Fejléc menü

Louisville, vagyis: Lajosváros


 

Amerikának vannak világszerte ismert városai, amik Földünk minden pontjáról vonzzák a látogatókat. Illetve Amerikának vannak Amerika-szerte ismert városai is, amik Amerika minden pontjáról vonzzák a látogatókat. Kisebb, „alig milliós” lakosságú városok, rendkívüli kulturális örökséggel, valamiféle, az egész kontinensre szóló „hatósugárral”, ami miatt minden amerikai (…és minden amerikainak nézett kanadai is…) igyekszik felkeresni őket, legalább 1-2 alkalommal - az ajándékba kapott földi létezés alatt.
Épp ilyen a Kentucky állambeli „Bourbon City”, „Derby City” vagy „The Gateway to the South” - hogy csak Louisville néhány legismertebb becenevét felsoroljuk.
Louisville, vagyis a XIX. században annyira népszerű magyar fordítási forma szerint: Lajosváros.  

Louisville (KY)

Kentucky államának (Commonwealth of Kentucky a hivatalos meghatározás szerint) legnagyobb városát George Rogers Clark, az Amerikai függetlenségi háború hőse alapította 1778-ban. (Öccse, William Clark volt a híres 1803-1806. évi Lewis és Clark Expedíció vezetője.) XVI. Lajos Franciaországa jelentős támogatást nyújtott a Nagy-Britannia elleni harcban, így kézenfekvő volt a névválasztás: „XVI. Lajos városa”.
Az Ohio partján felépülő, határozottan kellemes, szubtrópusi klímájú városkáról hamar kiderült, hogy közlekedés-földrajzi helyzete is halmozottan előnyös. A mainál jóval nagyobb XVIII. századi Bourbon-megye érintetlen erdőiben „korlátlan” mennyiségben volt kitermelhető a tölgy, a szaporodó irtásokon az elvetett mag rekordterméseket eredményezett. A jövőbeli „Bluegrass State” (Kentucky beceneve, magyarul: Kékfű állam) legelőinél jobbat soha nem láttak korábban. A húsmarha tenyésztés mellett már a kezdeti években fontos szerepet kapott a mára meghatározó versenyló nemesítés. Az Ohio folyón gyorsan elérhető volt a Mississippi, s onnan egész Amerika. A walesi családból származó Evan Williams 1783-ban alapította meg a város első bourbon/whiskey lepárlóját. Szorgalmas vállalkozóként talán soha nem volt ideje, hogy akár egy percre is belegondoljon: történelmet ír!
A XIX. században megérkezett a „nem brit” európai bevándorlók hulláma is. Így született meg például Schnitzelburg, vagyis a máig nevezetes Német-negyed.
Az Amerikai polgárháború (1861–1865) idején a város az Északiak (republikánusok) oldalán állt, Kentucky állam pedig mindkét oldalon. Mielőtt azt gondolnánk ilyen nem lehetséges, ha fellapozzuk a korszak történéseit taglaló munkákat, látni fogjuk: mégis megtörtént.
A Commonwealth of Kentucky földrajzi fekvéséből és gazdasági berendezkedéséből is adódott, hogy Észak- és Dél határvonalán állva, mindkettőhöz tartozott. Az állam gazdag múltjának további hihetetlen sztorija, hogy a rabszolgaság eltörléséért harcoló Észak, és a rabszolgatartó Dél (demokraták) elnökei is Kentuckyban születtek. Abraham Lincoln (1809-1865) volt az előbbi, míg Jefferson Davis (1808-1889) az utóbbi tábor kentucky-i elnöke.

cikk_5568_kentucky_1651022_1920.jpg

Az 1800-as évek utolsó harmadára a városban 75 bourbon lepárló és whiskey raktár üzemelt. A gőzhajón történő tömeges szállítás mellett megépült a Louisville & Nashville Vasút, és „Bourbon City” bourbon/whiskey ipara- és szállítmányozása robosztus méreteket öltött. Az állandóan szomjas Amerika amerikai whiskey fogyasztásának több mint 30%-a városból került ki.
Old Louisville (Öreg Lajosváros) viktoriánus negyedében máig is áll az ekkor épült, 48 háztömbnyi „város a városban”, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb XIX. századi védett városrésze. A hazai- és nemzetközi whiskey gyártásban, kereskedelemben betöltött súlyos tekintélye következtében Louisville új nevet kapott az üzleti világ nyelvezetében: Wall Street of Whiskey.    

Having Fun

Louisville lakossága a 2019. évi statisztikák szerint „csak” 766.757 fő (elővárosokkal együtt 1.265.108). Ezzel nem jegyzik az első 30 nagyváros listáján. Hogyhogy mégis a legfelkapottabb, leginkább látogatott nagyvárosok között szerepel?
A kérdésre több komponensű választ kapunk, nem csak a „Kentucky bourbon kultúra”; „Amerika whiskey fővárosa” hírnév csalogatja ide az aktív pihenést keresőket. Kentucky legnagyobb városa még élhető méretű, emberi léptékű és ritmusú város, világszínvonalú szolgáltatásokkal. Számos (gyalogos) sétára kialakított negyede van (ami Európában természetes, nem úgy az egyes USA nagyvárosokban). Sőt, külön séta-híddal büszkélkedhet az Ohio felett, amin Indiana államba is át lehet ruccanni. A séták a gondozott Lincoln Emlékparkból indulnak, ahol a híres republikánus elnök (az idők és az Ohio folyásán elmerengő, álldogáló és üldögélő) szobrai is megtekinthetők. A 2018-2019. évi statisztikák szerint egész Amerikában itt növekedett leginkább a szállodai igény, és itt adták át a legtöbb új szállodai szobát – lakosságszámra viszonyítva. „Having Fun” - hallja sokszor a vidáman mosolygó (vagy vidámnak tűnő) helyiektől a látogató. A „fun” szó jelentése ebben az összetételben nem csak a vidámságot jelenti, hanem: „jó időtöltés”; „örömteli időtöltés”.
Louisville városában és környezetében páratlanul sok lehetőség nyílik az örömteli időtöltésre – vagyis: to Have Fun!

cikk_5569_pexels_kelly_lacy_2796105.jpg

Csak néhány az egyedülálló, „bourbon mentes” városi, illetve város környéki látnivalókból, rendezvényekből: Kentucky Derby (Amerika legnagyobb lóversenye, lósport központja), Muhammad Ali Központ (a városban élt az ikonikus ökölvívó legenda), Louisville Slugger (Amerika legfontosabb baseball ütő gyára és baseball múzeuma), Belle of Louisville (Lapátkerekes folyami hajókirándulás központ), Mammoth Caves Nemzeti Park (Földünk leghosszabb, több, mint 640 km, feltárt, UNESCO világörökségi barlangrendszere), Land Between Lakes Park (bölényrezervátum), Daniel Boone Nemzeti Erdő (Appalache-hegység), Hodgeville (Abraham Lincoln Mauzóleum), Bowling Green (Corvette sportautó gyár és múzeum). Nem mellékesen, élt itt egy Colonel Harland David Sanders (1890–1980) nevű, szeretnivaló gourmet, aki ráérő idejében szívesen sütögetett csirkét… A kert végében...  Szóval, a Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos (és mágikus!) illata is innen indult világhódító missziójára…     

A Whiskey Wall Street-ről a Bourbon Whiskey Útra

Louisville többször nyerte el az „Amerika egyik legbarátságosabb városa” címet. A statisztikai adat, miszerint az ország bourbon whiskey piacának több mint 30%-a itt koncentrálódik ma is (gyártás, raktározás, szállítás), segíthet a barátságos hangulat állandó szinten tartásában… Hozzáadva a város 21 sörüzemének különlegességeit, kocsmáinak „krőzusi” választékát, tulajdonképp külön tiszteletet érdemel minden helyi lakos, aki képes elkerülni az állandó alkoholmámor csábító szirén énekét.
Louisville főutcájának hivatalos neve, a rendkívül találó Főutca, de jóval elterjedtebb a Whiskey Row, vagyis Whiskey sor elnevezés. 9 db világhírű whiskey lepárló, illetve lepárló és értékesítő egység működik az utcán. (!) Ez a világon egyedülálló helyzet. A belvárosban több mint 40 helyszínt köt össze az úgynevezett Urban Bourbon Trail (kijelölt városi túraútvonal), ahol báronként, kocsmánként, minimum 50 féle bourbon whiskey-t szolgálnak fel. Egyes bárokban több mint 100 féle whiskey fogyasztható, a koktélok természetesen további választékbővítőként szerepelnek a menükön. Írásunk nem ital- vagy italozás promóció, ezért nem írjuk le egyik itt készülő világmárka nevét sem.
Egyedül a város hivatalos koktélját, az Old Fashioned-et említjük név szerint, mert Louisvillének ilyenje is van…
A város gasztronómiájában külön fejezet a bourbon ételek és bourbon sütemények tudástára. Nem meglepő, hogy az éves események, ünnepek közül több is a bourbon whiskey-hez kötődik (no meg a helyi sörökhöz). A városból kimozdulókat pedig tárt karokkal várja a Kentucky Bourbon Trail (Kentucky Whiskey Út) gazdagon kanyargós útja… De ez már egy következő írás tárgyköréhez tartozik!

Gőgös Norbert

 

Amennyiben kedvet kapott egy whiskey kóstolóhoz, akkor a 2020. november 16-án megrendezésre kerülő programunkon részt vehet.
További részletek ITT láthatók.

 

 

 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!