Fejléc menü

Toraják földje: Tana Toraja


 

Sulawesi (Celebesz) szigetének szívében él egy különleges népcsoport, akik különös temetkezési szokásaik miatt voltak a bakancslistámon. Ők a toraják (torajának és toradzsának is lehet ejteni), akik szívükben és házukban őrzik őseiket. Mit is jelent mindez?

A toraják szerint, amikor valaki meghal, akkor nem szűnik meg az élet. Az ő hitük alapján a halál egy ideiglenes betegség, nem pedig végleges állapot. Halottaik teljes jogú tagjai a közösségnek, egészen addig, amíg végső nyughelyükre nem jutnak.

cikk_0_1000ut.indonezia.jpg

A halotti szertartás nagyon különbözik a miénktől. A halottak végső eltávozását egy külön szertartás teszi lehetővé, amely évekig, de akár évtizedekig is elhúzódhat. Addig az elhunyt családtagok az élők között “léteznek”. Amikor egy törzsi tag meghal, testét nem helyezik végső nyughelyre. A családtagok egy külön szobában helyezik el halottaikat, ahol tovább “ehetnek, ihatnak, élhetnek” együtt a többiekkel.

cikk_0_1000ut.indonezia5.jpg

A toraják úgy tekintenek a halottaikra, mint a betegekre, akik nem képesek mozogni, így segítséget igényelnek családtagjaiktól. A toraják a ház déli részében helyezik el a hozzátartozót, és elkezdik gyűjteni a halotti szertartásra valót. Minden nap beköszönnek, kávét, ételt, italt szolgálnak fel neki.

cikk_0_1000ut.indonezia1.jpg

A temetési szertartások legfontosabb része a bivalyok leölése, ugyanis az első bivaly feláldozásával érik el, hogy az állatok a halottnak majd megmutassák az utat a túlvilág birodalmában, a toraja mennyország, a Puya felé. Minél több bivalyt áldoznak, annál jobb. Egy átlagos temetésen legalább egy bivalyt és több sertést, csirkét kell áldozni, magasabb rangú elhunytnál viszont húsz-huszonnégy állat kerül feláldozásra.

cikk_0_1000ut.indonezia6.jpg

A bivalyáldozat nagyon drága, általában a családoknak hosszú évekig kell gyűjtögetniük a pénzt, míg a szükséges összeg a rendelkezésükre áll, és addig az elhunyt velük együtt lakik.

A temetési szertartásuk csodálatos. Szeretettel fogadják az idegeneket is – ilyenkor ajándékot illik vinni (pl.: pénzadományt, vagy a Kretek nevű helyi szegfűszeges cigarettát).

Tana Toraja őrzi a korai ausztronéz kultúra jellegzetességeit. Ezt bizonyítja a toraja kozmológia, szertartások, településrendezés, házak, dekorációk és a vízibivaly szerepe.

cikk_0_1000ut.indonezia7.jpg 

A hagyományos település elemei, mint például a tongkonan ház, a település elrendezése és a díszítőművészet kiemelkedő tervezést, technikát, és kivitelezést mutat, különleges művészi és technikai értékei vannak.

A 2009-ben UNESCO kulturális világörökségi listára jelölt Tana Toraja erős identitással és társadalmi értékekkel rendelkezik, nem csak a toradják, de az indonéz lakosság számára is.

cikk_0_1000ut.indonezia2.jpg

 

Cikk és fotók (kivéve: nyitó kép): Homolya Orsolya

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!