Fejléc menü

Öt téli ital, amit nem szabad kihagyni Isztambulban


 

Tea

Ha Törökországra gondolunk, azonnal eszünkbe jutnak a kecses, tulipán alakú poharak, és az állandó, kedves invitálás, hogy fogyasszunk el egy pohárka gőzölgő italt beszélgető társunkkal. A tea lehet a helyiek által szokásosan fogyasztott fekete tea, vagy a külföldiek által kedvelt alma tea. Ha körülnézünk egy szárított terményeket áruló boltban, akkor számos gyógynövényt is láthatunk csinos halmokba rendezve. Ezek mind előfordulnak a háztartásokban, hol kisebb bajok gyógyítására, hol azok megelőzésére, vagy csak a kellemes aromájuk miatt isszák. Egyes teaházakban is felszolgálnak zsálya, hárs, vagy kakukkfű teát. Megleshetjük a különleges teakészítési szokásokat is, ahogy a két teáskannából zsonglőrhöz méltó ügyességgel töltik az erős teafőzetet és a forró vizet egy egész tálcányi teás pohárkába.

cikk_6251_10_104.jpg

Kávé

A kávézás szokása a törökök közvetítésével érkezett Európába. A helyiek szerint, ha együtt kávézunk valakivel, akkor nem csak a kávé aromáját élvezzük, hanem barátságot is kötünk. Így aztán kávézni csak azzal ülünk le, akivel igazán szívesen vagyunk együtt. A török kávéról eszünkbe jut a zaccból jóslás is, ami kitűnő alkalom lehet arra, hogy a barátainkkal a jövőnkről elmélkedjünk, de fordulhatunk akár profi jósokhoz is.
A hagyományos török kávé egészen más élmény, mint a kis kotyogóssal főzött fekete, vagy az olasz eszpresszó. Megtapasztalhatjuk, hogy maga a kávé is különféle is lehet: fűszerekkel ízesített, vagy épp terpentinfa termésével kevert kávékat is kóstolhatunk. Láthatjuk a hagyományos dzsezvéket, amiben akár lángon, akár forró homokban készítik a kívánságunknak megfelelően édesített kávét, de készülhet a frissítő nedű modern török kávé főzésére alkalmas géppel is.

cikk_6252_9_107.jpg

Sahlep

Ki ne kortyolgatna szívesen egy kellemesen édes, forró italt a hidegben? A sahlep árusok kis járgányról, szamovárból árulják a fehér, sűrű sahlepet, aminek az ízét szárított, porrá őrölt kosbor gumó adja. Bár lehet, hogy nem szerepelt a céljaink között az orchidea kóstolás, mégsem érdemes ezt a finom, melengető italt kihagyni. Egy pohár fahéjjal megszórt sahlep átmelegít és energiát ad ahhoz, hogy tovább folytassuk a város felfedezését. Ha egy cukrászdában, kávézóban melegednénk, ott is megtaláljuk az étlapon ezt a finomságot. Sőt, akár haza is hozhatjuk magunkkal az italport, amihez aztán már csak forró vizet vagy tejet kell adni.

cikk_6253_8_107.jpg

Boza

A boza az egészségünk téli „őre”. Kölesből, vagy búzából erjesztett ital, krémes, kellemesen fanyar és édeskés is egyszerre. Kínálják fahéjjal megszórva vagy pörkölt csicseriborsóval díszítve. És hogy miért is ennyire közkedvelt ez a hagyományosan a hideg idő beálltával árusított ital? Az erjesztésnek köszönhetően számunkra hasznos baktériumokat tartalmaz, és vitaminokban is gazdag. A helyiek szerint, ha lefekvés előtt iszunk egy pohár bozát, az egészen biztos békés, pihentető álmot hoz majd.

cikk_6254_7_105.jpg

Frissen préselt gránátalmalé

A gránátalma őszi-téli gyümölcs, ami nem hiányozhat a gyümölcslé standokról. A mély bíborszínű, lédús gyöngyszemek hívogatóan kínálják magukat gyönyörűen elrendezett sorokban. Narancspréssel pillanatok alatt varázsolnak belőle friss italt az árusok. Ha egyszer megkóstoljuk, egészen biztos, hogy visszajárunk majd minden nap egy-egy pohárkáért. Ha szeretnénk, keverik frissen facsart narancslével, vagy akár répalével is. Igazi vitaminbomba a téli időszakban, így aztán nemcsak az ízét élvezhetjük, hanem a szervezetünknek is jót teszünk.

cikk_6255_5_51.jpg

Dr. Lakatos Krisztina

Törökországi programjaink, ahol ezek az italok megkóstolhatók ITT láthatók.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!