Fejléc menü

Tet, a vietnámi holdújév


 

A Tet, vagyis a vietnámi holdújév, a vietnámi emberek életében az egyik legnagyobb ünnep. A holdújév időszakában a vietnámiak leróják tiszteletüket az őseik előtt, valamint üdvözlik és ünneplik a holdújév jövetelét a szeretteik körében.

Az ünnepi készülődés heteken át tart, melynek része a nagytakarítás, valamint amennyiben ez lehetséges, még a lakásokat is frissen kifestik. Ennek fontos része, hogy a szemetet mindig a szoba közepére söpörjék, majd ezt végül a hátsó ajtón vigyék ki, nehogy a jó szerencse is távozzon a szeméttel.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy hogyan indul az újév, hiszen szerintük így is fog folytatódni az egész év. A családtagok együtt búcsúztatják az óévet, még külföldről is hazatérnek a rokonok. Sokat sütnek-főznek, hogy ez elhozza az egész évi jólétet. Amikor éjfélt üt az óra, akkor a családok kinyitják az ablakokat, ajtókat, hogy ezen távozni tudjon az óév. Ünnepi fénybe öltözik a falu, város, a fő díszítő elemek a négy szent állat (sárkány, teknős, főnix madár, tigris) figurái. Sárkánytánccal és tűzijátékkal ünnepelnek.

Tradicionális étkeket készítenek, mely tartalmazza a következőket: sertéshús, zöldbab, csirke, rizs, kacsatojás, cérnametéltből és bambuszrügyből készült leves. A legjellegzetesebb a Banh Chung, ami egy rizsből készült, banánlevélbe csomagolt sütemény.

cikk_4498_tet_holiday.jpg

A vietnámi emberek hite szerint az elhunyt ősök és szeretteik lelke aznap visszatér hozzájuk. Ennek tiszteletére az eltávozott családtagok fényképeit virágokkal díszítik és füstölőket gyújtanak. Később az újévi ünnepség harmadik estéjén vesznek tőlük búcsút a szeretteik visszatért lelkei, melyek ilyenkor elszállnak.

A házi oltár köré a gazdagság szimbólumait helyezik el és az öt elemet (tűz, víz, föld, fa, fém) gyümölcsökkel szimbolizálják.

Mindenki új ruhát ölt, ahol a sárga és a vörös szín a jellemző, mivel a sárga a barátságot, a vörös pedig a boldogságot és jó szerencsét jelképezi. E két szín egyben a nemzeti zászló színeit is szimbolizálja. Úgynevezett „Tet Fát” vásárolnak, melyeket piros szimbólumokkal díszítenek fel. Ez a fa a mandarinfa, vagyis a „Kumquat Fa”.

A Tet első reggelén piros borítékban szerencsepénzt adományoznak a szülők a gyermekeiknek. A második napon meglátogatják a távoli családtagokat és barátaikat, majd a harmadik napon távolabbi, tiszteletnek örvendő embertársaikat látogatják meg (például tanárok, főnökök, orvosok).

Természetesen jósnőhöz is elmennek, aki a következő év történéseit jövendöli meg, valamint megfejti az újév első álmát is.

Boldog kutya évét kívánunk mindenkinek!

 

Domonkos Magdaléna

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!