Fejléc menü

Toszkán gasztró élmények


 

A késő őszt idéző ködben szállt le velünk repülőnk Bologna zsebkendőnyi repülőterén, de amint buszunkkal átbillentünk az Appeninek gerincén, már a napfényes Toszkána fogadott minket. San Gimignano ódon tornyai nem sokat változtak tavaly óta, de ahogyan az ősi családok lenyűgöző lakótornyai között sétáltunk, megint elkezdte szőni körénk ez a város azt miliőt, amely mindaddig sajátosan és jólesően fogva tartott minket, míg e falak között bolyongtunk.

cikk_4834_italy_3602996_1920.jpg

A sáfrányos fagyi csak felvezette, a Vernaccia di San Gimignano jellegzetes fehér bora pedig már átkötötte a délutánt az estéhez, az egy évezrednél is öregebb Guicciardini Strozzi birtok meglátogatásához. Ötszázharminc hektár, évezredes épületek, Mona Lisa tizenöt generáció utáni, szinte változatlan mosolya, a FIAT első, 1919-es traktorának 001-es szériaszámú prototípusa és bor minden mennyiségben… Vaskos bolthajtások, házi vaddisznósült, damaszt abrosz és meleg fények a lassan ránk boruló éjben. Impressziók halmoztak el minket minden irányból, mint ahogyan másnap reggeltől is, mert a tizenhatodik századi udvarházból szállodává alakított Villa San Lucchese teraszáról szemlélve minden reggel másképpen ébredt a természet. Hol metszően éles fények, hol párapamacsok, hol kékes tónusú reneszánsz levegőperspektíva játszott a Poggibonsi dombokon, ahol egykoron firenzei zászlók alatt Toldi Miklósunk lovagolt csapatával a Siéna elleni balsikerű ütközete felé.

Még egy, késő augusztust megszégyenítően meleg és verőfényes napot ajándékozott nekünk a jó sorsunk, mikor a toszkán vidéket barangoltuk be és a Chianti borokkal ismerkedtünk meg. Castellina in Chianti sajátos bája, Castello di Meleto kétarcú kastélya, a szarvasgomba vadászat bemutató, majd Colle di Val D’Elsa ódon falai más és más világot rajzoltak körénk. Az évezredes, ősi Sangiovese alapú Chianti classico, riserva, majd a nemes Merlot és Cabernet Sauvignon házasságából születő borok adták a komplementereit a szarvasgombára épülő menüinknek.

cikk_4832_italy_3611329_1920.jpg

Az egykoron dicső, mára már komornak tűnő középkort idéző Siénát komorabb, esőre hajló időben látogattuk meg. A gőgös város kontrádáinak, Paliojának, soha be nem fejezett dómjának forgatagában ismerkedtünk a „nagy idők” történeteivel, és a világ máig működő, legősibb bankházával, a Monte dei Paschi di Siena-val. Délután elhagyva a Chianti vidéket a hegygerincen egyensúlyozó Montepulciano etruszk alapokra épült városát látogattuk meg, ahol az egyik legősibb nemes család, a De Ricci család palotájának borpincéjében ebédeltünk. A nálunk jól ismert, de arrafelé unikumnak számító vastag nemes penésszel borított „föld alatti katedrális” lenyűgöző méretei után a Montepulciano borokkal ismerkedtünk, a tradíció és az innováció együtt volt jelen. A minimum 2 éves érlelésű és az új trendeknek is megfelelően 100% sangiovese alapú Montepulciano nobile „nagy borok” mellett megtekintettük az etruszk pincében máig működő „laboratóriumot”, ahol leváltva a tradicionális itáliai szelídgesztenye hordókat francia és szlavón tölgy barrique hordókban értek azok a borok, melyek a jövő útját keresték. A koraeste pedig már azzal telt, hogy Pienza különleges reneszánsz báját próbáltuk kibogozni a szakadó, de meleg esőből. A nap végére a Villa San Lucchese konyhájának remekbe szabott alkotásai tették fel a koronát: a siena-i, fehér szósszal készült ragus házi tészta, a párolt spenóttal körített marha és a korona éke maga a fenséges fagylaltkrémes ricotta volt.

cikk_4831_florence_2314879_1920.jpg

A hazautazás előtti utolsó programnapunk igen tartalmasra és hosszúra sikerült: Firenze forgatagában vesztünk el kora délutánig, majd a „művelt, kövér és vörös” város, Bologna kényeztetett minket, este pedig a még szemmel is nehezen befogható méretű Eataly World élő kiállítási területén vásároltuk meg mindazt, amit eddig nem sikerült. Aztán egy rövid repülés… és nehezen felejthető emlékké vált minden.

Tanács Gábor

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!