Fejléc menü

Miért kötelező elmenni Pugliába?


Kép forrása: https://www.italia.it

 

Puglia Olaszország egyik legszegényebb és elfeledett vidékéből ötcsillagos úti céllá vált. Nemzetközi sztárok első számú kedvenc helye, ide jár George Clooney, David Beckham, családjával rendszeresen egy pugliai masseriát bérel ki Helen Mirren, itt tartja szülinapi privát partyját Madonna, és előszeretettel mondják ki itt az igent az angol arisztokraták a legfelsőbb körökből, így a királyi család tagjai is rendszeresen megfordulnak errefelé. De mi emelte ezt a helyet ilyen magasra? Hogy lehet, hogy szinte kizárólag kellemes, minőségi turistákkal találkozunk – sehol a strandpapucsban csattogó, széttetovált, utcán söröző plebs? De még csak a nyomuk sem… Mi a titka Pugliának, hogy a turizmus kellemetlen hozadékaitól képes magát távol tartani?

 


1. Hitelesség és érintetlenség

Háborítatlan természet. A tenger szinte áttetszően tiszta, olyan érintetlen partokon úszhatsz, melyeket máshol nem találsz. Vendégszerető népek. Puglia nem dobta oda magát a tömegturizmusnak, megmaradt egyedi és különleges úti célnak. Ha érintetlen, turisták által még nem letarolt területet keresel, távol Velence és Róma hömpölygő tömegeitől, ráadásul képes vagy lelassulni és élvezni azt, amiről a csizma sarka szól, itt a helyed! Ilyen helyből már egyre kevesebb van és egyre messzebb kell utazni érte. Puglia alig több mint egy óra repülővel, helyben viszont lehet utazni környezetkímélő módon vonattal, biciklivel és a sok séta is alap a kisvárosok szűk óvárosi sikátoraiban.

cikk_0_1000ut-olaszorszag-miert-kotelezo-elmenni-pugliaba-part.jpg
Kép forrása: https://pugliaparadise.com

 


2. Slow travel

De miről is szól a csizma sarka? Bár akad itt is bőven történelmi-kulturális látnivaló, de nem a barokk templomok miatt jövünk, hanem az az életérzés miatt. Szép tájak, kemény munka, csodás gasztronómia, a lassúság élvezete. Akkor fogod élvezni, ha nem a pipálós-itt is jártam utazási stílust kedveled, hanem szeretsz elkeveredni a helyiekkel, hagysz időt magadnak szemlélődésre és az élet élvezetére, és képes vagy magad mögött hagyni az otthoni stresszt és a pörgős tempót. Puglia a slow food egyik nagyon fontos bástyája, tudj meg erről a mozgalomról minél többet, és nagyra fogod értékelni, amit Pugliában találsz! Nem beszélve arról, hogy sokak szerint (szerintünk is…) a slow travel a fenntartható, etikus turizmus egyik fontos eleme.

cikk_0_1000ut-olaszorszag-miert-kotelezo-elmenni-pugliaba-fozo.jpg
Kép forrása: https://tuscookany.com

 
3. Enni-inni pugliai módra

Olaszország minden régiója tartogat gasztronómiai meglepetéseket, de annyit és olyan autentikusat talán sehol nem találsz, mint Pugliában. Bari leghíresebb utcája a Strada Arco Basso, ahol az utcán gyúrják – készítik és árusítják a helyiek a híres helyi tésztát, az orecchiettét, melyet alakja után fülecskének neveznek. Nem tudsz rossz kávét inni (hacsak be nem mész valamelyik amerikai kávélánc üzletébe, de csak nem teszel ilyesmit Olaszországban…), az espresso az utolsó restiben is hiba nélküli. A tenger közelsége miatt rengeteg a friss hal, polip, kagyló. Szinte mindegy, melyik osteriába mész be – persze, itt is érvényes a szabály: keress inkább olyat, ahová a helyiek járnak. Az is teljesen normális, hogy az egyszerű házi borok is élvezhetőek, de a skála a csúcsborokig tart. Kóstold meg a primitivót, és ne feledd: ahol mindenfelé szépen gondozott szőlőtőkéket látsz, mindenhol borral kínálnak, ott valószínűleg értenek is ahhoz, amit csinálnak. Még a házi, kannás bort is imádtuk itt, melyet a tipikus, helyi termékeket árusító, kis üzletek hordóiból csapoltak nekünk. Gyertek el velünk egy főzőtanfolyamra egy hatalmas magánbirtok csodás majorságába, igazi pugliai módra.

cikk_0_1000ut-olaszorszag-miert-kotelezo-elmenni-pugliaba-utca.jpg
Kép forrása: https://walkagainsttraffick.org

 

 


4. 
Jellegzetes helyi termékek

A sok millió olajfa rendesen terem, itt olyan minőségű olivaolajhoz juthatsz, melyhez máshol esély sincs. A pugliai emberek a kevesebb mennyiség, de magasabb minőség hívei, így az olivát nem küldik messzi üzletekbe, mert helyben elfogy az utolsó cseppig. Igen, ezért érdemes ideutazni, haa legjobbat keresed! Mivel az állattartás itt még nem ment ki a divatból, a sajtok is karakteresek és változatosak. A caciocavallo sajthoz kizárólag az itt elterjedt, podolica szarvasmarha teje az igazi. Az utánozhatatlan burratta és a friss mozzarella készítését mi is nyomon követhetjük – a végtelen kóstolgatással egybekötött bemutatón.

cikk_0_1000ut-olaszorszag-miert-kotelezo-elmenni-pugliaba-mozarella.jpg
Kép forrása: https://www.allrecipes.com

 


5. Manóházak, szabadkőműves titkok, barlanglakások

Sorolhatnánk az UNESCO világörökségeket, mert ezekből is akad – de ezt tegyék meg az útikönyvek. Puglia látnivalói nem csak egyedülállóak, hanem inspirálóak, tanítani is képesek. Hogy miért? Mert a saját szemünkkel láthatjuk, hogy lehet hátrányból előnyt kovácsolni. Hogy lett Olaszország szégyenfoltjából, Materából világra szóló látnivaló? Hogy vált a szegénység és egyszerűség (és tegyük hozzá: az adóelkerülés) jelképe Alberobellóban szintén világszámmá? A pugliai nép tudja, hogyan kell jól kijönni a nehéz helyzetekből is, és eközben egy nyikkanásnyit sem panaszkodni: inkább élvezni az életet, a napfényt, és megbecsülni mindaz, amink van.

cikk_0_1000ut-olaszorszag-miert-kotelezo-elmenni-pugliaba-matera.jpg
Kép forrása: https://www.itsalltriptome.com

 

Méhész Zsuzsa 


Jöjjön és lassuljon velünk Hedonista Puglia nevű gasztrokulturális utazásunkon!

 

 

 

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Omán - Sátrazás
  • Stanley Tucci felfalja Itáliát
  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.09.10-2024.09.18
összesen 1 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.07.04
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!