Fejléc menü

Maldív-szigetek - Ennél nincs lejjebb


 

A Maldív-szigetekről általában a hófehér homok és az utánozhatatlanul kék tenger ugrik be mindenkinek, pedig van más különlegessége is az országnak: a legnagyobb tengerszint feletti magassága például mindössze 2,5 méter, ennél tehát tényleg nem nagyon van lejjebb.

Mi ez? Hol van? Hogy jutok el ide?

A Maldív-szigetek egy Ázsiához tartozó "ezer szigetből álló" ország, ami az Indiai-óceánon található, India dél-nyugati csücskénél. A kiterjedése viszonylag nagy, viszont a szigetesség miatt a Maldív-szigetek "nettó" alapterülete alig 300 négyzetkilométer, ezzel a világ egyik legkisebb országa. Budapestről közvetlen járat nincs, átszállással többnyire Dohán vagy Dubai-on át érdemes menni. A gépek a fővárosban, Maléban szállnak le (ez egyébként a világ egyik legszebb elhelyezkedésű reptere), majd innen viszik tovább az utasokat helyi járatok a szigetekre. A Maldív-szigetek 26 atollból, azaz korallzátonyból áll, a 26 atollt nagyjából 1200 sziget alkotja. A Maldív-szigetek elnevezés helyi, szingaléz nyelven annyit tesz: "nyaklánc szigetek". Hogy ez mennyire találó, az akkor válik világossá, amikor a repülő ablakából először megpillantjuk a szigetvilágot.

Mit lehet csinálni?

Kezdjük azzal, mit nem. A hagyományos, jövős-menős, városnézős turistáskodásra nem nagyon van lehetőség, hisz a Maldív-szigetek egyetlen nagyvárosa a főváros, Malé. De általában itt se nagyon van idő szétnézni, hisz landolás után egy-két órán belül már viszik is tovább az utasokat kisebb gépek a célállomásokra. Az atollokat alkotó szigetek 90%-a lakatlan, a többin városok találhatók, a maradékon pedig hotelek. A szigetek picik (amin én voltam, annak a kerülete alig több mint 1 km), így egy-egy szigetet többnyire egy-egy hoteltársaság épít ki. A hotelszigetek között nyilván vannak különbségek, de általánosságban az mondható el, hogy a szállások egy része valamiféle luxusbungalló a sziget "őserdejében", a másik fele pedig stégeken megközelíthető vízi villa.

cikk_4902_maldiv1.jpg

Kinek ajánlott?

Aki nem bírja egy-két napnál tovább egy helyben, annak nem igazán ajánlom a Maldív-szigeteket, hisz "kimozdulásra" maximum egy-egy hajós program nyújt lehetőséget, aki viszont elvan helyváltoztatás nélkül, az két hét alatt se fog ráunni, hiába telik ugyanúgy nagyjából minden nap. És persze nászutasoknak, szerelmespároknak, feltöltődni vágyóknak is ideális a hely.

Hogyan telik egy nap?

Nyilván embere válogatja, ki mit csinál, de túl sok stresszre nem kell készülni. A vízi villáknak például saját "tengeri" terasza van, vízbe vezető saját lépcsővel, így ott is lehet heverészni napközben, de természetesen van központi, úszómedencés rész is, bárral, napernyőkkel, zenével. A repülőről nézve vehető ki a legjobban, hogy a szigeteket egy vékony világoskék gyűrű veszi körbe. Ez az úgynevezett "korallhatár", azaz eddig sekély a víz, eddig tart a korallzátony, a sötétkék részen az óceán már 30-40 méter mély is lehet. A Maldív-szigetek egyik legnagyobb vonzereje a világoskék gyűrűn belül, azaz a korallzátonyon élő elképesztő vízi világ. Itt még az is rákap a búvárkodásra, aki alapból tartott tőle, a növényevő cápáktól kezdve a teknősökön, delfineken át, a mantáig láttam mindent, tényleg olyan az egész, mintha a Nemo mesébe csöppennénk. De nem kell feltétlen a vízben lenni azért, hogy jól érezzük magunkat, a környezet - a valószínűtlenül kék tenger, a vakítóan fehér homok és az üde, dús növényzet - már önmagában "megcsinálja" a napunkat. A hófehér homokkal kapcsolatban egyébként tartja magát a teória, miszerint a papagájhal "ürüléke" miatt ilyen. Ezek a halak ugyanis csoportokban vándorolva a korallokat fogyasztják és ürülékként 30 deka homokszerű anyagot is termelnek "fejenként" naponta.

cikk_4904_maldives_4532534.jpg

Az este kötelező programja a naplemente. Nyáron Zadarban azt mondták nekem, hogy hivatalosan is az ottani a világ legszebb naplementéje – nos, rossz hírem van a zadariaknak. Ez biztosan szebb! :) A helyiek egyébként nagyon tudják, hogy a vendégekből élnek, soha egyetlen kérésemre sem mondták azt, hogy nem megoldható és kifogástalan volt a szobák felszereltsége, tisztasága is, de ez a sziget minden részére elmondható. Mondjuk egy ötcsillagos hotelnél azért ez az alap.

A kajáról is érdemes egy mondatban megemlékezni, olyan ugyanis a felhozatal, hogy aki innen plusz kilók nélkül megy haza, az valamit rosszul (vagy épp jól) csinált. Ott, ahol én jártam, napi három étkezés volt büfé rendszerben, de egy-egy este kitelepült a konyha a tengerpartra, ahol tengeri finomságokat grilleztek, amiket a homokban felállított asztaloknál szolgáltak fel. És mondjuk mindehhez még a háttérben egy naplemente... Fokozhatatlan giccs… :)

cikk_4903_maldiv2.jpg 

Mennyibe kerül?

Persze, tudom, lehet szépeket írni, meg szép fotókat mutogatni, de mindenkit az érdekel elsősorban, megugorható-e a maldív túra egy kisebb vagyon elköltése nélkül. Ezzel kapcsolatban nincsenek túl jó híreim, míg ugyanis Thaifölddel vagy a szintén egyre népszerűbb Indonéziával kapcsolatban azt szokás mondani, hogy csak a repülőjegyet kell összespórolni, kint már "fillérekből el lehet lenni", itt ez nem igaz, elsősorban az adottságok miatt.

A repülőjegy fix 200-300 ezres költsége nem igazán úszható meg, a szálláson, étkezésen pedig nehéz spórolni, ugyanis a felállás nagyjából úgy néz ki, hogy egy atollon van egy reptér, egy-két "várossziget", ezen élnek a helyiek, a maradék lakott szigeten találhatóak a - többnyire luxus - hotelek. Bár már vannak kezdemények, de az itt még nem annyira működik, hogy megveszem a repülőjegyet és majd a neten keresek valami olcsó szállást a városban.

És valljuk be, ehhez a közeghez nem is igazán illene, hisz ha már Maldív-szigetek, akkor az ember fehér homokot, kék tengert, nyugalmat akar, ez pedig a helyeik által lakott szigeteken nem adott, a hotelszigetekre pedig nem lehet csak úgy átruccanni "strandolni". Aki teheti, annak inkább érdemes rászánni az összeget, cserébe viszont tuti az élmény, míg az említett Thaiföld vagy Indonézia kapcsán már nagyon sokszor hallani, hogy a tömegturizmus miatt veszítettek a fényükből. A Maldív-szigetek Srí Lankával és Indiával "határos", jártam már mindkét helyen, de egyikhez sem igazán hasonlít.

 
Gyetván Csaba
színész, műsorvezető

 Az eredeti cikk a turista-szalami oldalon látható:
https://turista-szalami.blog.hu/2019/03/24/maldiv_szigetek_utazas

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Winnetou konyhája
  • A 15 legjobb hely Cipruson
  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.11
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.02
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!