Fejléc menü

Úti beszámoló: 1000 ART - Michelangelo és Raffaello kiállítás


Kép forrása: https://www.raffael-gold-seide.at


Diákkorom óta rajongok a művészetekért, ezért is tekintettem nagy várakozással a december 10-i bécsi múzeumlátogatások elé. Nagy kedvencem a XV–XVI. századi itáliai festészet, szobrászat, építészet. Jártam több alkalommal Rómában, Firenzében, no meg Velencében, hogy megcsodálhassam az itt született remekműveket. De hogyan kerülnek ezek Bécsbe? Hiszen Dávid, Mózes, a Pieta, a Sixtus-kápolna freskói, az Athéni iskola és más remekművek részben nem mobilizálhatók, illetve az őket őrző múzeumok, templomok szerves részei. Kíváncsi voltam, mit tudnak Bécsben bemutatni Raffaello és Michelangelo műveiből, és amit láttam, az merőben új dolog volt, és teljesen elvarázsolt.

Már az odafelé vezető út is izgalmas volt. Budapestet elhagyva hófödte tájakban gyönyörködhettünk, viszont Bécsbe érve ragyogó napsütés fogadott. Idegenvezetőnk, Patrik – aki nevét az írek védőszentjéről kapta -, most a mi „védőszentünk” lett, kényelmünkről, zökkenőmentes utazásunkról gondoskodott, profi módon. Velünk tartott Ludmann Mihály, tanár-művész-művészettörténész úr is, aki végigvezetett a kiállításokon, és rengeteg értékes információt osztott meg velünk, élmény volt előadását hallgatni.

cikk_0_1000ut-ausztria-becs-michelangelo-raffaello3.jpg
Kép forrása: https://www.raffael-gold-seide.at

Első utunk a Kunsthistorische Múzeumba vezetett, ahol elsősorban a Raffaello tervei alapján készült, eddig nem látott, monumentális és lélegzetelállítóan gyönyörű falikárpitokat csodálhattuk meg. A bibliai témákat feldolgozó, színpompás, sok alakos szőnyegek néhol olyan hatást keltettek, mintha 3 dimenziós „domborművek” lennének. Megtudtuk hol, hogyan és milyen anyagokból készültek ezek az alkotások, és hová szánták őket eredetileg. Képzeljétek, ezek a Sixtus-kápolna alsó részét díszítették egy ideig, ahová most egy „sematikus” drapéria van festve. Ludmann úr interaktív módon bemutatta, hogy milyen lenne ma a Sixtus-kápolna ezekkel a kárpitokkal. Egyszóval: elképesztő! Azután az általam nagyon kedvelt „Athéni iskola” szövött változatát is láthattuk, igaz ez a XVII. században készült. Eredetije a Vatikáni Múzeumban van. Végül videón megismerkedhettünk a kárpitszövés rejtelmeivel, ahogyan a szövő-mester bravúros módon a festő kartonra festett művét gyapjú-selyem-aranyszálak fantasztikus szövevényével szinte élő képpé varázsolja. Az ezt követő rövid szabadidőt is a múzeumban töltöttem, a Németalföldi Festők termeiben, ahol – ki tudja hányadszor -, meglátogattam kedvenc Bruegeleimet.

Végül felkerestem Benvenuto Cellini híres Sótartóját, tiniként olvastam az életéről szóló könyvet, ideje volt megtekinteni egyik leghíresebb művét.

cikk_0_1000ut-ausztria-becs-michelangelo-raffaello2.jpg
Kép forrása: https://smarthistory.org

Kora délután a Kunsthistorischét elhagyva, átsétáltunk az Albertinába. Itt Michelangelo rajzaival ismerkedhettünk meg. A mester nagy, monumentális műveit szemlélve, korábban csak elsétáltunk a rajzai előtt, de most, Ludmann Mihály előadását hallgatva ámulattal fedeztük fel hogyan tanulmányozta, tökéletesítette Michelangelo az emberi test ábrázolását, sajátos stílusa hogyan hatott más művészekre, hogyan talált követőkre. A technikai részletekbe, rajzeszközökbe is beavatott minket Ludmann úr. Az utolsó teremben azt is megtudtuk, mi az összefüggés Dürer és Ajtósi Dürer között. Elárulom: Dürer magyar származású volt (Ajtósi néven), és helytelen fordítás miatt lett Türer helyett Dürer. Ugye érdekes? Újból egy kis szabadidő következett, amit természetesen a múzeumban töltöttem, végignéztem a Monet-től Picassóig terjedő kiállítást, ahol egy magyar vonatkozású (Moholy-Nagy) művet is felfedeztem. Még egy fotókiállítás is belefért, azután irány a találkozási pont, ahonnan rendben, időben elindultunk hazafelé.

cikk_0_1000ut-ausztria-becs-michelangelo-raffaello3.jpg
Kép forrása: https://www.albertina.at

A jóleső fáradtság, és a rengeteg élmény feldolgozása miatt csendesen telt az út. Budapesten Ludmann Mihállyal volt szerencsém egy darabig együtt utazni. Elmondtam neki, hogy Olaszországba minden alkalommal egyéni turistaként utaztam, útikönyvvel a kezemben kerestem fel a híres helyeket, alkotásokat, információt csak a könyvek nyújtottak. Most, az általa előadottakkal kiegészülve váltak teljes egésszé ezek a korábbi élmények is.

Köszönöm neki, az idegenvezető Patriknak, és nem utolsósorban az 1000 Út Utazási Irodának is ezt a páratlan élményt. Kíváncsian várom a következő tematikus utat!

Bécs, 2023. december 10.

Serege Istvánné Zsuzsa


Az úti beszámolót az egyik kedves utasunk írta, aki részt vett az 1000Art Michelangelo és Raffaello kiállítás programunkon. Ha hasonló programok érdeklik Önt, akkor tekintse meg 1000Art ajánlatainkat.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!