Fejléc menü

Szubtrópus a Kaukázus tövében


 

A Fekete-tenger partján fekvő Szocsi Moszkva és Szentpétervár mellett egyre inkább Oroszország egyik arcává válik

Gyakran szerepel manapság a híradásokban a Fekete-tenger partján fekvő Szocsi. Nem véletlenül, hiszen Vlagyimir Putyin sokszor fogadja itt külföldi vendégeit. Azt is mondhatnánk, hogy a népszerű üdülőhely májustól októberig Oroszország politikai központja, ahogy mondani szokták, nyári fővárosa.

Amikor már a harmadik, több kilométer hosszú alagúton halad át a biliárdasztal simaságú úton az autónk, eszembe jut, hogy a szocsi olimpia előtt a világsajtó központi témája volt az orosz korrupció. S valóban, a világnak ezen részét az átlagnál jobban mérgezi ez a métely, ám az is tény, hogy Oroszország változik, épül-szépül, s mint Szocsi példája is mutatja, ha nekidurálja magát, akkor nagy dolgokra képes. A szovjet időkben szocializálódott utazó elismeréssel konstatálhatja, hogy nem csupán Moszkva vált 21. századi metropolisszá, Szentpétervár újult meg látványosan, de óriási változáson ment át Kazany, Jekatyerinburg, Vlagyivosztok vagy éppen Szocsi is. Az orosz hatalom ugyanis tudatosan épít fel egy-egy esemény kapcsán Moszkva mellé egész régiókat húzó központokat. Az útban a város feletti hegyek felé több tíz kilométer hosszan épített támfalakat látva elismerően állapítom meg azt is, hogy tényleg nem sajnálták a pénzt az infrastruktúrára.

cikk_5353_sochi_4971851_1920.jpg

Modernizálták a belváros elektromos- és csatornahálózatát, felújítottak 367,3 kilométer utat és 201 kilométer vasutat, bővítették a kikötőt és új leszállópályát, modern terminált építettek az adleri repülőtéren. Igazi 21. századi gyöngyszemet varázsoltak a mindig is vonzó, ám a mostani előtt utoljára a múlt század '50-es éveiben megújult Szocsiból, amely ma Moszkva és Szentpétervár mellé felnőve egyre inkább Oroszország egyik arcává válik. Olyannyira, hogy egyesek már egyenesen a harmadik fővárosként emlegetik. Tény, hogy a kivételes adottságokkal bíró üdülőhely a putyini Oroszország egyik büszkesége, ahol nemcsak téli olimpiát rendeztek, de 2014 óta már Forma-1-es futamot is tartanak. Emellett Szocsi egyre több neves világverseny helyszíne, s a kibővítés után nemrég átadott Fist Stadion az egyik házigazdája volt előbb foci Konföderációs Kupának, majd a világbajnokságnak. S bár a sportlétesítmények kihasználtságával – mint szinte minden olimpiai városban – ennek ellenére akadnak még gondok, a szállodák nem állnak üresen. Szocsiban tudatosan fejlesztik a konferencia turizmust, így a Poljana 1389 hotel például immár negyedik éve a Valdaj Klub éves találkozóinak állandó helyszíne.

A minden igényt kielégítő komplexumban egyébként a nyári és a téli szezon közti rövid időszak kivételével január végéig szinte már minden hely foglalt. Az oroszok ugyanis újra felfedezik Szocsit, amiben paradox módon éppen a rubel árfolyamának megzuhanása segít nagyon sokat. A legkedveltebb oroszországi helyeknek kimondottan jól jött az is, hogy Egyiptom és Törökország egy időre bezárult az utazni vágyók előtt. A krasznodari területen 2017-ben mintegy 14 millióan fordultak meg, a török utak újraindulásával azonban már az orosz turisztikai szakembereknek mindenekelőtt Szocsiban kell elgondolkodniuk azon, hogy ne csak a prémium kategóriában kínáljanak programokat és szállásokat, hanem a széles tömegek számára is, javítani kell a kiszolgálás minőségén és az ár érték arányon.

cikk_5352_sea_2097890_1920.jpg

A megújult város azonban egyre inkább megtelik élettel, az átlagembernek is mind elérhetőbbek a pihenőközpontok, a szanatóriumok. Amikor kilépek a Krasznaja Poljanán (Vörös Tisztás) 1389 méter magasságban fekvő hotel teraszára, megértem azt is, miért tölti itt előszeretettel az idejét maga az elnök is. De volt itt nyaralója Sztálinnak is, s szívesen vett vízkúrákat a volt Szovjetunió egykori legnagyobb tengerparti gyógyüdülő városában Brezsnyev. Festői táj tárul elém, előttem a háromezer méteres hófödte hegycsúcsok, keletre a Kaukázus fő vonulata, alattunk pedig 60 kilométerre a város, a tengerparton pálmafákkal, hiszen az idő még október végén és februárban is 20 fok körüli. Partját a Kaukázus hegyei védik a beáramló északi szelektől, így Szocsi Oroszország legdélibb, egyúttal a világ legészakibb szubtrópusi városa, amely a tenger vize mellett még több mint ötven, a hegyekből érkező gyógyforrással – kénhidrogénes forrásait vérszegénység, ideg-, és bőrbetegségek, ízületi bántalmak kezelésére javallják – rendelkezik. Szocsi sajátossága még, hogy a Fekete-tenger partján 145 kilométer hosszan terül el, így Honolulu után a világ második leghosszabb városa.

Kaukázusi Riviéra. Szocsi nemcsak Vlagyimir Putyin, de az orosz celebek egyik kedvenc helye is, így azt gondolhatnánk, hogy az orosz Riviérán az árak megfizethetetlenek. Nos, ez nem így van. A szállodák a nyári szezon előtt összességében közel 50 százalékos töltöttséggel működnek, az olcsóbb helyeken azonban hamar elkelnek a szobák. A helyi közlekedés és az étkezés olcsónak mondható, de az árszínvonal a moszkvaihoz mérhető, így a budapesti fölött van, csúcsidőszakban pedig érezhetően még feljebb csúszik. Szocsiban egy hetet eltölteni drágább, mint Horvátországban, az élmény azonban egyértelműen maradandóbb.

A cikk szerzője: Stier Gábor
Az eredeti teljes cikk a #moszkvater oldalon ITT látható.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!