Fejléc menü

Büszkeség, bosszú, boldogság - 2. rész


 

Még mindig Baszkföldön járunk. Spanyolország legészakibb területein, közel a francia határhoz. Ahol úgy tűnik a kívülállónak, hogy elég egy konyhaajtót kitárni és ráírni, hogy nyitva – és egy idő után arra fog tévedni egy titkos Michelin-tesztelő, aki elégedetten távozik majd. Ahogy előző cikkünkben említettük, a gasztronómiát talán sehol a világon máshol nem kezelik ilyen tisztelettel és természetességgel, mint Baszkföldön, és talán sehol nem ilyen magas az egy polgárra eső Michelin-csillagok száma.

cikk_6040_15_10.jpg

A hétköznapi turisták Barcelonára, Madridra és Andalúziára gondolnak, ha Spanyolországot emlegetjük. Az ínyenceknek egyből Baszkföld fog eszükbe jutni, ám a baszkok számára nem ilyen kézenfekvő, hogy ők Spanyolország részét képezik.

Ha egyetlen választ lehetne adni, hogy az egyébként összetett hátterű baszk gasztronómia mitől olyan sikeres, akkor az egyértelműen az lenne: az erős identitás miatt.

Ez talán furcsán hangzik, mert hol vannak ebben az alapanyagok, a séfek, az éttermek és a technikák? Mind benne van, de valódi identitás nélkül üres szavak és talmi értékek csupán. Mert tudást és alapanyagot lehet szerezni, de a karaktert nem vásárolható és nem is tanulható. Vagy van, vagy nincs.

cikk_6038_17_9.jpg

Aran Goyoaga, baszk származású blogger és fotós, a Canelle et Vanille írója említi, hogy az édesanyja semmi pénzért nem vásárolna halat mástól, mint a megszokott helyéről – akkor is, ha ezt gyakran teszi, és minden alkalommal, hiába kapható a közelben is, bevonatozik érte Bilbaóba. A minőség a baszkok számára említésre sem méltó, mert magától értetődik. Talán különösen hangzik, hogy ugyanakkor a hétköznapokban egyáltalán nem bonyolítják túl a dolgokat, sőt! Az egyszerűség jellemzi a konyhájukat.

Míg Spanyolország szeret a konyhában parádézni: nézzük csak a legnépszerűbb fűszereiket: méregdrága sáfránynak és füstölt paprikának mindenhol lennie kell -, addig Baszkföldön a friss gombát és az éppen csak kifogott halakat, esetleg a fehér spárgát épp hogy meglocsolják jófajta olívaolajjal, és mondjuk megsózzák vagy hagymával gazdagítják az ízeket. Semmi fakszni.

Az otthoni konyhák ételei rusztikusak, egyszerűek és mindemellett nagyon finomak.

A baszkok egyáltalán nem úgy gondolnak magukra, mintha Spanyolországba olvadt kisebbség lennének. Ők baszkok voltak és azok is maradnak, és minden egyéni és közösségi cselekedetükkel ezt a hozzáállásukat erősítik. Különösen érdekes jelenség, ahogy Spanyolországba – akárcsak a világ más részein is – a világkonyha beszivárgott és különböző hatások érték a konyhai hagyományaikat. Át is alakult rendesen. A baszkok keményen ellenállnak mindennek, amit nem tartanak eléggé baszknak. Figyelnek a világra, de nem oldódnak fel benne. Az étel itt egyenlő a hazaszeretettel és a kultúrával – és valljuk be, ennek máshol is így kellene lenni.

cikk_6041_16_12.jpg

Néhány nevet érdemes megjegyeznünk, még akkor is, ha a baszk nevek szinte megjegyezhetetlenek. A modern baszk gasztronómia első futárai helyezték fel a térképre a területet. Köztük volt Joan Mari Arzak (Arzak), Pedro Subijana (Akelarre) ésPedro Arregui (Elkano).Martin Berasategui (Aduriz) és Victor Arguinzoniz (Asador Etxebarri) később érkeztek, őket pedig Eneko Atxa (Azurmendi) és a többiek követték. Juan Mari Arzak a minimalizmusra és a végletekig magas minőségű alapanyagokra esküszik. A Mugaritz a mai napig az avant-garde, formabontó gasztronómiát képviseli a sorban, nem is való mindenkinek. Furcsa, de a baszkok nem járnak a Mugarizitba. Azonban mindenki ismeri és büszke rá. Ha valaki beül egy taxiba, és a Mugarizitba viteti magát, a sofőr nem fogja szó nélkül hagyni. Áradozni fog és elmondja, hogy az a legjobb hely és oda aztán a világ minden tájáról jönnek vendégek. De ha megkérdezzük, ő hányszor járt a Mugaritzban, meg fogunk lepődni a válaszán: vallószínűleg egyszer sem. Andoni Luis Aduriz, a Mugaritz séfje szerint a legteljesebb sikereket akkor éli meg, ha a munkája eredménye átszivárog a köztudatba, és nem az övé többé: a közösség kezdi átvenni. Roppant erőssé teszi a baszk konyhát, hogy a gasztronómiai hagyományokat nem a séfekhez vagy éttermesekhez kötik, hanem az egész társadalom magáénak érzi.

A gasztronómia a baszkok számára társadalmi érték, és nem valami úri passzió. A baszk nép nem komplexusos, és éppen emiatt képes a bizalomra.

Mindezt úgy, hogy mindennek az alapja az erős közösségi érzés és identitás.
Ugye, nincs több kérdés?

Méhész Zsuzsa - Dining Guide

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Pokut-plató - A Kackar-hegység égi legelője
  • A ramadán Egyiptomban: az ünnepi díszek rejtett szimbólumai
  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.13-2026.02.18
összesen 4 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.10-2025.04.19
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.04.14
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.04.05
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023