Fejléc menü

Thai terített asztal


 

Thaiföld a világ legnagyobb terített asztala. A napi három étkezést alapul véve hosszú hónapokig, sőt, talán évekig lehetne úgy csatangolni az országban hogy ne együnk kétszer ugyanazt. Ami pedig a legmeglepőbb ebben: mindezt napi pár dollárból. Bangkok utcáin – ahogy este kissé lehül a levegő – áramlik a tömeg: a férfiak sakkasztalok körül kibicelnek, a suttyók focimeccset néznek, a szerelmesek pedig andalognak. És előbb-utóbb mindenki megéhezik...

Tipikus utcai ételek

Bangkokban a pad thai számos változata létezik, a lehetőségeknek nem a szakács fantáziája, hanem a vásárló zsebe szab határt. A legnépszerűbb a tofuval és az aprórákkal készülő. Aki nem sajnál pár bhatot, kérhet rá extra rákot, tenger gyümölcseit, és mindezt tetézheti egy rezgő omlettel, némi mogyoróval és zöldséggel. A pad thai tengeri herkentyűkkel a legnépszerűbb, viszonylag ritka a csirkés vagy sertéshúsos változat. A végső fűszerezés a vásárló dolga: az asztalokra kikészített fűszereket és halszószt mindenki izlésének és kapszaicinfüggőségének megfelelően használhatja. Jellemző a curry is, melybe a halfejtől a csirkelábig bármi belekerülhet.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-teritett-asztal-padthai.jpg

Sok helyen illatozik faszénen sütött, citromfűvel ízesített kolbász, grillezett banán, nyársra húzott húsok. kókuszkrémes thai palacsinta. A thai konyha elképesztően sokszínű, rengeteg friss zöldfűszert használ, a legelterjedtebbek a koriander, menta és a citromfű. Nem bánik szűkmarkúan a gyömbérrel, csilivel, kókusztejjel és a szójával sem. Az ételek tájegységenként változnak, a legelvetemültebb dolgokat az észai népek fogyasztják. A legáltalánosabb, és legkevésébé értelmezhető fogások a tésztás levesek: ezeket olyan változatosságban készítik, hogy egy idő után feladjuk az alapanyagok megjegyzésére irányuló törekvésünket.

A tipikuson túl

A belsőségre külön szektorok szakosodtak, itt jövőnk rá, hogy a bél mennyiféleképp hasznosítható. A szárított húsokat snacknek vagy alapanyagnak viszik, ezen belül külön szekció a messziről érezhető szárított halas. A sütemények nagyon egyformák, legtöbbjük zselés, az alapanyagok, ízek változatosak: mungóbab, kókusz, banán, sütőtök.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-teritett-asztal-durian.jpg

A palacsintát is széles skálán értelmezik, létezik belőle kagylós-osztrigás és majonézes-felvágottas is. Az egzotikus gyümölcsök látványra is gyönyörűek, de van, amelyikkel nem árt vigyázni: a tüskés héjú, nagyon népszerű durian több középületből ki van tiltva penetráns szaga miatt.

A helyi kedvenc

A szegény ember eledele a som tum, vagyis papayasaláta. Nem kell megijedni tőle, az íze nagyon gazdag és országszerte egyike a nagy klasszikusoknak. Ma már egyáltalán nem a nélkülözés jut róla eszünkbe. A csinosan felszeletelt papaya mellett répa, bab, uborka kerül a tálba, és ebben az esetben sincsenek szigorúan betartandó receptúrák.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-teritett-asztal-somtum.jpg

Az enyhébb változata édesebb, a “tum lao” módra készült izzasztóan, de jólesően pikáns. A dresszing paradicsom, csípőspaprika, mogyoró, citromlé, szárított rák és egy kis halszósz keverékéből készül. Rendkívül jóleső tud lenni, az elnehezültség érzése nélkül: mintha pont erre az éghajlatra találták volna ki. Mellé faszénen sült hús – általában csirke – és ragacsos rizs jár.

A legmegdöbbentőbb alapanyag

Nyilván ezeket nem kötelező megkóstolni, de mindig akad egy-két kandor, aki a szélsőségeket keresi. A fürjtojást pár nap alatt megszokjuk, és már fel sem tűnik.

cikk_0_1000ut-thaifold-thai-teritett-asztal-sulttucsok.jpg

A ropogósra sütött tücsök, a hatalmas, csótányszerű bogár vagy a selyemhernyó is csak első pillantásra különös (a helyiek közül sem eszi ezeket meg mindenki), viszont, amivel nehezen tudtunk megbarátkozni, mint alapanyag, az a vér. Többfajta ételt ízesítenek vele, jobb, ha becsukjuk ilyenkor a szemünk és úgy falatozunk. A kígyófélék fogyasztása elvileg nem megengedett, de ez nem tántorítja el a thaiokat, hogy beirdalva megsüssék a banánhajóra emlékeztető alakot felvevő kígyóhúst.

A legfontosabb gasztroinfó egy turistának

A piacok meglátogatása önmagában szórakoztató. Az autómentes, de annál forgalmasabb Khao San Road korábban hátizsákos paradicsom volt, most mintha jobb lenne a helyi-turista arány. Piaci árusból 15 000 van ezen a helyen. Érdemes elmenni a Chatuchak hétvégi piacra is, hatalmas a választék utcai étkekből.

Red Bull

A Red Bull ötlete Thaiföldről származik, eredeti neve Krating Daeng volt. A Red Bull későbbi tulajdonosának, Dietrich Mateschitznak a házigazdái iszogatták – így lett figyelmes rá a Thaiföldön nyaraló marketinges.

Halszósz

A curryk és szószok egyik legfontosabb ízesítője, de vigyázzunk vele, mert néhány légitársaság megtiltja a szállítását. A szaga eltüntethetetlen, ha eltörik az üveg, ki kell dobni az egész gépet.


Méhész Zsuzsa

Thaiföldi körutazásaink alkalmával akár a cikkben említett ételek is megkóstolhatók.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!