erjesztés történhet egy- vagy többféle élesztővel, hosszabban vagy lassabban.

A titok (az egyik) a lepárló-üstben (still) rejlik! Minden lepárlónak más-más formájú üstjei vannak. Ha valamilyen okból újra kell az egyiket gyártani, akkor azt ugyanolyan méretűre és formájúra készítik. Annyira, hogy ha a régiben esetleg volt például egy horpadás, akkor azt az újba is beleütik! Számít, hogy mennyire öblös az üst, milyen hosszú és karcsú a nyaka, sőt, még a lepárlás utáni hűtés technikája és gyorsasága is befolyásolja a majdani whiskynk ízét!

A legnagyobb hatása azonban mégis az érlelésnek van! Ezalatt nyeri el a whisky a színét és ízvilágának kb. 70%-át. És nem csak a fent említett érlelés helyszíne, hanem annak hossza, illetve a felhasznált hordó(k) számít(anak) igazán.

Ha szeretnénk megismerni Skóciát, érdemes ezt whisky kóstolással összekötni. Lepárló látogatásaink során megismerjük az adott whiskyt, a lepárlót, a hozzá kapcsolódó történeteket… és közben bejárjuk Skócia csodálatos tájait! Esténként pedig egy jó kis vacsora (óh, azok a skót lazacok és marhasültek!) előtt-alatt-után tovább mélyíthetjük whisky-tudásunkat a helyi pubban, a kandalló tüzének lobogó lángjai előtt. És eközben még a skót nyelvet is jobban megértjük! Slainte mhath!

 

Marczinek-Gordon Ágnes

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Pokut-plató - A Kackar-hegység égi legelője
  • A ramadán Egyiptomban: az ünnepi díszek rejtett szimbólumai
  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.13-2026.02.18
összesen 4 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.10-2025.04.19
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.04.14
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.04.05
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023