Fejléc menü

Munkatársunk úton: Mesés Elzász a borút mentén
A minap hazaérkeztem ismerőseimmel együtt Elzász (Alsace) régióból, és elhatároztam, hogy megosztom az úton szerzett tapasztalataimat és élményeimet a magazin olvasóival.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz-ablak.jpg

Az utazáshoz a WizzAir közvetlen járatát választottuk Basel-Mulhouse-Freiburg (BSL) Europort repülőterére és vissza. A reptér érdekessége, hogy egyébként francia és svájci oldallal is rendelkezik. A visszaúton elég időnk volt a benti üzletek kínálatának megtekintésére, amely többnyire svájci csokoládékból és édességekből állt. Szállásunk helyéül Colmar óvárosának szélét céloztuk meg, sétatávolságra a hangulatos központtól.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz1.jpg

A meséket is megihlető varázslatos szépségű házak németes és egyszerre franciás elegye különleges élményt nyújt. Más itt sétálni reggel, más itt lenni este, és megint mások a hétvége fényei (különösen a templomok fényei). A La Petit Venise, azaz a „Kis Velence” még meghittebbé teszi az ittlét élményét a maga kis, elektromosan hajtott fa „gondoláival”. Persze nem hasonlítható össze a tényleges Velencével, de biztosan maradandó élményt nyújt.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz2.jpg

Személyes kedvencem a Marché Couvert, vagyis az egyik helyi piac volt. Érdemes néhány órára lelassulni és részese lenni a helyi körforgásnak. Sajtokat, borokat kóstolni, hentes- és hústermékeket, valamint mustárt is! Sajtokból a kecskesajtok foglalták el a kínálat jelentős részét, mindenféle ízesítéssel, akár még gyógynövénnyel is.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz-piac.jpg

Ha éhesek maradnánk a kóstolók és bevásárlás után, nyugodtan üljünk le, vagy kérjünk elvitelre a híres, francia melegszendvicsből. A croque monsieur tulajdonképpen egy melegszendvics, amelyet sonkával és sajttal készítenek. Ha édesszájúak vagyunk, akkor pedig a hely egyik nevezetessége, az elzászi kuglóf vár minket, de ha az ország rajongójaként valami franciásabbra vágyunk, akkor maradhatunk a klasszikusoknál (macaron, croissant, pan au chocolat vagy éclair).

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz-piac1.jpg

Egyikben sem fogunk csalódni, hiszen teljesen más ízélményt adnak, mint az itthon kapható társaik. Baguette-ből se felejtsük el az adagunkat! Tudom… Tudom… Túl sokat ódázom a gasztróélményekről, de a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út, tartja a mondás, nem igaz? Amit még el tudok árulni, hogy a hely történelmi és földrajzi viszonyaiból adódóan híres egyvelege a francia és a német konyhának, ezért jellegzetes káposztás-kolbászos ételekbe is botolhatunk majd. Visszakanyarodva az úticélra, az aranyos gólyákkal jelképezett, több mint 60.000 lakosú városkának, a kis- vagy kertvárosi érzet ellenére rengeteg látnivalója van.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz3.jpg

Található itt csokoládémúzeum, kóstolóval vagy workshoppal, de a külső részen a saját, kisebb méretű szabadság szobor másolata is fellelhető. Utóbbi kapcsán érdemes kutakodni és olvasni Bartholdiról is, de nem szeretnék mindent előre elárulni, hagyjunk valamit az utazók vagy az idegenvezetők feladatának is. Ha már mindez megvolt, akkor jöhet a méltán híres borút, amely utunk egyik leglátványosabb része volt!

A régió másik csúcspontja pedig számunkra Strasbourg volt. Az európai parlament otthona maga is megér egy misét! A Notre Dame katedrálisuk elképesztően csodálatos. Szépségét szerény véleményem szerint egyetlen fotó sem tudja visszaadni. A Petit France, a város vizei és hídjai, valamint a filmek/sorozatok képvilágát visszaadó, elragadó kávézók pedig még szebbé teszik ittlétünk minden percét.

cikk_0_1000ut-franciaorszag-meses-elzasz-katedralis.jpg

Zárógondolat: Mivel mi most nem az 1000 Út utazási iroda csoportjával utaztunk ki, ezért teszteltük az Uber, a Bolt és a tömegközlekedés (busz/vonat) legjavát, amely a turisztikai szezonon kívül is megfelelt az elvártaknak, de biztosak vagyunk abban, hogy a csoportos utazás idegenvezetővel, a kényelem és biztonság érzetével, valamint a pótolhatatlan szervezéssel még vonzóbbá tette volna a rövid hetünket itt! 


Képek (kivéve a nyitó kép) és cikk: Dominek Patrik


A cikkben említett Mesés Elzász a borút mentén körutazás irodánk egyik legnépszerűbb programja.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!