Fejléc menü

Maldív-szigetek - Nyaralás a Paradicsomban!


 

Legyünk őszinték, ki ne vágyott volna már egy tökéletes, paradicsomi Maldív-szigetek utazásra? A varázslatos szigeteket kristálytiszta víz veszi körül, és gyönyörű strandokkal rendelkezik - a legtöbb ember nagyjából ennyit tud erről a szigetországról.

A Maldív-szigetek éghajlatát, földrajzi elhelyezkedését és kultúráját tekintve nagyon egyedi célpont, ha ide szeretne utazni, néhány dolgot előzetesen tudnia kell, hogy a legtöbbet hozhassa ki Maldív-szigetek csoportos utazásából.

 


Miért a Maldív-szigetek?

Köztudott, hogy a Maldív-szigeteken találhatók a világ legszebb strandjai. A trópusi napsütés garantált, finom, fehér homokos partjait és kristálytiszta, meleg vizű strandjait gyönyörűen „öleli át” a trópusi növényzet.

A kicsiny, trópusi szigeten való nyaralása idején legyen Robinson Crusoe! Fürödjön a hatalmas lagúnával körülvett, türkizkék vízben, és élvezze az egyedüllét gyönyörű érzését. Fedezze fel a szigetek elszigeteltségét és békéjét, szánjon egy kis időt önmagára, és csak a pozitív gondolatokat engedje közel magához. Gyönyörködjön a világtól elzárt, varázslatos látványban az Indiai-óceán kellős közepén.

A Male-hez közel eső szigetek gyorshajóval 1 órán belül elérhetők. Akik először látogatnak ide, vagy kevesebb időt tudnak a nyaralásra szánni, azoknak az egyszerűbb megközelítés miatt érdemes Male-hoz közelebbi szigetet választani. Fontos tudni ezekről a szigetekről, hogy kevésbé idilliek, mivel nem annyira elszigeteltek, és a tengeri élőviláguk kevésbé színes. Ezen szigetek egy része biztonsági okokból beton hullámtörőkkel van körülvéve, ugyanis ezek védik meg a szigeteket a természeti elemek veszélyes erőitől. A hullámtörő gátak a víz alatt vagy a víz fölött kerültek kialakításra. 

A Male-tól távolabbi szigetek esetében nincsenek hullámtörők a partokon, semmi nem akadályozza a kilátást a tengerre, a nyaralók egyszerre élvezheti a napfelkelték és naplementék látványát.

A Maldív-szigetek a legközelebbi hely a Mennyországhoz a Földön.

 


A szigetország csaknem 1200 kis szigetből áll

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánon található, és területét tekintve a világ 9. legkisebb országa. A szigetország 26 természetes atollra oszlik, amelyek északról délre, több mint 800 kilométeren át húzódnak. 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 200 pedig üdülősziget. Fővárosa Malé, ahová, a Velana Nemzetközi Repülőtérre érkeznek a járatok.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-villak.jpg
A kép forrása: https://www.bayut.com


A Maldív-szigetek csak 1 óra távolságra van Srí Lankától

A legtöbb ember nem is tudja, hogy a Maldív-szigetek repülővel csak 1 óra távolságra van Srí Lankától. Ha azt tervezi, hogy meglátogatja Srí Lankát, akkor miért nem tölt el néhány napot a Maldív-szigeteken (vagy fordítva)? Naponta több közvetlen járat indul a Colombo Nemzetközi Repülőtér és a Velana Nemzetközi Repülőtér között.

1000 Út tipp: Srí Lanka körút pihenéssel a Maldív-szigeteken - Ajánlatunkban egyesítjük a kultúra kedvelők és a pihenésre vágyó utasok igényeit. Gazdagon összeállított Srí Lanka programunk utolsó, 8. napján átrepülünk a Maldív-szigetekre, hogy ott 5 nap alatt, egy All Inclusive ellátást nyújtó 4*-os szállodában kipihenjük a körutazás fáradalmait.

 


Mikor érdemes a Maldív-szigetekre utazni?

Egy Maldív-szigetek utazás az év minden napján elragadó! Egész éves úti cél, azonban a monszun áprilistól októberig tart. Ebben az időszakban a csapadék mennyisége és előfordulása többször megnövekedhet.

A főszezon december elejétől márciusig tart. Az éghajlat trópusi, és a hőmérséklet a legtöbb napon 28-30 Celsius-fok körül mozog (éjszaka is csak néhány fokkal csökken le). A víz hőmérséklete állandó 27-30 Celsius-fok körüli. A csapadék mennyisége a monszunszezonban megnövekszik, különösen júniustól augusztusig.

A száraz északkeleti monszun novembertől áprilisig tart, a szigetek kevésbé szelesek, a hőmérséklet ilyenkor a legmagasabb. Ebben az időszakban gyönyörű tiszta az égbolt és kevés a csapadék. A tengerben jók a látási viszonyok, és ez kiváló sznorkelezési és búvárkodási lehetőséget biztosít.

A nedves délkeleti monszun májustól októberig tart, ebben az időszakban a szigeteken megnövekszik a trópusi esők és záporok mennyisége, de a hőmérséklet továbbra is meleg, és sok a napsütés. A planktonok júniusban és júliusban ívnak, amelyre cetcápák, manta ráják és más tengeri állatok érkeznek, így ezek a tengeri állatok ilyenkor figyelhetők meg a legjobban.

Főszezonon kívüli Maldív-szigetek utazás előnye, hogy az árak alacsonyabbak, és kevesebb a turista.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-naptar.jpg
A kép forrása: https://wikimaldives.com 


Milyen típusú szállodát, szobát és ellátást érdemes választani Maldív-szigetek utazás során?

Bár mindenki vágyott álma, és egyszer próbálja is ki, de nem kell feltétlenül víz feletti bungalóban megszállnia ahhoz, hogy élvezze a Maldív-szigetek utazását! Egy tengerparti villa nagyobb védelmet nyújt szeles vagy esős időben. Továbbá ha kisgyermekekkel utazik, akkor egy tengerparti villa egyrészt biztonságosabb választás, másrészt biztonsági okokból víz feletti bungalókba, villákba és lakosztályokba kevés helyen engednek be 12 év alatti gyerekeket, még a szülő saját felelősségére sem.

A Maléhoz közeli üdülőhelyek a legjobbak egy rövid Maldív-szigetek utazáshoz. A hidroplános és hajós transzferek menetrendjei azt jelentik, hogy akár 1-4 órát is eltölthet a repülőtéren a csatlakozásra várva, amelyhez még a transzfer időtartama is hozzáadódik, ezáltal az érkezés és hazautazás napján időt veszít a nyaralásából.

Ha olyan szállodát választ, amely csak hidroplánnal közelíthető meg, akkor ellenőrizze le, a hidroplánt be tudják-e csatlakoztatni a nemzetközi járatához, hogy elkerülje az órákig tartó várakozást.

Amikor a Paradicsomban tartózkodik, akkor nagyon gyorsan nagyon sok pénzt tud elkölteni italokra, ezért az a legjobb döntés, ha olyan üdülőhelyet választ, amely all inclusive ellátást kínál az étkezések és italok tekintetében. Ez gyakran magában foglalja a szeszes italok fogyasztását is, valamint az összes étkezést a büfében és néhány speciális étteremben.

Viszont néhány vízisport lehetőség még az all inclusive üdülőhelyeken is többletköltséget jelenthet. Számos all inclusive üdülőhelyen a motorral működő sportok fizetősek, de a nem motorizált sportok (például vízibiciklizés, kajakozás, szörfözés, kenuzás) benne vannak az árban.

Az all inclusive ellátás tartalma szigetenként változó, a fenti információk általános jellegűek. 


Transzfer a szigetekre

A választott szigetre a transzfer háromféle módon lehetséges: 1. gyorshajóval, 2. belső járattal, amihez még egy gyorshajó is szükséges, mivel a sziget csak így közelíthető meg, 3. hidroplánnal. Ezek az utazási formák is csak fokozzák a nyaralás élményét!

Male repülőtere egy külön kis szigeten található. Az útlevél és vámvizsgálat után meg kell keresni az adott szállodasziget képviselőjének pultját (a legtöbb szálloda biztosít ilyen pultot), ahol segítenek a transzferek lebonyolításában.

Gyorshajó - A repülőtérhez legközelebbi szigetek általában gyorshajóval közelíthetők meg. A gyorshajós transzferek mólója közvetlenül az érkezési csarnok mellett található. Különféle hajók állnak rendelkezésre, és mindegyik kényelmes utazást kínál. Az üdülőhelytől függően más szigetek mellett is elhaladhat, és utazás közben akár delfineket és teknősöket is megfigyelhet.

Hidroplán - A távolabbi szigetek esetében hidroplánnal történő utazás javasolt. A hidroplános transzferre történő bejelentkezés az érkezési csarnokban történik, a hidroplán terminálhoz pedig egy buszjárat szállítja az utasokat. A hidroplános utazás egy csodálatos élmény, ahogy fentről a lenyűgöző szigetek sorát láthatja. A hidroplánok személyenként legfeljebb 20 kg/fő poggyászt engedélyeznek meg, és csak a nappali órákban közlekednek (6:00 órától 16:30 óráig, a hét minden napján). Legkésőbb 15:30-ig meg kell érkeznie Male-be, hogy elérhesse az aznapi hidroplános transzfert. Előfordulhat, hogy más utasok érkezését is meg kell várnia, mielőtt a járata indulna. A hidroplánok késhetnek, ha a monszun időszakában túl erősen esik az eső. Ha este érkezik, akkor az éjszakát Maléban kell töltenie, mivel a hidroplánok sötétedés után nem repülhetnek.

Péntek – Mivel a Maldív-szigetek muszlim ország, ez azt jelenti, hogy péntek a „szabadnapjuk”, ami pihenésre és imádkozásra való. Emiatt pénteken a menetrendszerinti kompok nem közlekednek.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-utasok.jpg
A kép forrása: https://pickyourtrail.com 


Nem minden szigeten ugyanaz az időzóna

Ne lepődjön meg azon, ha a szállodája esetleg 1-2 órával megelőzi a Maleban mért időt. Sok üdülőhely a helyi idő előtt jár, hogy az utasok többet tartózkodhassanak a napfényben, így több idejük marad az egész nap élvezetére. Az első napokban kicsit nehéz lehet megszokni ezt az eltérő órabeosztást, de aztán megtanulja elfelejteni az idővel együtt!

 


Alkoholos italt nem lehet bevinni a Maldív-szigetekre

Tilos alkoholos italt a Maldív-szigetekre bevinni. Sőt, ha bármilyen szeszes italt vásárol egy vámmentes üzletben a Maldív-szigetekre vezető úton, akkor azt a vámnál kell hagynia a repülőtéren, és csak az országot elhagyva veheti újra át.

Egyes magánüdülőhelyek engedéllyel felszolgálhatnak alkoholt a turistáknak, bár felár ellenében. Viszont ha egy all inclusive üdülőhelyen száll meg, ott fogyasztható alkohol.

Az alkoholon kívül tilos vallásos témájú könyveket és szobrokat, sertéshúst és sertéshúsból készült termékeket, valamint pornográf irodalmat, fegyvert, kábítószert és búvárszigonyt bevinni.

 


A Maldív-szigetek hivatalos vallása az iszlám

A lakosság túlnyomó többsége szunnita muszlim. Ha egy mecset közelében van a szállása, akkor egész nap imára szólító hívásokat hallhat.

A ragyogó napsütés és a magas hőmérséklet miatt bepakolhatja a táskájába a legszebb bikinijeit és a kedvenc nyári ruháit, egyúttal hagyja otthon a téli ruháit és a gondjait! Viszont fontos, hogy tisztelje a helyi kultúrát, a főszigeten és nyilvános helyeken ne viseljen túl kihívó, testre simuló ruhákat és bikinit, illetve ne mutasson ki túl sok nyilvános szeretetmegnyilvánulást. Az üdülőszigetekre ezek a tilalmak nem vonatkoznak, de a topless és nudista fürdőzés tilos.

 


Ivóvíz 

Mivel a Maldív-szigetek egy óceánnal körülvett szigetcsoport, ezért az édesvízkészlete korlátozott. Elegendő csapvíz előállításához fordított ozmózisos sótalanítást alkalmaznak, amely bár tökéletes tiszta vizet állít elő, ugyanakkor eltávolítja a vízből a természetes ásványi anyagokat. Továbbá a csapvíz származhat kezelt esővízből vagy kezelt talajvízből is. Palackozott ásványvizet természetesen mindenhol lehet vásárolni.

 


Gasztronómia 

Tekintettel a Maldív-szigetek földrajzi elhelyezkedésére, hetente hétszer halas nap van. A tenger gyümölcsei szerelmesei sem fognak csalódni, mivel minden nap ez is az asztalra kerül. Ennek ellenére az üdülőhelyek igyekeznek változatossá tenni az étlapjukat, nemzetközi ételek széles választékát kínálva, köztük olasz, japán, thai, indiai és francia ételeket, valamint péksüteményeket és változatos desszerteket.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-etel.jpg
A kép forrása: https://www.cntraveller.in 


Készpénz, ATM és hitelkártya

Jó tudni, hogy a helyi fizetőeszközön, a maldív rúfián (rufiyaa, MVR) kívül a legtöbb szigeten elfogadják az amerikai dollárt és az eurót is. Nemzetközi nyaralóhely lévén, sok helyen hitelkártyával is lehet fizetni. Bár nem gyakori, de a nagyobb szigeteken találhatunk ATM-eket is.

 


Hálózati feszültség 

A hálózati feszültség 220 V, a csatlakozó pedig hárompontos, vagyis vinni kell átalakítót, vagy az kint is vásárolható. A szállodákban általában lehet venni átalakítót.

 


Egészségügyi ellátás 

Az egész országban két fő kórház van, mindkettő Maléban található, az egyik az állami Indira Gandhi Memorial Hospital, a másik pedig az ADK magánkórház, illetve számos kisebb magánklinika is rendelkezésre áll. Egyes üdülőszigeteken orvosi szolgálat is van, akiknél néhány alap gyógyszer elérhető. Gyógyszertárak csak a főszigeten vannak, ezért a rendszeresen szedett gyógyszereit ne felejtse otthon, illetve betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne utazzon!

A leggyakoribb betegség a napszúrás és a leégés, emiatt fejfedő és egy szellős ruha viselése javasolt.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-naplemente_(2).jpg
A kép forrása: https://wallpaperaccess.com 


Hogyan napozhatunk biztonságosan?

A Maldív-szigetek az Egyenlítő mentén fekszik, emiatt a nap nagyon intenzíven süt, az átlagos leégési idő mindössze 10 perc. A déli órákban kerülje a napozást, nagyon fontos, hogy sok folyadékot igyon, viseljen sapkát és rendszeresen kenje be magát magas faktorszámú fényvédővel. Egy szellős ing viselése segít megelőzni a leégést, különösen ha sznorkelezik vagy kajakozik.

 


Szúnyogok és egyéb állatok 

A szigetek gyakori lakója a tigrisszúnyog, amely hajnalban és alkonyatkor a legaktívabb. Az üdülőhelyeken rendszeresen végeznek szúnyogirtást, de a lakott szigeteken ritkán, így azokon a helyeken nagyobb a kockázat. Az országban nem használnak szúnyoghálót, így javasoljuk az elektromos, hálózati aljzatba dugható szúnyogriasztó használatát.

Mivel a Maldív-szigetek trópusi ország, ezért a bungalók nem szigeteltek, illetve a nyílászárók nem mindig jól illesztettek, így a réseken bejuthatnak hangyák, gekkók és egyéb, ártalmatlan rovarok, amelyekhez érdemes már az első napokban hozzászokni, ráadásul a gekkók irtják a szúnyogokat.

 


A Maldív-szigetek elképesztő tengeri élővilága

A Maldív-szigeteken élnek a legelképesztőbb tengeri élőlények, több mint 1000 halfaj, 40 cápafaj, delfinek, teknősök, trópusi halak, manta ráják, csípős ráják, tengeri teknősök és még bálnacápák is. Világszínvonalú búvár- és szabadtüdős merülési célpont, hihetetlen korallzátonyokkal, de fontos felismerni, hogy a tengeri ökoszisztéma egyre labilisabbá válik, tisztelje az élővilágot, például ne érintse meg a korallokat.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-buvar.jpg
A kép forrása: https://thepointsguy.com 


Mit nem vihetünk haza emlékbe a szigetekről?

Bár ártatlan szabálynak tűnik, de az ökoszisztéma törékenysége miatt a szigetekről tilos kivinni tengeri kagylókat, korallokat és teknőspáncélokat. A remeterákok szeretik otthonukká tenni a tengerparton található kagylókat. Esetleg nem is látható, hogy a kagylóban egy rák él, viszont ezek a rákok létfontosságúak a homoki légypopuláció szabályozásában.

 


Milyen ruhákat csomagoljunk be?

A szigeteken trópusi az időjárás, és bár időnként eshet az eső, de mindig meleg van. Könnyű pamut holmikat, strandcipőt (a korallok miatt), szalmakalapot, napszemüveget és erős faktorszámú naptejet készítsen a bőröndjébe. A helyiek által lakott szigeten visszafogott öltözet illik viselni. Attól függően, hogy melyik üdülőhelyen tartózkodik, szabadon eldöntheti, hogy mezítlábas életre vágyik-e vagy luxus csillogásra. 4-5*-os szállodákban csak a vacsorához szükséges egy elegánsabb öltözék.

 


A Maldív-szigetek csak pároknak jó?

Egy Maldív-szigetek utazás minden nyaraló számára megfelelő, a nászutasoktól kezdve a családokon át a kalandvágyókig és az egyedül utazókig. Egyes üdülőhelyek egy bizonyos piacra irányulnak, mint például néhány sziget csak felnőtt vendégeket fogad.

Bár a Maldív-szigetek leginkább a nászutakról ismert, de sok olyan üdülőhely létezik, amelyet kifejezetten családok számára terveztek. Ezeken a szigeteken a gyerekklubbon kívül általában bébiszitter szolgáltatás is létezik. Ami a biztonságot illeti, a víz feletti villák korlátokkal és gyermekbiztonsági zárakkal felszereltek, de kisgyermekes családok inkább tengerparti villát foglaljanak. Egyébként a Maldív-szigetek teljesen biztonságos gyermekekkel utazóknak, az általános higiéniás viszonyok és az étkezések minősége teljes mértékben alkalmas családok részére is.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-gyerek.jpg
A kép forrása: https://www.lilybeachmaldives.com 

Egy Maldív-szigetek csoportos utazás kitűnő választás a gyermekes családoktól kezdve a romantikus kiruccanásra vágyó párokig, hiszen a szigeteken mindenki talál valami feledhetetlen élményt. Reméljük, hogy fenti tanácsainkkal még jobban élvezni fogja az utazását!

Ne halassza tovább álmai utazását, máris foglalja le pihenését a Maldív-szigetekre!


Bartos Szilvia

Ha Maldív-szigetek utazást és üdülést tervez, akkor irodánknál megtalálja a legjobb ajánlatokat, de Srí Lanka körút pihenéssel a Maldív-szigeteken körutazást is kínálunk Önnek. 

 

 

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!