Fejléc menü
Thai terített asztal
Thaiföld a világ legnagyobb terített asztala. A napi három étkezést alapul véve hosszú hónapokig, sőt, talán évekig lehetne úgy csatangolni az országban hogy ne együnk kétszer ugyanazt. Ami pedig a legmeglepőbb ebben: mindezt napi pár dollárból. Bangkok utcáin – ahogy este kissé lehül a levegő – áramlik a tömeg: a férfiak sakkasztalok körül kibicelnek, a suttyók focimeccset néznek, a szerelmesek pedig andalognak. És előbb-utóbb mindenki megéhezik...
Tipikus utcai ételek
Bangkokban a pad thai számos változata létezik, a lehetőségeknek nem a szakács fantáziája, hanem a vásárló zsebe szab határt. A legnépszerűbb a tofuval és az aprórákkal készülő. Aki nem sajnál pár bhatot, kérhet rá extra rákot, tenger gyümölcseit, és mindezt tetézheti egy rezgő omlettel, némi mogyoróval és zöldséggel. A pad thai tengeri herkentyűkkel a legnépszerűbb, viszonylag ritka a csirkés vagy sertéshúsos változat. A végső fűszerezés a vásárló dolga: az asztalokra kikészített fűszereket és halszószt mindenki izlésének és kapszaicinfüggőségének megfelelően használhatja. Jellemző a curry is, melybe a halfejtől a csirkelábig bármi belekerülhet.
Sok helyen illatozik faszénen sütött, citromfűvel ízesített kolbász, grillezett banán, nyársra húzott húsok. kókuszkrémes thai palacsinta. A thai konyha elképesztően sokszínű, rengeteg friss zöldfűszert használ, a legelterjedtebbek a koriander, menta és a citromfű. Nem bánik szűkmarkúan a gyömbérrel, csilivel, kókusztejjel és a szójával sem. Az ételek tájegységenként változnak, a legelvetemültebb dolgokat az észai népek fogyasztják. A legáltalánosabb, és legkevésébé értelmezhető fogások a tésztás levesek: ezeket olyan változatosságban készítik, hogy egy idő után feladjuk az alapanyagok megjegyzésére irányuló törekvésünket.
A tipikuson túl
A belsőségre külön szektorok szakosodtak, itt jövőnk rá, hogy a bél mennyiféleképp hasznosítható. A szárított húsokat snacknek vagy alapanyagnak viszik, ezen belül külön szekció a messziről érezhető szárított halas. A sütemények nagyon egyformák, legtöbbjük zselés, az alapanyagok, ízek változatosak: mungóbab, kókusz, banán, sütőtök.
A palacsintát is széles skálán értelmezik, létezik belőle kagylós-osztrigás és majonézes-felvágottas is. Az egzotikus gyümölcsök látványra is gyönyörűek, de van, amelyikkel nem árt vigyázni: a tüskés héjú, nagyon népszerű durian több középületből ki van tiltva penetráns szaga miatt.
A helyi kedvenc
A szegény ember eledele a som tum, vagyis papayasaláta. Nem kell megijedni tőle, az íze nagyon gazdag és országszerte egyike a nagy klasszikusoknak. Ma már egyáltalán nem a nélkülözés jut róla eszünkbe. A csinosan felszeletelt papaya mellett répa, bab, uborka kerül a tálba, és ebben az esetben sincsenek szigorúan betartandó receptúrák.
Az enyhébb változata édesebb, a “tum lao” módra készült izzasztóan, de jólesően pikáns. A dresszing paradicsom, csípőspaprika, mogyoró, citromlé, szárított rák és egy kis halszósz keverékéből készül. Rendkívül jóleső tud lenni, az elnehezültség érzése nélkül: mintha pont erre az éghajlatra találták volna ki. Mellé faszénen sült hús – általában csirke – és ragacsos rizs jár.
A legmegdöbbentőbb alapanyag
Nyilván ezeket nem kötelező megkóstolni, de mindig akad egy-két kandor, aki a szélsőségeket keresi. A fürjtojást pár nap alatt megszokjuk, és már fel sem tűnik.
A ropogósra sütött tücsök, a hatalmas, csótányszerű bogár vagy a selyemhernyó is csak első pillantásra különös (a helyiek közül sem eszi ezeket meg mindenki), viszont, amivel nehezen tudtunk megbarátkozni, mint alapanyag, az a vér. Többfajta ételt ízesítenek vele, jobb, ha becsukjuk ilyenkor a szemünk és úgy falatozunk. A kígyófélék fogyasztása elvileg nem megengedett, de ez nem tántorítja el a thaiokat, hogy beirdalva megsüssék a banánhajóra emlékeztető alakot felvevő kígyóhúst.
A legfontosabb gasztroinfó egy turistának
A piacok meglátogatása önmagában szórakoztató. Az autómentes, de annál forgalmasabb Khao San Road korábban hátizsákos paradicsom volt, most mintha jobb lenne a helyi-turista arány. Piaci árusból 15 000 van ezen a helyen. Érdemes elmenni a Chatuchak hétvégi piacra is, hatalmas a választék utcai étkekből.
Red Bull
A Red Bull ötlete Thaiföldről származik, eredeti neve Krating Daeng volt. A Red Bull későbbi tulajdonosának, Dietrich Mateschitznak a házigazdái iszogatták – így lett figyelmes rá a Thaiföldön nyaraló marketinges.
Halszósz
A curryk és szószok egyik legfontosabb ízesítője, de vigyázzunk vele, mert néhány légitársaság megtiltja a szállítását. A szaga eltüntethetetlen, ha eltörik az üveg, ki kell dobni az egész gépet.
Méhész Zsuzsa
Thaiföldi körutazásaink alkalmával akár a cikkben említett ételek is megkóstolhatók.
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások
A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink
© 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42