Fejléc menü

Turistacsapdák New York Cityben


Kép forrása: https://www.timeout.com

 

 

Az egyik legnagyobb tévedés és legmélyebben gyökeredző előítélet, hogy az Egyesült Államokban lehetetlen jókat enni, hiszen úgyis csak a junk food megy. Hogy ott senki nem főz (Istenem! Álomkonyhákat látok a barátaim lakásaiban, akik MINDEN NAP főznek. Nem mikróban melegítik a készételt, hanem főz-nek.) Ami kapható, az műanyag és ízetlen (haha!). És persze azt is szeretjük kisebbségi érzésünket tompítandó hangoztatni, hogy a sok pocsék kaja miatt mindenki kövér. Az igazság az, hogy nagyobbsági érzésünknek kellene lenni, mert sok helyen mi vagyunk a legkövérebbek.

A homlokom tetejére szalad a szemöldököm, amikor a fenti frázisokat New York City közepén hangoztatja honfitársunk úgy, hogy előtte az Eataly, balra tőle a Chelsea Market, jobbra egy Michelin-csillagos étterem áll, mögötte pedig ott dübörög az egész Soho. Enni viszont kell valahol, főleg, ha a bőröndben rejtegetett szalámit (true story) a bevándorlási procedúra után megjelenő aranyos kiskutyák a reptéren kiszagolják, és mindenki szeme láttára dicstelenül el is kobozzák.

A turistacsapdák sajátossága, hogy a turisták legforgalmasabb vonulási útvonalai mentén helyezkednek el. Híresek és túlárazottak, ám a legnagyobb meglepetésre néha egészen jók is tudnak lenni. A világ egyik legszínesebb gasztronómiájú megapoliszában, vagyis New Yorkban szinte művészet rosszat enni, ám aki nem hajlandó kilépni a turistaszerepből, annak minden bizonnyal sikerülni fog.


Utcai hot dog

Az első, amivel szembesülünk. Kell egy olyan fotó, amin az egyik kezünkben hot dog, a másikban papírpoharas kávé, de legyen rajta a sárga taxi is. Hamar túl fogunk esni rajta: az utcai kocsikról árult hot dog tényleg semmi különös. Olcsó virsli a Walmartban megvett tucatkifliben, legtöbbször random módon árazva. Túl.

cikk_0_1000ut-usa-amerikai-egyesult-allamok-turistacsapdak-new-york-cityben-hotdog.jpg
Kép forrása: https://www.timeout.com

Helyette próbáljunk ki a klasszikus Nathan-féle hot dogot, ha a retró hangulatú Coney Islandon járunk. Az igazi megszállottak Brooklynig meg se álljanak, a The Smoke Joint grillezett Angus hot dogját akár 12 órán át hikorifüstön érlelt, tépett sertéshús feltéttel is kérhetik.


A Times Square láncéttermei

A Hard Rock Café és a Bubba Gump tematikus gyorséttermek. Az ételek nem annyira rosszak, mint a Planet Hollywoodban, de ennyi pénzért ehetünk rendes helyen is. Azoknak ajánljuk, akinek az számít, hogy a pincér a számlát a Beatles fellépőruhája vagy Tom Hanks pingpongütője mellett surrogva hozza ki. A kihozza szó enyhe túlzás, valójában rohan vele, hogy a további marasztalást ne vehessük komolyan, ugyanis a földszinten már kisebb tömeg vár az asztalunkra. Egyszer ki lehet próbálni, de emlékezetes vacsorát ne ide szervezzünk.

cikk_0_1000ut-usa-amerikai-egyesult-allamok-turistacsapdak-new-york-cityben-mercato.jpg
Kép forrása: https://www.nyctourism.com

Sétáljanak el a 39. utca és a 9. sugárút sarkára, és egyenek a helyiekkel a Mercato nevű kis étteremben. Pugliai srácok főznek, a sonka és minden fogás remek, a borválaszték bőséges és minőségi, a kávé olasz. A Zagat is szereti őket. Ez sem lesz olcsó, de legalább megéri az árát.


Cake Boss

Egy celeb tévécukrász ismertségét meglovagolva forgalmas helyen üzletet nyit. Oké, mit várunk? Hogy Carlo egyszer csak kidugja a fejét a habüst mögül? Nem fogja. Lesz viszont tömeg, és közepesen élvezhető sütemények, melyekkel turisták fotózkodnak.

cikk_0_1000ut-usa-amerikai-egyesult-allamok-turistacsapdak-new-york-cityben-hungarian-pastry.jpg
Kép forrása: https://veniceogar.xyz

Helyette egy másik turistacsapdát ajánlunk: a Junior's nevű sajttorta-palotát. Aki ezzel nem elégszik meg, az megkeresheti a Hungarian Pastry Shopot. A sütemények emlékeztetnek a nagybátonyi Zöld Dió Presszó indiánereire a nyolcvanas évekből, viszont a hely igazán bájos, sűrű hangulata van.


Reggeli Tiffanynál

Igen, lehetséges. 32 dollár (plusz adó plusz szervizdíj, szóval 41 az a 32), mindez többórás sorbanállás árán. Türkizben pompázó reggelizőhelyet nyitott az ötödik sugárúti luxusékszerbolt, Blue Box Café néven. A kilátás szép, a közönség pedig... Nos, olyan lányokból áll, akiknek gyémántgyűrűjük nincs, de nagyon szeretnének. 41 dollárért megkapják az illúziót, hogy akár lehetne is.

cikk_0_1000ut-usa-amerikai-egyesult-allamok-turistacsapdak-new-york-cityben-tiffany.jpg
Kép forrása: https://blog.resy.com

A Russ & Daughters lazacos bagelje, az Amy's Bread olívás vagy pisztáciás csavart rúdja, a La Colombe hibátlan kávéja vagy a számos egészséges lébár kínálata mind jobb elképzelés reggelire.


Tao

Túlárazott és kínai. Két olyan kifejezés, ami ritkán szerepel egy szókapcsolatban. A Tao jól néz ki, de itt is a külsőségeket fizeti meg a vendég. Irány Chinatown, ahol a Vanessa's Dumpling baója kicsit finomabb, viszont nem huszonhat, hanem hat dollárba kerül. Igaz, hogy üveges tekintetű turisták helyett itt kénytelenek leszünk egyetemi tanárokkal, helyi hipszterekkel és érdekes világutazókkal együtt étkezni.

cikk_0_1000ut-usa-amerikai-egyesult-allamok-turistacsapdak-new-york-cityben-kinai.jpg
Kép forrása: https://www.oregonlive.com


Famous Original Ray’s Pizza

Erről csak annyit, hogy az igazi Ray's 2011-ben bezárt. A világ pizzafővárosában minden minőség és stílus megtalálható. A címet olyan pizzériák vívták ki New York Citynek, mint a Grimaldi's, az Artichoke's és a Luzzo's.
Az elkoptatott igazság itt is érvényes: oda kell menni, ahová a helyiek járnak.


Méhész Zsuzsa idegenvezető, New York-i gasztronauta

 


New York City - egy különleges város rengeteg látnivalóval. Ha olyan helyekre szeretne eljutni, amelyeket a magazin cikkünk is említ, akkor vegyen részt az Amerikai Egyesült Államokba szervezett körutazásaink egyikén.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!