Fejléc menü

Városok a Selyemút mentén


 

Hová utazom legközelebb? - kérdezik tőlem. Üzbegisztánba! - válaszolom.

És függetlenül attól, hogy voltak-e már ott, vagy még a tervek között sem szerepel a közép-ázsiai ország, mindenki eljátszik az utazás gondolatával, pláne ha kiegészítem, hogy a Selyemút legszebb városait járjuk be, köztük Hívát, Buharát és Szamarkandot.

cikk_4359_ubegisztan_khiva_2uj.jpg

Moszkván keresztül repülünk, és ezt követően az első város, amit górcső alá veszünk, maga a főváros: Taskent. Igazi közép-ázsiai metropolisz, amelynek terebélyességét a történelmi városrészen túl a szovjet időkben épült negyedei alkotják. A metróhálózat kiépítése nagyban hozzájárul a földrengés okozta pusztítás feledtetéséhez (1966), és immáron három vonal biztosítja a taskenti lakosok kényelmes utazását. A föld felszínén, sétánk folyamán meglátogatjuk az adminisztratív negyedet, ahol a városi park szemet gyönyörködtető tisztaságával hívja fel magára a figyelmet a monumentális kormányzati épületek, emlékművek ölelésében.

A fővárost elhagyjuk és rövid repülést követően Urgencsből busszal Hívába (Khiva) utazunk, ahol megtekintjük az egykori oázis várost. A település mindenkit elvarázsol a misztikus, agyagból épült falaival, csodálatos mecsetjeivel és a gyönyörű minaretjeivel; némelyikbe sikerül naplementekor felkapaszkodnunk, hogy onnan szemléljük meg a város sziluettjét.

cikk_4360_uzbegisztan_khiva_bejarat_3uj.jpg

A Hívából Buharába (Bukhara) tartó buszozás alatt alkalmunk adódik megtekinteni a Kizil-kum sivatag kopár arcát, amelyet követően “hűvös” felüdülés megérkezni a szállásunkra Buhara központjában. A vacsorát egy helyi étteremben töltjük a várfalon belül, ami lehetőséget nyújt az esti sétához, ahol a városka egy újabb, lenyűgöző arcát mutatja meg.

cikk_4365_uzbegisztan_bukhara_4uj.jpg

A városnézésünk alatt lehetőség nyílik az alkudozásra, ami elengedhetetlen részét képezi a bazárok világának. Árusokból és portékákból nincs hiány, kiemelendő a gyönyörű kelmék, kézműves termékek és szőnyegek sokasága. Itt kell megemlíteni, hogy a program részeként egy szőnyeg manufaktúrába is betérünk, ahol a gyártás bemutatásán túl egy gyorstalpaló kurzuson veszünk részt, ahol eligazítást kapunk a szőnyegek különböző készítési módjairól és a hozzá szorosan kapcsolódó árképzésről.

cikk_4366_uzbegisztan_regisztan_szamarkand_5uj.jpg

Az utazásunk egyik igazi csúcspontja a kelet Rómájaként is említett Szamarkand felfedezése, amely a tőle nem messze levő Shahrisabz várossal, igazi kuriózumnak számít a Selyemút települései sorában. Az óriási, több száz éves épületek és romok elkápráztatják az utazót, nem véletlenül szolgál a szamarkandi Regisztán tér mind a mai napig az esküvői fényképezések legkedveltebb háttereként.

cikk_4367_ubegisztan_shahrisabz_6uj.jpg

Az üzbég gasztronómia az ország határain túl is jól ismert, nagyon közkedvelt. Ha megkérdezik tőlem, hol érdemes a helyi legismertebb ételkülönlegességet, a plov-ot (rizses hús, törökösen piláf) megkóstolni, akkor a válaszom - mindenhol! Elkészítése családonként változik, ízvilága a magyar gasztronómia szerelmeseit is teljes mértékben elvarázsolja – ajánlom jó szívvel mindenkinek.

György Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!