Fejléc menü

Az üzbég konyha ízei


 

Üzbegisztán évszázadok óta a Selyemút legszebb városaival vonzza magához a világjáró utazókat, akik a történelmi látványosságok megtekintése mellett biztosan időt szakítanak az üzbég konyha megismerésére is. Teszik ezt bölcsen, hisz az üzbég gasztronómia és vendégszeretet messze földön híres, élménye megfűszerezi a felfedezők nehéz napjait.

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy az ételek zöme a húsra épül, amelyben, a muzulmán hit szabályainak megfelelően, a sertés nem szerepel. Az üzbégek leghíresebb nemzeti étele a plov (ejtik plofnak, illetve törökösen pilafnak is), vagyis a rizseshús.

A recept nem egységes, de nagyvonalakban elmondható, hogy bárány- vagy marhahús szolgál alapjául. A húst az olajban megpirított vöröshagymára teszik (többfajta olajat kevernek össze, ezek közül az egyik a gyapotmagból préselt), enyhén sózzák, majd a sütést követően hozzáteszik a többi hozzátevőt is: a répát, a mazsolát és a csicseriborsót. Fűszerezik sóval, borssal és köménnyel, majd felöntik vízzel, és lassú tűzön puhára főzik a répát, végül hozzáadják az előáztatott rizst, és lassú tűzön főzik tovább, míg végső mozzanatként lefedve pihentetik egy jó fél órát.

cikk_5986_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont38.jpg

A plov manapság igazi street foodnak számít a térségben, szinte minden étteremben és kifőzdében kapható; mindemellett továbbra is elengedhetetlen része a családi eseményeknek, a lakodalmak például elképzelhetetlenek plov nélkül.

A lagman egy másik rendkívül népszerű étel Üzbegisztánban, amely lényegében egy kiadós tésztaleves bárányhússal. Fő összetevői a hagyma, a sárgarépa, a burgonya, a paprika, a paradicsom és a fokhagyma, emellett köménymaggal és friss fűszerekkel ízesítik, mint például a petrezselyem vagy a bazsalikom.

A tésztát minden esetben külön főzik a báránytól, csak tálaláskor helyezik a hús alá. Időnként szokták kevesebb lével is tálalni, ilyenkor kissé “pörköltösebb” a lagman állaga. A lagman sok hasonlóságot mutat a kelet-ázsiai tészta levesekkel, egyes elbeszélések alapján az ujgurokon keresztül jutott el Közép-Ázsiába.

cikk_5987_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont39.jpg

A shurpa egy üzbég bárányleves, amely szinte minden étkezdében megtalálható az országban. A bárányhús darabokon kívül vastagra szelt zöldség szeletekre is számíthatunk, köztük sárgarépára, burgonyára és hagymára. A leves ízesítésére fűszereket, például friss kaprot és petrezselymet használnak.

A dimlama egy egytálétel, amely Üzbegisztánban jellemzően a betakarítási időszakhoz kapcsolódik. Az alapja bárány- vagy marhahús, amelyet burgonyával, hagymával, sárgarépával, káposztával, paprikával és fokhagymával készítenek el. A dimlama elkészítéséhez az összes hozzávalót egy mély serpenyőbe “rétegelik”, lefedik, és néhány órán át párolják. Ha tavasszal vagy ősszel Üzbegisztánban tartózkodunk, biztosan találkunk a dimlamával, mint szezonális különlegességgel.

Üzbegisztánban egy másik rendkívül népszerű étel, a manti, ami nem más, mint egy nagy párolt “tészta batyu” darált bárány- vagy marhahússal. Gyakran joghurttal tálalják, amibe hagyományosan kézzel mártogatják a batyut. Alkalomadtán találkozhatunk vegetáriánus mantival is, amelynek tölteléke lehet burgonya, fehérrépa, vagy sütőtök is, azonban ha az étlapon ez nincs külön feltüntetve, akkor hússal töltött batyura számíthatunk.

cikk_5988_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont40.jpg

Megemlítendő a chuchvara is, ami a manti kisebb méretű változata, és sütve vagy levesben tálalják, érdemes friss kaporral megszórni. A tészta batyuhoz gyakran adnak extra zsírt az íz fokozása érdekében.

A samsa egy nagyon népszerű üzbég péksütemény.  A mantihoz hasonlóan bárány- vagy marhahússal töltik, amihez ízfokozásul kis bárányzsírt adnak. Tandori jellegű sütőben a falra tapasztva sütik ki, általában reggeliként szolgál teával. Van húsmentes változat is, ilyenkor krumpli helyettesíti a húst.

cikk_5989_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont41.jpg

A shivit oshi valószínűleg a legszínesebb étel Üzbegisztánban. Az élénk zöld tészta kaporral van átitatva, így túl azon, hogy nagyon ízletes, a szemet is gyönyörködteti. Húsból, paprikából, paradicsomból, hagymából, burgonyából és sárgarépából készült pörköltet tesznek a tészta tetejére, és joghurttal vagy tejföllel tálalják. A shivit oshit csak Hívában (Khiva) kóstolhatjuk meg, viszont ott minden éttermében megtalálható.

Üzbegisztán-szerte találkozunk olyan ételekkel, amelyek nem csupán Közép-Ázsiára, hanem a tágabb értelemben vett térségre jellemző fogások, ilyen például a saslik, ami lényegében grill nyárson sült hús. Általában marha- vagy bárányhús kockákat, csirkecombot, vagy darált marhahúst (illetve bárányhúst) húznak fel nyársra, és fa, avagy faszén felett sütik.

A másik, nemcsak a térségre jellemző, de nagyon kedvelt étel a dolma. Ismerősen csenghet a kifejezés, hisz találkozhatunk vele a Kaukázusban, Kis-Ázsiában és a mediterrán konyhákban egyaránt. A dolma jelentése “töltött”, ami különféle töltött zöldségekre utal. A legismertebb ezek közül a szőlőlevélbe töltött rizses-marhahúsos, de ugyanez létezik paprikába, illetve káposzta töltve is.

cikk_5990_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont42.jpg

Még nem esett szó a kenyérről, noha az kimondottan fontos helyet foglal el az étkezések során. Az üzbég kenyérnek több fajtája létezik, Hívában (Khiva) például a laposabb formájúakat kedvelik, míg az ország többi részén inkább a kerek formájú “dagadtabb” szélűeket. Elkészítésüket szemügyre vehetjük a piacokon.

Végül, de nem utolsó sorban említést kell tennünk az üzbég teázási szokásokról. A tea a barátságot és a vendégszeretetet jelképezi, érkezésünkkor minden bizonnyal teával fogadnak minket a szállodában, és megeshet, hogy ugyanez vár ránk a bazári alkudozás folyamán is, amennyiben komoly szándékkal bírunk egy értékes termék megvételét illetően (szőnyeg, miniatúra stb.).

cikk_5992_szilvinek_kis_vizszintes_kepek_1100__800_keppont43.jpg

A teát mindig teáskannában kis csészékkel, tálakkal szolgálják fel, és általában eggyel több csészét tesznek az asztalra, amely a tea összekeverésére szolgál (az első kiöntött csésze teát több alkalommal vissza szokták önteni a kannába összekeverés céljából).

 György Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Az indiai nők táskájának kincse, a masala dabba
  • Mit kóstoljunk Egyiptomban?
  • Üzbegisztán, a csodák országa, ahol imádják a magyar turistákat
  • Puglia építészeti stílusai: A leccei barokk gyöngyszemei
  • Üzbegisztán elvarázsol

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2026.02.12-2026.02.17
összesen 3 időpontban
850 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2025.05.14-2025.05.22
összesen 4 időpontban
535 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2025.04.01-2025.04.10
összesen 15 időpontban
795 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2025.03.19
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2025.03.10
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!

Elismeréseink

Nőklapja 2023