Fejléc menü

Miért utazzon a Maldív-szigetekre?
Képzelje magát egy paradicsomi, rejtett kis szigetre, amelyet kristálytiszta víz, fehér homokos strand és lengedező pálmafák vesznek körül. Hallja a partra csapódó hullámok hangját, miközben egy frissítő koktélt kortyolgat, érzi a meleg napsütést a bőrén? Ez az álomszerű hely valóban létezik, és úgy hívják, hogy Maldív-szigetek.

A Maldív-szigetek érintetlen strandjaival, türkizkék lagúnáival és egzotikus tengeri élővilágával egy lenyűgöző úti cél mindazok számára, akik pihenni szeretnének, és kíváncsiak a világ egyik legszebb helyére. De ez az ország nemcsak természeti szépsége miatt egyedülálló, hanem gazdag történelme és kultúrája miatt is, amelyet a Kelet és Nyugat közötti ősi kereskedelmi útvonalak mentén fekvő stratégiai elhelyezkedése befolyásolt.

Íme néhány érdekes tény a Maldív-szigetekről, amiről a nyaralók még biztosan nem hallottak.

 


A hófehér homok titka

Maldív-szigeteken gyönyörű, hófehér homokos strandok találhatók, és érdekes módon, a homok nem égeti meg a lábakat. Egy Maldív-szigetek utazáson részt vevő nyaraló boldogan heverészik a parton, és közben nem is sejti, hogy ez a kivételesen egyedülálló homok korall eredetű, amelyet valójában egy óceáni hal, a papagájhal „állít elő”. Ugyanis ezek a papagájhalak korallokat esznek, és az emésztetlen korallokat kiürítik. Egy kifejlett papagájhal egy év alatt akár 1 tonna korallhomokot is termelhet. Emiatt egyszerűen azt mondhatjuk, hogy a Maldív-szigetek szigeteit valójában a hatalmas papagájhalak alkották meg.

 


Az Élet fája, vagyis a kókuszpálma

A csodálatos, hófehér homokos strandok mellett bólogató kókuszpálmák átlagéletkora 100 év, és akár 30 m magasra is megnőhetnek. A kókuszpálma a Maldív-szigetek fő szimbóluma, még a címerükben is jelen van.

A kókuszpálmák nemcsak a paradicsomi szigetek díszítő elemei, a gyakran az Élet fájának nevezett pálmák a világ egyik leghasznosabb fái is. A kókuszpálma a törzsétől kezdve a hajladozó leveléig generációk óta bőséges természeti erőforrást biztosít a maldív nép számára. A hagyományos maldív vitorlások, az úgynevezett dhonik a kókuszfa törzséből készülnek. A kókuszdió héjából kinyert szálakat, vagyis a kókuszrostot kötelek és halászhálók készítésére használják fel. A pálmalevelekből kosarakat és gyékényeket fonnak. Régen a levelek zöldjét eltávolítva, a maradék faszerű csíkokat felhasználva, seprűt kötöttek. A szárított pálmaleveleket pedig nádtetők készítésére alkalmazzák – és ez az építészeti jelleg még ma is látható üdülőhelyek villáin. A kókuszdió belseje számos helyi étel alapanyaga, csakúgy, mint a kókusztej, amit szinte minden maldív curryhez felhasználnak. Korábban még a szárított kókuszdióhéjat is hasznosították, edényt, vagy merőkanalat készítettek belőle. Továbbá egy Maldív-szigetek csoportos utazáson részt vevők biztosan tudják, hogy a trópusi melegben semmi nem olyan frissítő, mint a hűvös kókuszvíz, közvetlenül a forrásból. Mindezeken kívül a kókuszpálmából származik egy másik ital is, a fermentált kókuszpálmalé. A nedv elkészítésének és kinyerésének folyamatát „toddy csapolásnak” nevezik, és korábban a Maldív-szigeteken ez volt a második legnépszerűbb szakma a horgászat után.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-palma.jpg
A kép forrása: https://www.luxuryportfolio.com

Volt idő, amikor a pénzt a partra mosta a víz

A turisták a Maldív-szigeteken szinte mindenhol találnak kagylóhéjakat. Miközben forgatják a kezükben, és megcsodálják azokat, nem is tudják, hogy ezek a kagylók az 1800-as években még pénzként szolgáltak. De nem akármelyik, hanem csak a tehénhéj kagyló (vagy porceláncsiga) volt az, amelyet fizetőeszközként használtak, főként az Indiai-óceán térségi országokban. Mivel ezek a kagylók könnyűek, jellegzetesek és hamisíthatatlanok voltak, így tökéletesen alkalmasak voltak pénzként való felhasználásra. Ezek a kagylók ma a maldív pénzérméket díszítik, illetve a Maldív-szigeteki Pénzügyi Hatóság jelképe. Sajnos a tehénhéj kagyló manapság már szinte semmit nem ér, és ha Maldív-szigetek utazás alatt megpróbál vele fizetni, akkor csak egy furcsa pillantást kaphat cserébe.

 


A Maldív-szigetek még csak 40 éve üdülőhely

Bár a Maldív-szigetek már néhány ezer éve létezik, de népszerűsége, mint turisztikai célpont viszonylag új keletű, és valójában csak az 1970-es években nyíltak meg az első üdülőhelyek. Korábban főleg olyan úti cél volt, amelyet kizárólag kalandvágyó búvárok és szörfösök ismertek.

A szigetek nyilvánvaló természeti varázsa az 1970-es éveket megelőzően mit sem ért, bakancslistás paradicsommá való felemelkedését Maumoon Abdul Gayoom elnök segítette elő, aki első kormányzati ciklusa alatt a turizmus fellendítését tűzte ki célul. Miután híre ment az idilli indiai-óceáni szigeteknek, évről-évre egyre több turista érkezett a Paradicsomba. Hiába, vannak olyan titkok, amelyeket nem lehet megtartani…

 


A válási arány igen magas a világ első számú nászutas úti céljában

A világ egyik legjobb nászutas célpontjaként tartják számon a trópusi szigeteket, köszönhetően a romantikus, eldugott üdülőhelyeknek, a finom homokos strandoknak és a víz feletti bungalóknak. Az irónia azonban az, hogy az ENSZ jelentése szerint a Maldív-szigeteken a legmagasabb a válási arány, a hivatalos feljegyzések szerint az országban a nők átlagosan háromszor válnak el, mielőtt elérnék a 30. életévüket.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-no.jpg
A kép forrása: https://blog.goway.com 


Viharos történelem a csendes Indiai-óceánon

A Maldív-szigetek írott történelmének feljegyzései óta a szigetország mindig is nagy jelentőséggel bírt, mivel néhány fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedik el. Ezt a kicsiny országot minden kor aktuális nagyhatalmai kézről-kézre adtak át egymásnak.

Kb. i. e. 500 körül Dél-Indiából buddhista indoárják vándoroltak be, eredetileg ők népesítették be a szigeteket. Később malájok és a szingalézek érkeztek, majd a 12. század közepén arab és perzsa kereskedők jelentek meg, akik a szigeteken egy szultanátust alapítottak és bevezették az iszlám vallást. 1558-ban már portugálok foglalták el a szigeteket. A hollandok a 17. század közepén érkeztek meg, majd a hollandokat kiszorították a britek, akik 1887-ben teljesen megszállták és a Brit Birodalomhoz csatolták a szigeteket. Végül a Maldív-szigetek 1965. június 26-án nyerte el a teljes függetlenségét.

 


A Maldív-szigetek 5 teknősfaj otthona

A Maldív-szigetek 5 különböző teknősfajnak ad otthont. Az 5 talán nem tűnik soknak, de vegyük figyelembe azt, hogy a világon összesen csak 7 teknősfaj létezik…! A Maldív-szigetek egyik legfőbb látványossága az olíva riddley teknősök. Az országban jelen lévő további fajok közé tartozik: a homokfejű, a karvalyteknős, a zöld teknős és a bőrhátú teknős.

Mitől olyan érdekesek ezek a tengeri élőlények? Valamennyi teknősnek robusztus szarvas csőre van, viszont igazi foga egyiknek sincs. Evező alakú uszonyaikkal a vízben akár 35 km/órás sebességre is képesek felgyorsulni. A teknősök hosszú életet élnek (becslések szerint akár 50 évig is), és képesek hosszú időszakokat is túlélni táplálék nélkül. A bőrhátú teknősök nagyszámú medúzát fogyasztanak, ami segít kordában tartani ezen tengeri élőlények populációit. A teknősök sokkal régebb óta úszkálnak az óceánokban, mint amióta az ember a Földön jár, ugyanis az elmúlt 100 millió évben már léteztek. A fészkelőhelyeik eléréséhez 2-4 évente hosszú utat tesznek meg, és ugyanazokra a partokra úsznak vissza, ahol születtek. Egyszerre 60-200 tojást raknak le, amik két hónap alatt kelnek ki. A kikelést követően a teknősbébiknek a lehető leggyorsabban a vízbe kell kúszniuk, hogy elkerüljék a ragadozók sokaságát.

 


Egykoron korallokból is építettek házakat

Egyes maldív házak eredetileg korallokból épültek. A házak készítéséhez a sekély zátonyok korallszirtjeit használták fel. Az átlagemberek fát és kókuszdióleveleket használtak a házaik építéséhez, a korallt a mecsetek, sírkövek és emlékművek számára tartották fenn, mivel ezek a fényűzés szimbólumának számítottak, és a luxus és a presztízs jele volt. Ma már a korallzátonyok védettek, de a Maldív-szigeteken még mindig láthatunk régi korallházakat.

 


A gyanús kókuszdió

Az ország azzal dicsekszik, hogy a Föld egyik legbiztonságosabb helye. Talán emiatt tudnak a rendőrök ilyen jellegű esetekkel is foglalkozni.

Ön valószínűleg nem gondolná, hogy egy trópusi gyümölcs is felelős lehet egy bűncselekményért, de úgy tűnik, a maldív rendőrség másképp gondolkodik. 2013-ban egy kókuszdiót „őrizetbe vettek”, mert a helyiek úgy vélték, az volt a felelős az elnökválasztáson leadott szavazatok meghamisításáért. A kókuszdiót egy szavazóhelyiség közelében találták meg, és egy Korán-vers volt ráírva. Sok helyi lakos hisz a fekete mágia erejében, és arra gyanakodtak, hogy a kókuszt a szavazás befolyásolására használták fel. A rendőrség felkért egy fehér mágust, hogy vizsgálja meg a kókuszdiót, de azt szerencsére ártatlannak találták…

 


Halászhajóból sétahajó – a maldív dhoni

A dhoni egy hagyományos, többcélú, motorral vagy háromszög alakú vitorlával felszerelt hajó, amelyet a Maldív-szigeteken használnak. Eredetileg az arab dhow ihlette a járművek kialakítását. Méretük és alakjuk változó, halászhajóként, kompként vagy kereskedelmi hajóként használják őket, korábban pedig kókuszpálma törzséből készítették. Manapság ezeket a dhonikat már nem csak halászati célra tartják fenn, hanem romantikus hajókázásra is csábítanak. A helyiek teljesítik a turisták vágyait, és számos dhoni sétahajó közlekedik az Indiai-óceán kék vizein.

Jellegzetes formája jó fotótéma, ezáltal a szigetek egyik szimbólumává vált.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-hajo.jpg
A kép forrása: https://maladiwabeach.com 


Kell egy mesterséges sziget is!

A Maldív-szigetek kb. 1200 szigetből áll. Azt gondolhatnánk, hogy ez egy viszonylag nagy szám, ezzel az ország már biztosan elégedett. Hát ebben most tévedtünk, ugyanis 2004-ben a tengerfenékről homokot felszivattyúzva építették fel a Hulhumale-szigetet, hogy kielégítsék a Malé régió lakásépítési, ipari és kereskedelmi fejlesztési igényeit. Területe 4 km2, így a Maldív-szigetek negyedik legnagyobb szigete lett. A turizmus is fejlődik Hulhumale-n, mivel hihetetlen strandokat és aszfaltozott utakat is kialakítottak rajta. Mivel egyelőre kevés a turista a szigeten, emiatt a nászutasok körében igen kedvelt. A kajakozás nagyon népszerű sport Hulhumale-n. Ha átlátszó kajakot bérel, akkor evezés közben bepillantást nyerhet az Indiai-óceán csodálatos tengeri élővilágába is.

 


A maldív ételek fő alapanyaga: hal, hal és újra hal

A hagyományos maldív konyha, más néven dhivehi konyha, az ízek csodálatos változatosságát kínálja, a ropogós rágcsálnivalóktól és chapati kenyérrel kísért utcai ételektől kezdve az ízletesen fűszeres currykig.

A szigetek második legnagyobb iparága a halászat. A tonhal az elsődlegesen kifogott halfaj és egyben a fő exporttermék. A házi kertekben különböző zöldségeket, édesburgonyát, maniókát, sütőtököt, kenyérfacsemetét és trópusi gyümölcsöket termesztenek. A maldív gasztronómia jellegzetesen dél-ázsiai, a szomszédos országokhoz, Indiához és Srí Lankához hasonlóan a konyha számos curryfajtát, lapos kenyeret és teát kínál. Az ételek gyakran fűszeresek és csípősek. Napjainkban a hagyományos maldív konyha az alábbi fő összetevőn alapul: kókuszdió, hal, valamint gabonafélék és zöldségek. Az ízletes ételek enyhe fűszerességből, finom édességből és egy egzotikus ízből álló, jellegzetes ízvilággal büszkélkedhetnek.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-etel.jpg
A kép forrása: https://www.monetsommers.com 


Milyen az életmód a Maldív-szigeteken?

A Maldív-szigetek iszlám ország. A szigeteken az iszlám vallást 1153-ban fogadták el, és a mai napig az egyetlen hivatalos vallás. A Maldív-szigetek nemcsak Ázsia legkisebb országa, hanem a legkisebb iszlám állam is.

A vallásból kifolyólag az országban a vasárnap egy átlagos hétfő, a hétvége pedig péntekre és szombatra esik. A helyiek által lakott szigeteken nem lehet alkoholt vásárolni és fogyasztani, és csak a privát üdülőhelyeken lehet bikiniben fürdőzni.

A maldív emberek életmódja nagyon laza és nyugodt, barátságosak és vendégszeretők, amit nagylelkűen megosztanak a turistákkal is. Világszerte még mindig vannak olyan emberek, akiknek nincs túl jó véleményük a muszlimokról. Vegyen részt egy Maldív-szigetek utazáson, hogy tanúsíthassa, itt az ideje megcáfolni ezeket a rossz nézeteket, és meglátja, hogy a Maldív-szigetek üdülőhelyei és a személyzet nagyon befogadók.


Bartos Szilvia


Ha Maldív-szigetek utazást és üdülést tervez, akkor irodánknál megtalálja a legjobb ajánlatokat, de Srí Lanka körút pihenéssel a Maldív-szigeteken körutazást is kínálunk Önnek. 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!