Fejléc menü

Természetes gyógyulás Balin


 

Bali hosszú múltra tekint vissza a holisztikus gyógyító terápiák terén. Természetes összetevőket és ősi bölcsességet felhasználva ezek a hagyományos gyógymódok egy alternatív módszert kínálnak a pácienseknek. Elsősorban azok számára, akik spirituális megközelítést szeretnének alkalmazni az egészségük megőrzése vagy a betegségük gyógyítása érdekében. Balin a hagyományos módszereket alkalmazó gyógyítókat a nyugati típusú orvoslás kiegészítőinek tekintik, és még mindig nagy tiszteletnek örvendenek. Ha gyógyulásra és szellemi fejlődésre vágyik, akkor Bali a megfelelő hely, ahová érdemes ellátogatnia!

Cikkünkben bemutatunk néhány hagyományos gyógymódot, amelyek a szigeten elérhetők. Akár egy Bali nyaralás vagy egy Bali körutazás alkalmával kipróbálhatja a módszerek valamelyikét.

Ám ha egy kezelésen sem szeretne részt venni, akkor is megtapasztalhatja azt, hogy az indonéz emberek rendkívüli kedvessége, nagylelkűsége és boldogsága is gyógyítólag hat a lélekre.

 


Balinéz hagyományos gyógyítás

Bali híres a hagyományos gyógyító terápiáiról, amelyet Bali Usada néven ismerünk. Az usada szó szerinti jelentése: hagyományos gyógyászat. Tulajdonképpen az ayurveda gyógyászat balinéz megfelelője, az usada szó ugyanis a szanszkrit ausadhi kifejezésből származik, ami gyógynövényeket jelent. Az usada egyedülálló koncepciója, hogy két kultúrát, két keleti bölcsességet, az indiait és az indonézt harmonikusan kapcsolja össze. Egy Bali utazás során mi lehetne ennél egzotikusabb, mint a balinéz kultúra ilyen rétegeit is felfedezni?

A balinéz gyógyítási gyakorlat természetes gyógynövényeket és fűszereket, holisztikus terápiákat és ősi bölcsességet használ fel a fizikai és mentális betegségek gyógyítására. A hagyományos gyógyítási módszerek még ma is kiemelkedő szerepet játszanak a balinéz kultúrában.

A balinézek két világban élnek: a látható vagy tudatos világban, amelyet szekalának neveznek, és a láthatatlan vagy pszichikai világban, amelyet niskalának hívnak. A hagyományos balinéz gyógyításban mindkét világot meg kell szólítani ahhoz, hogy egy beteg valóban meggyógyuljon.

cikk_0_1000ut-termeszetes-gyogyulas-balin-balian.jpg
A kép forrása: https://kampungwisatatimbul.com

A baliánok azok a hagyományos gyógyítók, akik az isteni energia felhasználásával fizikai és mentális betegségeket kezelnek. Balin a baliánokra ugyanolyan tisztelettel tekintenek, mint egy nyugati orvosra. A baliánokat egy főpap vagy papnő avatja be többéves tanulás után, míg néhányan egy szellemtől kapják gyógyító erejüket.

Mire számíthat egy balinéz tradicionális gyógyító kezelésen? A baliánok transzállapotba kerülnek, hogy felfedezzék a probléma gyökerét és energiát kérjenek az ősöktől. Majd természetes növényi gyógyszereket adnak a páciensnek vagy masszázsban részesítik. Ezen kellemes módszereken kívül, akár extrém kezelésekben is részesülhet a beteg. A gyógyító tüzet gyújthat, mintákat rajzolhat a testére, rágott gyógynövényeket köpködhet a bőrére vagy éles pálcákkal szurkálhatja.

A gyógyítás során gyógynövényekből összeállított készítményeket használnak. A loloh eljárás során a leveleket összezúzzák és vízzel keverik össze, hogy megigyák. A boreh módszer szerint pedig az őrölt gyógynövényeket a bőrre kenik.

 

Ayurvéda Balin

Az ajurvéda egy alternatív gyógyászati módszer, India többezer éves, hagyományos, természetes orvostudományi rendszere. Az ajurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségmegelőzésre, a szervezetet fiatalító eljárásokra és a test élettartamának meghosszabbítására. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett módszerek nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat és a körülöttünk levő világot is. A gyakorlása pedig harmóniát és egyensúlyt alakít ki a környezetünkkel.

Egy Bali utazás folyamán egy ayurvédikus elvonuláson is részt vehet, amely akár megváltoztathatja a világról alkotott szemléletét. Egy ayurvédikus kezelés minimalizálhatja a panaszok és a betegségek intenzitását és gyakoriságát, és holisztikus élményt nyújt a természetben található gyógynövények erejével. A természet Balin a legjobb formájában van jelen. Ha tehát egy ayurvédikus üdülőhelyet keres, akkor ne keressen tovább! Bali lenyűgöző környezetet biztosít ahhoz, hogy ne csak a tenger vizében, hanem az ayurvéda világában is megmártózzon.

cikk_0_1000ut-termeszetes-gyogyulas-balin-ayurveda.jpg
A kép forrása: https://www.nowbali.co.id

Ayurvéda kezelések Bali nyaralás vagy Bali körutazás alkalmával:

Udvarthana - Gyógynövény-őrlemény és gyógyolaj keverékkel végzett masszázs. Hatásos zsírlerakódás ellen, az ízületek merevségének oldásában, valamint ízületi gyulladások esetén is.

Shirodhara - A kezelés során gyógynövény olajok, tej és író keverékét csorgatják a homlokra test- vagy fejmasszázst követően. Az egyik legjobban ellazító ayurvédikus kezelés, hatásos álmatlanság, alvászavarok, szellemi kimerültség és egyes bőrbetegségek esetén.

Talapodichil - A módszer szerint gyógykenőcs kerül a fejre. Nagyon hatékony különféle pszichoszomatikus rendellenességek esetén, és egy hűsítő, nyugtató eljárás.

Pichu – A kezelés alkalmával egy meleg gyógyolajjal átitatott vastag pamutréteget helyeznek az érintett testrészre. Az eljárás enyhíti a fej és gerincbántalmakat, de gyógyítólag hat a degeneratív és fájdalmas gerincproblémákra is.

Nasya - A Nasya során orvosi olajjal mossák át az orrot. Célja a mérgek eltávolítása a fej és a nyak régiójából. Rendkívül összetett betegségek ellen hatásos: arcidegzsába, memória és a látás javítása, álmatlanság, korai őszülés, rekedtség, különféle eredetű fejfájás, íz- és szagvakság, nyakmerevség, ideggyógyászati panaszok, arcüreggyulladás.

Navarakizhi - Fiatalító masszázs, melynek során gyógynövényes, langyos tejbe áztatott főtt rizzsel masszírozzák a testet.

 

Reiki Balin

A reiki mindenki számára hasznos, akik betegséggel vagy stresszel küzdenek. A kezelés az 1940-es években terjedt el Japánból, és ma már világszerte széles körben gyakorolják.

A reiki egy finom, mégis erőteljes gyógyítási technika. A stressz csökkentésére és a relaxáció elősegítésére szolgál. A kezelés során a test különböző területein kézrátétellel, és a láthatatlan életerő energiáinak irányításával gyógyítanak. A reiki szó két japán szóból származik: a „rei" Isten bölcsességét és erejét jelenti, a „ki" pedig a minden élőlényben élő életerő energiát.

A „ki” ugyanúgy az életerő energiát jelenti, mint a chi Kínában, vagy a prána Indiában és a jógában. Ha a „ki” energiánk alacsony szinten van, akkor nagyobb valószínűséggel érezzük a stresszt, és hajlamosabbak vagyunk a betegségekre. Ha az életerő energiánk magas és kiegyensúlyozott, akkor sokkal inkább képesek vagyunk boldog és egészséges életet élni. A reiki egy rendkívül alacsony frekvenciájú, elektromágneses energia.

A reiki kezelés során a befogadó általában fekszik, vagy néha egy kényelmes székben ül. A reiki mester a kezét a test bizonyos részeire, a fejtől a lábakig különböző helyekre teheti. A mester soha nem nyomja a kezét a kezelendő felületre. Néha a mester a kezét a testtől távol tartja, ahelyett, hogy közvetlenül a testre tenné.

cikk_0_1000ut-termeszetes-gyogyulas-balin-reiki.jpg
A kép forrása: https://www.rafflesbali.com

A kezelés alatt a páciens ellazultnak érezheti magát, akár el is alhat. Furcsa érzést, például hőt is érezhet bizonyos területeken, ahová a mester a kezét helyezte, de a reiki mindenkire másképp hat. A kezelést követően a páciens könnyebbnek, nyugodtabbnak és békésebbnek érezheti magát. A reiki egy egyszerű, természetes és biztonságos gyógyító módszer, amely bárkinél alkalmazható. Hatékonyan segít a betegségek széles skáláján, valamint más orvosi vagy terápiás technikákkal is együtt alkalmazható.

Bali egyik legismertebb reiki nagymestere, akit egy Bali utazás során akár fel is lehet keresni: Punnu Wasu. Több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik. Reiki kezeléseket és más, holisztikus gyógymódokat végez, rendszeresen vezet reiki képzéseket Balin és szerte a világon.

 

Digitális nomádok Balin

Szeretne gyönyörű környezetben, rizsföldek mellett vagy az óceán partján lakni? Szuper egészségesen étkezni és naponta mozogni? Szeretne érdekes projektekben részt venni, hasonló gondolkodású emberekkel találkozni, és együttműködni más digitális nomádokkal? Mindezt egy Bali utazás egyben kínálhatja!

Bali a digitális nomádok kedvenc helye! Ugyanis tökéletes hely a világtól való elvonulásra. Az itteni hullámok a világ legjobb hullámai, az esőerdők gigantikusak, és számos fenséges vízesésnek adnak otthont. A vulkánok felejthetetlen túraélményeket kínálnak. A dombokon elterülő rizsföldek és a balinéz hagyományok arra emlékeztetnek, hogy milyen egyszerű is lehet az élet. A balinézek még mindig igyekeznek harmóniában élni a természettel, a földdel és a szellemekkel. A szép tájak mentén pedig a legszebb szálláshelyeket találja meg.

Balin érezni lehet az istenek erőteljes energiáját, akár hisz benne, akár nem. Ez ennek a szigetnek a varázsa. A spirituális világban úgy tartják, hogy Bali a Föld szívcsakrája, ahol biztosan érezni lehet, hogy az élet szeret és támogat. Nem meglepő, hogy a sziget ennyi embert vonz!

cikk_0_1000ut-termeszetes-gyogyulas-balin-nomad.jpg
A kép forrása: https://www.fourseasons.com

A turizmus ellenére a helyiek még mindig hihetetlenül kedvesek, barátságosak és vendégszeretők. Az érdeklődők előtt megnyitják az otthonukat, és szívesen látják őket vendégül egy ételre. Ha kíváncsi a kultúrájukra, akkor akár egy szertartásra is becsatlakozhat. A balinézek között élve nagyon sok mindent meg lehet ismerni az életmódjukról. Akár egy sámánnal is találkozhat, aki hagyományos gyógymódokat kínál.

A legjobb és legegészségesebb ételeket Balin lehet enni. Akik kedvelik a vegetáriánus, nyers vagy vegán ételeket, azok Balin több lehetőséget találnak, mint amit valaha el tudtak képzelni.

Ha a permakultúra (fenntartható emberi környezetet teremtő rendszer) és a földdel harmóniában való együttélés megtanulása az, amiért szenvedélyesen rajong, akkor imádni fogja a Balin eltöltött időt. Megtanulhatja például, hogyan kell kókuszolajat készíteni. Vagy meglátogathat olyan innovatív épületeket, amelyek tökéletesen kombinálták a modernitást a természetes környezettel. Akár önkéntes munkát is vállalhat egy állatmenhelyen, vagy segítheti a helyi lakosságot valamelyik humanitárius projektben. Egy Bali utazás alkalmával nagyon könnyű a helyi közösség részévé válni, és sokféle módon lehet részt venni benne.

 

Jóga Balin

Ha egy Bali utazáson vesz részt, akkor nagy az esélye annak, hogy a pihenés vagy a kulturális látnivalók felfedezése mellett szeretne néhány jógaórán is részt venni. Hiszen a jóga egyre népszerűbb, Bali pedig híres a spiritualitásról. Akár elkötelezett jógázó vagy akár teljesen kezdő, Balin megtalálja a számítását. A sziget már régóta a jóga művészetének gyakorlásának helye. Békés paradicsomi környezete és a melengető napban fürdő tágas terei miatt az Istenek szigete egyben a jógázók játszótere. Bali a világ egyik leglátogatottabb úti célja a jóga szerelmesei számára. Bali vulkanikus hegyeiről, rizsföldjeiről, strandjairól és korallzátonyairól ismert, de egyben egy spirituális menedékhely is. Képzelje el, hogy az óceán látványa mellett és trópusi madarak hangjára jógázik. Bali spirituális menedéket nyújt arra, hogy valóban kapcsolatba kerüljön az isteni énjével.

cikk_0_1000ut-termeszetes-gyogyulas-balin-joga.jpg
A kép forrása: https://www.sutarahady.com

A szigeten egyre több jógastúdió nyitja meg a kapuit. Rengeteg a tapasztalt tanár, és már a bőség zavarával küzdenek a jógázni vágyók. Egy Bali körutazás vagy egy Bali nyaralás alkalmával szánjon egy kis időt a teste és a lelke felfrissítésére is.


Bartos Szilvia


Ha Bali üdülést vagy körutazást tervez, akkor megtaláljuk Önnek a legjobb csomagokat, illetve már szilveszteri Bali programokat is ajánlhatunk Önnek.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!