Fejléc menü

A csehek sem állnak csehül világhírességekben


2021. február 25.

Magyarként sokan és gyakran vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy kicsiny nemzetünk más, akár nagyobb lélekszámú európai országokhoz képest is több világraszóló feltalálót, globálisan ismert művészt és rajongott sztársportolót tud a „Büszkeségek Csarnokában" felsorakoztatni. A rendszeres utazás, a számtalan izgalmas kaland, és felejthetetlenül szép látványosság, megismert természeti csoda mellett ez azért is hasznos, mert segít bennünket kiszabadulni ebből a magunk köré fújt büszkeség-buborékból, és egyúttal – különösen, ha jó idegenvezető társunk van a felfedezésben – alkalmat nyújt megismerni vendéglátóink hozzánk hasonló sikeres, maradandót alkotott, átlag feletti honfitársaik sorát.

Magam, amikor a környező vagy távoli országokba viszek világra nyitott, befogadó, kíváncsi és kalandvágyó utasokat, rendszerint igyekszem mesélni nekik azokról a különleges személyiségekről és páratlan teljesítményekről, amelyek évszázadok alatt vagy éppen a közeli évtizedekben cseheket, osztrákokat, horvátokat, lengyeleket, szlovákokat, hollandokat, finneket, skótokat, íreket, portugálokat, grúzokat vagy örményeket tettek halhatatlanná. Mert minden közösségnek megvannak azok a „best of" vagy „top ten" listái, melynek hírneves szereplői dicső teljesítményük nyomán érdemesek a figyelmünkre, és okot adnak arra, hogy nevüket megjegyezzük, továbbadjuk.

Jó ideje követem két nagyon tehetséges és szimpatikus prágai kollégám youtube blogját (Honest Guide), amelyben immár 5 éve tudósítanak a cseh főváros és az ország más tájainak szépségeiről, érdekességeiről és hasznos részleteiről. Honza Mikulka és Janek Rubeš a közelmúltban egy kisfilmben adta közre annak a tíz cseh személynek a listáját, akik szerintük a leghíresebbek Csehországban és a nagyvilágban. Íme a lista:

1. Jaromír Jágr, profi jégkorongozó, akit szerintük a csehek simán köztársasági elnökké választanának, ha hajlandó lenne végre elindulni a címért.

cikk_5766_cut.jpgA kép forrása: www.nhl.com

2. Milan Kundera, az idén 92 éves, francia nyelven publikáló író, akit már legalább annyiszor esélyesnek tartottak az irodalmi Nobel-díjra, mint Esterházyt és Krasznahorkait együttvéve.

cikk_5763_ezgif.com_webp_to_jpg66.jpg A kép forrása: www.slate.com

3. Miloš Forman, kétszeres Oscar-díjas filmrendező, aki többek között a Hair és a döntő részben Prágában forgatott Amadeus című alkotásokkal tett szert világhírnévre.

cikk_5765_ca_times.brightspotcdn.com.jfif A kép forrása: www.latimes.com

4. Petr Čech, labdarúgókapus, a Chelsea hálóőre, akit többször választottak meg a világ legjobb játékosának, és aki karrierje során a leghosszabb ideig nem kapott gólt.

cikk_5771_ezgif.com_webp_to_jpg67.jpg A kép forrása: www.90min.com

5. Tomás Baťa, aki az Osztrák-Magyar Monarchiában egy egyszerű cipészből lett Európa legnagyobb lábbeligyárosa, s aki a magyarországi Martfű városát és az ott máig működő üzemet alapította.

cikk_5770_tomasbata.jpg A kép forrása: www.international.utb.cz

6. Madeleine „Madlenka" Albright, Prágában született amerikai politikus, aki 1997 és 2001 között az Egyesült Államok első női külügyminisztere volt.

cikk_5769_madeleine_albright.jpg A kép forrása:www.todaybirthday.in

7. Taťána Kuchařová, a legszebb cseh, aki megnyerte a 2006-os Miss World versenyt, s szupermodelből mára ismert színésznővé és az ENSZ jószolgálati nagykövetévé vált.

cikk_5767_10558827_0_338_1024_892_1000x541_80_0_0_9f2b81ff4d297874e78c8a84990dbfb3.jpg A kép forrása: www.cz.sputniknews.com

8. Antonín Dvořák, zeneszerző, akinek az Újvilág Szimfónia című műve a Földön kívül is ismert lett, hiszen a szimfónia egyik részletét játszották Armstrong Holdra-lépésekor.

cikk_5768_211563230140013_01.jpgA kép forrása: www.ceskatelevize.cz

9. Ester Ledecká, kétszeres olimpiai bajnok, és az első nő, aki olimpián két sportágban is aranyérmet nyert (2018-ban első lett snowboardban és műlesiklásban).

cikk_5774_cd4ethl5juch0t74wt75.jfif A kép forrása: www.olympicchannel.com

10. Václav Havel, író és politikus, a kommunista diktatúra utáni Csehország köztársasági elnöke, aki nélkül nem lett volna „bársonyos forradalom" és kelet-európai rendszerváltás.

cikk_5772_ezgif.com_webp_to_jpg68.jpg A kép forrása: www.archiv.radio.cz

No, hát ez Janek és Honza szubjektív „Halhatatlanok Társulata", s akkor hol van még a Svejket megalkotó sörissza Bohumil Hrabal, a teniszfenomén Ivan Lendl vagy Martina Navratilova, a szecesszió nagymestere, Alfons Mucha festő (az egyik alkotása, a Négy évszak plakát a fenti, nyitó képen látható, melynek forrása: www.europosters.eu), az írózseni Franz Kafka, a 100 éve született Kisvakond-rajzoló, Zdeněk Miler vagy a hazánkban különösen népszerű filmrendező, Jiří Menzel?

Ha pedig szeretnék valamely világraszóló cseh személy életének fontos helyszíneit élőben is megismerni, utazzanak velünk! Szívesen mesélek róla, örömmel mutatom meg Önöknek. Tartsanak velem a vílághír felé...!

Kriaszter Attila

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Japán étel-ital
  • Porto Santo - A Madeirák Arany-szigete
  • Máramaros és a kizökkent idő
  • Az elveszett város, Petra, ami valójában egy nagyon is élő város
  • Thai terített asztal

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
-2024.04.23
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.05.14-2024.05.22
összesen 4 időpontban
465 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.16-2024.05.25
összesen 7 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.01
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.04.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!