Fejléc menü

Meglepő tények Phuketről


 

Ha a thaiföldi utazásról van szó, akkor Phuket az egyik legjobb választás. Ez a trópusi sziget feledhetetlen tengerparti élményeket kínál, lengedező pálmafákkal, finom fehér homokkal, meleg vizű tengerrel, vízesésekkel és hangulatos piacokkal. Emellett gazdag múzeumokban, szentélyekben és történelmi kastélyokban, valamint fűszeres és nagyon finom ételekben.

Phuketi utazást tervez, és szeretne többet megtudni erről az idilli paradicsomról? Thaiföld egyik legnagyobb Buddha szobrától kezdve a bizarr vegetáriánus fesztiválig - íme néhány érdekesség Phuketről.

 


A James Bond-sziget titkai

A híres sziget, amely a James Bond, "Az aranypisztolyos férfi" című filmben szerepelt. A Phang Nga-öbölben található James Bond-szigetet alakja miatt Koh Tapu (körömsziget) néven is ismerik. A sziget egy olyan turisztikai látványosság, amelyet egy phuketi utazáson részt vevők biztosan nem hagyhatnak ki. A sziget a 007-es rajongók zarándokhelye.

3 meglepő tény a James Bond-szigetről

1. A legenda
A thai folklór egy érdekes történetet mesél el a sziget keletkezéséről. A legenda szerint egy halász halászott azokban a vizekben, ahol ma a sziklasziget található. Ez a halász minden nap rengeteg halat fogott ki, de egy nap csak egy darab szög akadt fenn a hálójában. Visszadobta a szöget a vízbe, de amikor a hálóját ismét kiemelte, újra csak a szög volt benne, hal nélkül. Dühében egy éles tárggyal teljes erejéből ráütött a szögre, ami kettévált. Az egyik fele a vízbe esett, és ahol vizet ért, ott egy sziklaképződmény emelkedett ki.

2. Egy zátony maradványa
A sziget 20 méter magas, az átmérője lent 4 méter, a tetején pedig 8 méter. A sziget a Phang Nga-öböl mentén a tengerből kiemelkedő mészkőalakzatok egyik része. A mészkő karsztok körülbelül 250 millió évvel ezelőtt, a perm időszakban alakultak ki. A terület eredetileg egy zátony volt, amely a tektonikus mozgások miatt megrepedt. A szél és a hullámok a zátonyok nagy részét elmosták, ezek a furcsa formák pedig annak az időszaknak a maradványai.

3. Egy gazember lakhelye
A film sztorija alapján James Bond főellensége, Scaramanga rejtekhelyként használta a szigetet. A Christopher Lee által játszott karakter a szigeten belül egy titkos búvóhelyet alakított ki. Viszont ez a búvóhely valójában nem létezik a mészkő belsejében, mivel a szikla túl kicsi ehhez. Ha egy phuketi utazáson vesz részt, akkor erről a saját szemével is meggyőződhet.

 

Romokból aranybánya – a kínai-portugál építészet Phuket belvárosában

A híres Thalang út mellett található a szintén híres Soi Romanee utca. Az utca a kínai-portugál gyarmati építészeti stílus egy szép példája, látványos, színes épületekkel, amelyek Phuket legtöbbet fényképezett utcájává teszik.

A Soi Romanee amilyen rövid, olyan hosszú és változatos múlttal rendelkezik. Bár ma szuvenírboltoknak, puccos fagylaltozóknak és kicsi, de elegáns vendégházaknak ad otthont, ez nem volt mindig így! Régen ez a városrész Phuket vöröslámpás negyedéhez tartozott. Bordélyházakat, ópiumbarlangokat, szerencsejáték-házakat és más hasonló, "ártatlan" szórakozóhelyeket lehetett itt találni.

Körülbelül 20 évvel ezelőtt ez az utca csak egy szellem volt a múltból, és szinte minden ház csak egy elhagyatott rom volt. Akkoriban csak néhány kíváncsi látogató sétált végig ezen a szűk utcán. Az emberek viszont elkezdték felismerni a kínai-portugál építészetben rejlő lehetőségeket, és néhány üzletházat a Thalang Roadon nagy sikerrel feltámasztottak. Ekkor beindult az „aranyláz”, a környéken mindenki szeretett volna egy házat, és újjáépíteni a régi szépségében, több-kevesebb sikerrel.

Az utca manapság egész évben forgalmas, főleg amióta a phuketi utazások résztvevői rájöttek arra, hogy a sikátor mennyire jó szelfik és Instagram-fotók készítésére. Az utca az Old Phuket Town fesztivál idején tele van élő zenét játszó zenekarokkal. Az év többi részében pedig egy szép, színes utca, ahol sok fotós keresi a megfelelő szöget, a lakosok pedig végzik a napi rutinjukat.

cikk_0_1000ut-thaifold-meglepo-tenyek-phuketutca.jpg
A kép forrása: https://fashionmagazine.com

 

Nem Phuket a sziget eredeti neve

Egy phuketi nyaraláson részt vevő utasok gyakran nem is sejtik, hogy a szigetet eredetileg nem is így hívták. A Phuket név a maláj bukit szóból származik, ami dombot jelent. Korábban a szigetet az európai térképeken Junk Ceylon-nak nevezték, ami a maláj Tanjung Salang, azaz Szalang-fok elferdítése. Majd Thalang néven vált ismertté, a sziget fővárosának neve után. A szigetet csak később kezdték Phuket néven emlegetni, amikor a közigazgatási központot a sziget közepén fekvő Phuket nevű bányászvárosba áthelyezték.

 

Phuket nagy részét hegyek borítják

Míg a legtöbb embernek a tengerpart jut eszébe Phuketről, a sziget 70%-a valójában hegyvidék. Phuket hegyei a Phuket-hegység déli végéhez tartoznak. Emellett a terület 60%-át erdők, gumi- és pálmaolaj-ültetvények teszik ki. Phuket gumitermelése járul hozzá ahhoz, hogy az ország a világ legnagyobb gumitermelőjeként híresült el.

 

Esernyővel motort vezetni – Phuketen ez normális dolog

Phuketen a fő közlekedési eszköz a motorkerékpár. A helyiek elsősorban azért használnak motorkerékpárt, mert olcsóbb és kényelmesebb, mint a személyautó. Trópusi éghajlatának köszönhetően Phuketen sok a csapadék. Esős napokon előfordulhat, hogy esernyővel a kezükben ülnek a motoron a helyiek. Lehet, hogy veszélyes ez a sport, de a lakosok így élnek a szigeten!

cikk_0_1000ut-thaifold-meglepo-tenyek-phuket.motor.jpg
A kép forrása: https://hu.hotels.com

 

Phuket Thaiföld legnagyobb szigete

Ez a trópusi paradicsom Thaiföld legnagyobb szigete. Területe 540 négyzetméter, majdnem akkora, mint Szingapúr. Phuket jól ismert érintetlen fehér strandjairól, kristálytiszta vizéről és a közeli egzotikus szigetekről. Akik egy phuketi utazáson vesznek részt, azok megtapasztalhatják a szigeten a az éjszakai élet nyüzsgését és sokszínűségét is. Itt mindenki megtalálja a számítását, hiszen a szállástípusok széles skálája elérhető, az olcsóbbaktól a luxuskategóriáig.

 

A bizarr vegetáriánus fesztivál

A Phuketi Vegetáriánus Fesztivál egy olyan esemény, amely minden évben turisták ezreit vonzza a szigetre, a rendezvény sajátos jellegének köszönhetően.

A fesztivál egy éves esemény, amelyet a kínai naptár 9. holdhónapjában, vagyis általában szeptemberben vagy októberben tartanak meg. A fesztivál a kínai hokkien leszármazottak ünnepe a fizikai jólét, a lelki megtisztulás, a jövőbeni szerencsét hozó, valamint a jólét és a hosszú élet biztosítása érdekében.

A fesztivál híres az "extrém" ünneplésről. Ezek közé tartoznak például a tűzön járás, vagy a test átszúrása különböző eszközökkel. (Ezek a szertartások semmiképpen nem ajánlottak gyengébb idegzetűeknek!) Ezek a bizarr jelenetek pedig évről évre egyre látványosabbak és merészebbek.

Bár a fesztivál eredete nem egyértelműen tisztázott, általánosan elterjedt vélekedés szerint egy vándorló kínai operatársulat révén alakult ki. 1825-ben, amikor Phuketet még főként kínai bányászok lakták, egy járvány terjedt el, ami számos halálos áldozatot követelt. A betegek közül néhányan egy kínai operatársulat tagjai voltak. A gyógymód reményében a kínai operatársulat tartózkodott a húsevéstől, és 9 napon és 9 éjszakán át imádkozott Jáde Császár Istenhez és Kilenc Császár Istenhez. Az operatársulat tagjai visszanyerték az egészségüket, és ezzel nagy kíváncsiságot keltettek a helyiekben. A szertartás aztán széles körben elfogadottá vált a sziget kínai közösségében, és nemzedékről nemzedékre öröklődött egészen a mai napig.

A fesztiválon vegetáriánus ételeket is lehet fogyasztani, amelyeket utcai bódékban és piacokon árulnak. Ezek a vegetáriánus ételek látszólag nem különböztethetők meg a hagyományos thai ételektől. A szójababot a sertéshús, a csirke vagy a hal helyettesítésére használják, és az ételek kinézete és íze is pontosan olyan, mint a húsételeké. Ha a fesztivál időszakában tölti a phuketi utazását, akkor mindenképp kóstolja meg ezeket a különlegességeket is!

 

A benzin palackban érkezik

Egy phuketi utazás során gyakran látható, hogy az út szélén leállított kis kocsikon vagy bódékban folyadékkal töltött whiskey-s üvegek sorakoznak egymás mellett. Ám nehogy megkóstolják ezt az „italt”, mert ezekben a palackokban bizony benzin van! Bár Phuketen sok benzinkút van, de vidéken vagy a kisvárosban ezek a rögtönzött töltőállomások praktikus gyors segítséget nyújtanak a motorosoknak.

A kocsik általában őrizetlenül állnak, de ha valaki megáll, hogy vegyen egy üveg benzint, a boltos hamarosan megjelenik. Miután a benzint kifizették és a tankba töltötték, az üres üveget egyszerűen csak visszateszik a kocsira, hogy a boltos később újratölthesse azt.

cikk_0_1000ut-thaifold-meglepo-tenyek-phuket.benzin.jpg
A kép forrása: https://hu.hotels.com

 

Phuket ad otthont az egyik legnagyobb Buddha szobornak Thaiföldön

A Chalong-öbölre néző hegytetőn álló Nagy Buddha Thaiföld egyik legnagyobb Buddha szobra. Egy Buddha szobrokkal teli országban ez bizony nagy szó! A fehér márványszobor 45 méter magas, és egyben a sziget egyik leghíresebb templomának is otthont ad.

Ez a lenyűgöző építmény egy phuketi nyaralás kihagyhatatlan látnivalója, és akik feljutnak a hegytetőre, azoknak bizony leesik az álla. Ugyanis a kilátás a hegytetőről lélegzetelállító!

Egy lépcsősor vezet fel a szoborhoz. Érdekesség, hogy a lépcsőket csak felfelé lehet használni, lefelé nem szabad járni rajtuk. Erre egy külön utat alakítottak ki lefelé a domboldalon. Egész nap egy biztonsági őr ügyel arra, hogy az emberek tiszteletben tartsák ezt a szabályt.

Néhány lépéssel nyugatabbra egy másik rövid lépcső egy teraszra vezet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Kata-öbölre és a Kata Noi öbölre. A harmadik öböl megtekintéséhez a legjobb, ha felfelé menet megáll az étteremnél, onnan nyílik csodálatos panoráma a Karon Beachre.

 

Csuromvizes rendőrök – büntetés nélkül

Ha április 13. és 15. között érkezik a szigetre egy phuketi nyaralásra, akkor egy nagy, vizes meglepetésben lesz része. Ekkor tartják a thai újév, a Songkran ünnepét. Az évente megrendezett fesztivál idején Thaiföld bizony egy hatalmas vízi csatatérré változik! Egyesek számára ez az ünnep az elmélkedés és az idősebbek iránti tiszteletadás időszaka. Másoknak - sőt, a legtöbb embernek – pedig egy tökéletes ürügy arra, hogy vidáman mulatozzanak, az utcára vonuljanak, és tonnányi vizet öntsenek mindenre, ami mozog.

Még a rendőröket sem kímélik az esemény során, akik tetőtől talpig jéghideg vízben áznak. Ez a fesztivál egy kiváló alkalom azok számára, akik szeretnének vízzel lefröcskölni egy rendőrt, letartóztatás nélkül.

A Songkran hagyományosan az évnek azon időszaka, amikor a rizs betakarítása befejeződött, és a gazdáknak meg kellett várniuk az esőzések kezdetét, hogy újratelepíthessék a rizst. A dátum az év legszárazabb periódusa, így elég logikátlannak tűnik, hogy a vizet szétlocsolják. De meglepő módon ez az ünnep fokozatosan a vödrökkel és vízipisztolyokkal történő locsolkodás időszakává alakult.

cikk_0_1000ut-thaifold-meglepo-tenyek-phuket.rendor.jpg
A kép forrása: https://hu.hotels.com

 

Sör jéggel

Thaiföldön a sört jégkockákkal szolgálják fel, mivel a nagy melegben az ital perceken belül felmelegszik. Míg mi ezt nagyon szokatlannak tartjuk, addig Phuket bárjaiban, éttermeiben és kocsmáiban nagyon is elterjedt szokás. Ajánljuk, hogy próbálja ki így is az italt, mert ezt követően lehet, hogy új módon fogja értékelni a sört!


Bartos Szilvia


Ha a cikkben szereplő tényeket a saját szemével szeretné látni, akkor egy általunk szervezett thaiföldi utazás során tapasztalja meg Phuket színes arcát is.

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!