Fejléc menü

Thuyen thung, avagy a vietnámi kosárhajó


2019. február 21.

Vietnám közel 3000 km hosszú tengerparttal rendelkezik, az e területen élő lakosság halászattal és idegenforgalommal foglalkozik, az elsődleges élelemforrásuk pedig a tenger. A klasszikus vietnámi halászhajócska, vietnámi nevén a „thuyen thung” formája az évszázadok alatt tökélesedett kosár formájúvá.

A klasszikus ladik bambuszból vagy gyékényből készül, melyet egy kókuszolajjal vízhatlanított vászonréteggel borítanak be, kiszárított állati ürülékkel erősítenek meg és viasszal tökéletesítenek. A tengeren ennek a már a műanyag és üveggyapot felhasználásával készült modernebb verziója is megtalálható. Átmérője maximum 2 méter, formája kerek vagy ovális, mely lehetővé teszi a gyors manőverezést.

cikk_4541_thuyen_thung2.jpg

Hogy minek is köszönheti ezt a különleges formát? A hagyomány szerint a francia koloniális időszakban új adók kerültek bevetésre, többet között a magánkézben lévő hajók után is adót kellett fizetni. Ezt a szegény halász családok nem tudták kigazdálkodni, ezért elkezdtek kikísérletezni egy olyan vízi járművet, mely nem hasonlít az adóval sújtott klasszikus formájú hajókra, így törvényen kívül esik. Egy leleményes halász megtervezte a kosárhajót, melyet a gyarmati ellenőrök nagy kosárként jegyeztek be, így az adófizetés elmaradt. A kishajó ikonikussá vált, mindenhol előfordul a kelet-ázsiai partokon. A halászaton kívül árurakodásra is használják, az egybekötött kosarakat karavánként úsztatják a vízen. Egy ilyen formájú járművet kezelni nem könnyű, a manőverezéshez erős kar és sok tapasztalat szükséges. Speciális hosszú lapáttal dolgoznak, melyet a hajócska elején mozgatnak, avval párhuzamosan. E mozdulatsor nélkül a ladikunk csak körben forogna.

A tengeri kikötőkben hajnalban nagy a forgalom, asszonyok várják a beérkező több száz kosárcsónakot a friss fogással, majd nagy gonddal válogatják szét a napi zsákmányt: kisebb és közepes méretű tintahalakat, ízletes angolnákat és polipokat, rákokat és kagylókat. Az áru azonnal a közeli éttermekbe vándorol, ahol parázson és grillen készítik belőle a tipikus vietnámi fogásokat.

 

Mison Andrea

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Meglepő tények Phuketről
  • Akik először tették globálissá a világot
  • Természetes gyógyulás Balin
  • Cancun legjobb strandjai és utazási tippek
  • Halottak napja Mexikó - Az élet ünnepe

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

7 nap / 6 éj
-2023.10.06
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
-2023.10.07
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Különleges ajánlat
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2023.10.15-2023.10.24
összesen 3 időpontban
751 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2023.10.12
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2023.10.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!