Fejléc menü

UNESCO világörökségi helyszínek - Izrael


 

Izrael területéről 10 helyszín került fel az UNESCO világörökségi listájára. Ezek közül a 2022-es szeptemberi utunkon négyet látogattunk meg.

Akkó óvárosa

Akkó városa keresztesek utolsó megmaradt erőssége és fő kikötője volt a Földközi-tenger partján, amit 1291-ben veszítenek el. A régi keresztes korból ránk maradt épületek meglehetősen ép állapotban maradtak fent és ha Akkó festői utcáin sétálunk, szinte a középkorba röpít vissza minket a hangulata. Az óvárost áthatja az iszlám várostervezés is, ennek megfelelően a város különös keveredése különböző a kultúráknak. Említésre méltó a Dzsazár mecset, a várost körülölelő erődítések, a Citadella, a Keresztes városrész és a Templomosok alagútja.

cikk_6209_img_3808.jpeg

Maszada erődítménye

Maszada Izrael egy elhagyatott részén, a Holt-tenger mellett egy szikla platón épült vár, vagyis inkább várrom. A nehezen elérhető erődöt az i.e. I. században építették, majd maga Heródes bővíttette ki egy komoly kétszinte palotaépülettel. Sajnos 73-ban a rómaiak megostromolták az erődöt és bevették, ekkor nagy része elpusztult, később a bizánci korban lakták még, illetve egy templomot emeltek az udvarán. Innentől kezdve olyannyira feledésbe merült, hogy egészen 1838-ig kellett várni a felfedezésére. Archeológiai jelentősége hatalmas, mivel távol esik minden lakott területtől és sivatagos a környezete, így nagyjából érintetlen maradt az utóbbi két évezredben.

cikk_6208_img_3786.jpeg

Bahái kert, Haifa

A világörökségi helyszínhez tizenegy helyen elszórtan álló összesen huszonhat épület vagy emlékmű tartozik, többségük egy haifai kertben található. Az iszlám síita ágából kinőtt, 1844-ben Iránban alapított testvériséget és egyenlőséget hirdető bahái hitnek a becslések szerint világszerte körülbelül 5 millió követője van. Központjukat a haifai Karmel-hegyen és annak körzetében alakították ki. Legfontosabb épületük a kivégzett Báb (Szejed Ali Mohamed) kupolás mauzóleuma, amelyhez egy hosszú, 19 teraszon végighúzódó lépcsőn lehet feljutni. A szent helyeken látványos kerteket alakítottak ki, a haifai kert része a mauzóleumon kívül egy neoklasszicista igazgatási épület, egy levéltár valamint vallási/oktatási célra használt épületek. A kertet sajnos csak kívülről lehet megnézni, látogatni igen nehézkes, csak a bahái vallásúak mehetnek be.

cikk_6210_img_3837.jpeg

Jeruzsálerm óvárosa

Jeruzsálem három világvallás számára is a legfontosabb városok egyike, hiszen a zsidók, a keresztények és az iszlámok is szent városként tisztelik, illetve több kulcsfontosságú vallási helyszínnek ad helyet. A zsidók szent helyei: a Templom-hegy és a Nyugati Fal vagy más néven Siratófal, a keresztények szent helye: a Szent Sír-bazilika illetve a Jézushoz köthető helysznek, templomok, míg a muszlimok szent helyei: a Sziklamecset, az el-Aksza-mecset és a Templom-hegy más építményei. Az óvárost I. Szulejmán szultán fala veszi körül. A középkor óta keresztény, zsidó, örmény és muszlim negyedre oszlik.

cikk_6212_img_4242.jpeg

Fotók és szöveg: Négyesi Miklós

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!