Fejléc menü

Thaiföldön forgatott mozifilmek


A kép forrása: https://www.miitiinii.com


Thaiföld, a mosoly országa, sokat kínál a nemzetközi filmkészítőknek. Csodálatos természeti tájai és városai, illetve barátságos helyi lakosai miatt ideális helyszínt kínál a stáboknak. Thaiföld káprázatos tájai számtalan nemzetközi mozifilmben szerepeltek. Ezek a helyszínek egy phuketi nyaralás során is megtekinthetők. Számos híres sztár utazott Thaiföldre forgatni, többek között: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Sylvester Stallone, Roger Moore. A filmipar fontos bevételi forrás Thaiföld számára. Mindemellett az elkészült mozifilmek bemutatják az ország kiemelkedő szépségét és az itt élő emberek kultúráját is. Egy jó film megtekintése a legjobb módja annak, hogy inspirálódjon, és kiválaszthassa a következő úti célját! Például, egy phuketi utazást.

 


Az aranypisztolyos férfi

Kétségtelenül az egyik leghíresebb Thaiföldön forgatott film Az aranypisztolyos férfi (The Man With The Golden Gun, 1974). A főszerepben Roger Moore látható, aki egyesek szerint a legjobb Bond volt. Christopher Lee pedig Francisco Scaramangát, az aranypisztollyal gyilkoló bérgyilkost játssza. Scaramanga keresése Bondot először Bejrútba, majd Makaóba, végül Bangkokba viszi.

A film számos helyszínt mutat be Bangkokban és környékén. Köztük a Ratchadamnoen sugárutat (a Nagy Palota közelében), a Ratchadamnoen Muay Thai Stadiont, Muang Borant (Ősi város) és a Damnoen Saduak úszó piacot (Ratchaburi). Bangkok pazar Mandarin Oriental Hotelje James Bond és Mary Goodnight vacsorájának helyszíne.

A filmre azonban valószínűleg leginkább a Phang Nga-öböl hihetetlen látványa miatt emlékszünk. Scaramanga rejtekhelye Ko Khao Ping Gan szigete. Ez az a sziget, amelyet ma már James Bond-szigetként ismerünk. A filmben Scaramanga itt helyezte el a lézerfegyverét működtető napelemeket. A sztori alapján Scaramanga a szigeten egy titkos búvóhelyet alakított ki. Viszont ez a búvóhely valójában nem létezik a mészkő belsejében, mivel a szikla túl kicsi ehhez. Ha egy phuketi utazáson vesz részt, akkor erről a saját szemével is meggyőződhet.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-bond.jpg
A kép forrása: https://www.fantrippers.com

A film a modern Thaiföld egyik első hollywoodi filmes ábrázolása. Bangkokot még azelőtt mutatja be, hogy turisztikai célponttá vált volna, amikor még egy kisebb város volt. Bond meglátogat egy olyan kaszinót, amely a városra még ma is jellemző. A film a thaiföldi kultúra egyik alapelemét, a Muay Thai (thai boksz) harcművészetet is bemutatja. Láthatjuk, ahogy Bondot újra és újra legyőzik ennek a kemény, de magával ragadó harcmodornak a gyakorlói.

Bond és Scaramanga végső párbajára a lenyűgöző Phang Nga-öbölben kerül sor. A tengerparti párbaj ikonikus jelenetté vált a popkultúrában. Ez főként az öbölben található szigetek látványának köszönhető, különösen a ma már James Bond-szigetként ismert szigetnek. Egy phuketi utazás kihagyhatatlan része, hogy a szigetet megtekintsük.

 


A part

A thaiföldi Ko Phi Phi Le szigetén forgatták A part (The Beach, 2000) című kalanddrámafilmet. A film Alex Garland 1996-os, azonos című regénye alapján készült. A filmben a fiatal Leonardo DiCaprio játssza Richardot, az amerikait, aki kalandvágytól vezérelve Bangkokba utazik. Richard nikotinfüggő, aki imádja a popkultúrát, a videojátékokat és a vietnami háborúról szóló filmeket. Egy bangkoki szállodában tartózkodva egy furcsa, elborult szomszédja öngyilkos lesz, és egy térképet hagy hátra. A térkép állítólag egy legendás szigetparadicsomba vezet, ahová az eltévelyedett lelkek érkeznek, hogy letelepedjenek. Richard egy fiatal francia párral együtt úgy dönt, hogy elhagyja Bangkokot és a szigetre utazik. Amikor megérkeznek a szigetre, a legszebb helyen találják magukat, amit valaha is láttak. Egy fehér homokos, kristálytiszta vizű tengerparton, amelyet növényekkel teli mészkőhegyek ölelnek körül. Minden, amit hallottak, igaz volt. Vagyis majdnem. A sziget paradicsomi, de nem lakatlan. A szigeten van egy kannabiszültetvény, amelyet thaiföldi drogdílerek gondoznak. Illetve van egy hozzájuk hasonló utazókból álló közösség is, akik békében élnek a dílerekkel. Richard és barátai csatlakoznak hozzájuk, de az idilli életük hamarosan összeomlik.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-part.jpg
A kép forrása: https://port.hu

A film forgatása Thaiföld számos helyszínén zajlott, de leginkább a Ko Phi Phi Leh-n található Maya Bay-hez kötődik. Alex Garland regényében állítólag a Ko Samui melletti Ang Thong Nemzeti Park ihlette a történetet. A filmváltozatban azonban a szemközti Maya Bay az, amely a rejtekhely strandjaként szolgált. A film megjelenése óta emberek milliói látogattak el Ko Phi Phi Le-re, olyannyira, hogy a súlyos környezeti károk elkerülése érdekében le kellett zárni a strandot. 2022. január óta a strand egy hároméves korallfelújító program után újra megnyitotta a kapuit. Egy phuketi nyaralás alkalmával a szigetet akár fel is lehet keresni.

A film további thaiföldi jelenetei: a bangkoki Khao San Road a hátizsákos turisták központjaként szerepel, a vízeséses ugrás a Khao Yai Nemzeti Parkban történik. A Phuket városban található On On Hotel is feltűnik a filmben.

 


Star Wars: A Sith-ek bosszúja

A Phang Nga-öböl egy festői táj az Andamán-tengeren, Thaiföld déli részén. Az öböl a Star Wars filmsorozat 3. részének, A Sith-ek bosszújának (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, 2005) forgatási helyszínéül szolgált. A filmet George Lucas rendezte. A filmben a Phang Nga-öböl a Kashyyyk bolygó a wookiee faj bolygója és Chewbacca születési helye volt. Itt játszódik a csata, amelyben Yoda megszökik a köztársasági kommandósok elől.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-star.jpg
A kép forrása: https://imperialtalker.com

Bár a mesterségesen feljavított képek miatt a tájat egy kissé nehéz felismerni. A Phang Nga-öböl az Ao Phang Nga Nemzeti Park része. Az öböl egyedülálló földrajzi adottságai, magasba törő mészkőformációi, rejtett lagúnái és türkizkék vize miatt a turisták és a filmesek kedvelt célpontja lett. Egy phuketi nyaralás során ugyanazokat a mészkősziklákat, mangrove erdőket és homokos szigeteket láthatjuk, mint amelyek a Sith-ek bosszújában feltűnnek.

 


Mortal Kombat

Thaiföld ősi fővárosa, Ayutthaya ad otthont az 1995-ös Mortal Kombat akciófilm legemlékezetesebb jeleneteinek. A kilencvenes évek kultikus filmje egy népszerű videojáték adaptációja. A film olyan hősöket ábrázol, akik megmentik a Föld birodalmát, miközben démoni lényekkel küzdenek meg egy kimerítő harci tornán.

A film részben Ayutthaya és a Sukhothai Historical Park ősi templomai között készült. A nyitójelenetet a Wat Phra Si Sanphet királyi kápolnában forgatták. A több évszázados Wat Ratchaburana és a Wat Chaiwatthanaram khmer stílusú tornyai is jól láthatók, amikor Lui Kang edz. A harcoló szerzetesek szerzetesrendjét bemutató Fénytemplom jeleneteket a legendás Wat Phra Si Sanphet templomban vették fel. Ayutthaya városa a thaiföldi csoportos utazások meghatározó része.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-mortal.jpg
A kép forrása: https://www.timeout.com

A tengerparti jeleneteket többnyire a Railay-öbölben, a Phra Nang Beachen, a Railay Beachen vagy a West Railay Beachen forgatták. Az 1997-es folytatásban ismét Ayutthayát használták egyik helyszínként.

 


Rambo

Az 5 részből álló Rambo sorozat több részének is egyes jeleneteit Thaiföldön forgatták.

Az Első vér második részében (Rambo: First Blood II., 1985) Sylvester Stallone Vietnamba megy, hogy megkeresse a hadifogoly társait.

Ezt követte a harmadik rész (Rambo III, 1988), amely már Afganisztánban játszódik, de részben Thaiföldön forgatták. A film cselekménye szerint Trautman ezredes az afganisztáni háborúban fogságba esik. Rambo kapja azt a lehetetlenebbnek tűnő feladatot, hogy felkutassa és kiszabadítsa a foglyul ejtett ezredest. A Rambo III-ban a Wat Phra That Doi Suthep hegyi templomot, valamint a Lamphunban található Wat Phra Tak Pha-t is láthatjuk. Thaiföldi utazások programjaiban a templomok gyakran szerepelnek.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-rambo.jpg
A kép forrása: https://www.indiewire.com

A negyedik részben (John Rambo, 2008) a filmkészítők ismét visszatértek Thaiföldre. Ebben a részben Rambo Thaiföld északi részén, a burmai határhoz közel telepedik le. Visszavonultan él, halászik és kígyóméreggel kereskedik. A jeleneteket elsősorban Chiang Maiban, Thaiföld északi hegyvidéki régiójának történelmi városában vették fel. A város melletti dzsungelekben több jelenetet is forgattak. Sőt, a kígyófarm jeleneteit a Mae Sa kígyófarmon vették lencsevégre. Érdekesség, hogy a farm alkalmazottait is bevonták a forgatásba. Ezen kívül Chiang Rai és Bangkok városokban is felvettek néhány jelenet. A további jelenetek többségét Phuketen és Kanchanaburiban vették fel, így a nézők is megismerhették az ország sűrű dzsungeleit és gyönyörű strandjait. Sokan felismerhetik Phra Nang Beach-et, az Erawan Nemzeti Parkot, a Khao Sok Nemzeti Parkot, a Toi piacot és a Huai Mae Khamin vízesést, mert ezek mind díszletként szolgáltak a filmhez. Egy phuketi utazás alkalmával érdekes program lehet a forgatási helyszíneket felkeresni.

 


A szarvasvadász

A többszörös Oscar-díjas film, A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978) egy epikus dráma. Robert De Niro, Christopher Walken és John Savage három barátot és acélmunkást alakít. Együtt járnak szarvasvadászatra, amíg nem jön a vietnami háború, amely örökre megváltoztatja az életüket. Ez volt az első olyan, a vietnami háborút bemutató játékfilm, amelyet Thaiföldön forgattak.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-szarvasvadasz.jpg
A kép forrása: https://www.timeout.com

Az orosz rulett bárjelenetet a bangkoki Patpong éjszakai negyedben forgatták. A folyóban lévő ketrecekkel teli hadifogolytábort a Kanchanaburiban található Sai Yok-ban vették fel. Amikor a helyszínt felderítők Bangkokba érkeztek, azt remélték, hogy a városban nyüzsgő éjszakai élet van. Ám 30 évvel ezelőtt a város csendesebb volt, mint manapság, több zöldségkereskedést találtak, mint go-go bárt. A Mississippi Queen bárt találták leginkább alkalmasnak egyes részekhez, a gyengélkedős jeleneteket pedig a folyó melletti Rajinee School Sunanthalai épületében forgatták. Bár a bár ma már nem létezik, a kórházként funkcionáló, lenyűgöző halványsárga gyarmati épület még mindig látható. Thaiföldi utazásuk során a lelkes rajongók gyakran megkeresik ezt a helyszínt.

 


Jó reggelt, Vietnam

A Jó reggelt, Vietnam (Good Morning, Vietnam, 1987) egy katonai vígjáték-drámafilm. A film 1965-ben, a vietnami háború idején, Saigonban játszódik. A film főszereplője Robin Williams. A film cselekménye szerint Williams DJ lesz a katonai rádióállomáson Saigonban. A DJ széles körben népszerű az amerikai csapatok körében, de nagyon népszerűtlen néhány katonai főnöknél. A filmben nyújtott alakításáért Williams vígjáték kategóriában elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-vietnam.jpg
A kép forrása: https://spectrumculture.com

A filmet szinte teljes egészében Bangkokban forgatták. Bangkok helyettesítette Saigont. A thaiföldi fővárosban található Malaysia Hotel szobáit rádióállomássá alakították át, ahonnan a műsort sugározták. Egyébként a szálloda a vietnami háború idején az amerikai katonatisztek között is népszerű volt, sokan érkeztek ide pihenés céljából.

Az egyik felvételen Edward Garlick őrmester és Cronauer a főúton haladnak, és a horizonton jól látható a thaiföldi parlament épülete. Bár thaiföldi csoportos utazásuk alkalmával a rajongók felkereshetik ezt a helyszínt, de érdemes megjegyezni, hogy az út és a környező terület már nem hasonlít a filmbeli ábrázolásra.

 


80 nap alatt a Föld körül

A 80 nap alatt a Föld körül (Around the World in 80 Days, 2004) egy amerikai akció-kaland-vígjáték, amely Jules Verne 1873-as, azonos című regényén alapul. Verne egyik legelismertebb műve, amely Phileas Fogg (Steve Coogan) és vitéz inasa, Passepartout (Jackie Chan) világkörüli versenyfutásáról szól. A történet szerint a főhősök a barátaikkal 20 000 fontban arra fogadnak, hogy 80 napnál rövidebb idő alatt kerülik meg a Földet.

cikk_0_1000ut-thaifoldon-forgatott-mozifilmek-80.jpg
A kép forrása: https://www.sky.com

A kínai vidéki falut ábrázoló jeleneteket Krabi tartományban forgatták. Az egyik jelenethez a királyi bárkát állítólag a rendező magától Bhumibol Adulyadej királytól kérte kölcsön Bangkokban. A Kalkuttából Hongkongba vezető út során a főszereplők hajója a Chao Praya folyón, a bangkoki Nagy Palota mellett halad el. Ha a thaiföldi csoportos utazásunk Bangkokot is érinti, akkor a Nagy Palotát biztosan látni fogjuk!


Bartos Szilvia
 

Ha a filmek meghozták a kedvét, és Thaiföld - Phuket üdülést tervez, akkor nálunk megtalálja a legjobb ajánlatokat! Thaiföld körutazást is örömmel szervezünk Önnek.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!