Fejléc menü

Kihagyhatatlan látnivaló Rio de Janeiroban - Escadaria de Selarón


 

cikk_4126_escadaria_selaron.jpg

Alkotó: Jorge Selarón, chilei festőművész, keramikus, 1990-2013. között épült

Más néven is ismert: Szent Teréz negyed lépcsői. A Lapa-negyed lépcsői Rio de Janeiro Szent Teréz negyedében található. A chilei származású Jorge Selarón festőművész, keramikus mára már világhírűvé vált alkotása. Jorge Selarón 1990-től a rozoga állapotaban lévő lépcsősor folyamatos renoválásával hozott létre valami egyedit, újszerűt az itteni lakóközösség számára, amihez vitathatatlanul ihletet az ismert barcelonai Güell-park Gaudi kerámiáiból is merített. 

Életvitelének alapgondolata volt: "Viva y mutante!" (Legyen örömteli a változás!). 1947-ben, Chilében, Vaiparaiso közelében, Limache-ben született, egy középosztályhoz sorolható családban. Tíz évesen érkezik Buenos Airesbe, amikor is eldönti, hogy bejárja az egész világot. 17 évesen, hajón érkezik Európába, teniszoktatással tartva fenn magát. Európa számos országa után még Indiába is eljut, kb. 60 országban fordul meg, amikor is úgy dönt, hogy véglegesen Rio de Janeiro-ban telepedik le. Érdekesség: lehetőségként még New York jöhetett szóba, mert számára ebben a két híres városban lehetett a legszebb terhes nőket látni. Végül a legszebb,"telt idomú" bennszülött nőként a brazil nőket azonosította, a legcsodálatosabb terhes asszonyokként, így Rio-ban telepedett le. ("Mujeres criollas embarazadas")

Vendéglátóhelyeken árulta a világkörüli útja alatt készített festményeit, majd 1990-től kezdte el a lépcsősor felújítását, s a munkái után érdeklődők a lakóhelyén, munka közben kereshették fel, vásárolhattak festményeiből, miközben megcsodálhatták a meredek lépcsősor felújítás során kialakult eredeti megoldásait: pl. elhasznált fürdőkádak, mosdók lefestése, színes csempékkel való borítása, stb. 1994-től, a Futball Világbajnokságot akkor megnyerő Brazília nemzeti zöld-sárga színeit kezdte el nagyobb felületeken használni, de kedvenc színe változatlanul a Ferrari piros maradt. Mondása szerint az élet legszebb színe a vörös! Itteni élete során 25 ezer festményt adott el, lakóhelye szinte turisztikai zarándokhellyé vált már ekkor. 2005-ben rioi díszpolgárságot is kapott, számtalan televíziós csatorna, filmrendező kereste fel, forgattak vele filmet, mutatták be a világon egyedülálló, harsogó színekben, vicces csempeképekkel díszített lépcsősorát. Híres együttesek videoklipjeiket forgatták e helyen, sőt sikeres filmalkotások hátteréhez is felhasználták. Tragikus módon, 2013. január 10-én, a kora délelőtti órákban, összeégett testét találták meg az általa megépített és oly nagyon szeretett lépcsőkön. Nagy valószínűséggel meggyilkolták.

cikk_4133_lapa_negyed.jpg

Lapa-negyed, a város régi vízvezeték-rendszere, lisszaboni mintára építve, amin sárga villamosok jártak, egy sajnálatos baleset miatt évekre leállították, majd a villamosvonalat felújítva a riói nyári olimpia időszakában, 2016-ban újra megindították. (A boltívek mozaik képei is Selarón alkotások.)

cikk_4136_santa_tereza_negyed.jpg

A lisszaboni "öreg-villamosok" mintájára a híres riói bohém-tanyát, a Santa Tereza negyedet is a romantikus hangulatú sárga villamosok járják, amelynek festett képe a Selarón lépcsőkhöz vezető utcácskában is megörökítésre került.

cikk_4135_santa_tereza_negyed_2.jpg

Stílusosan: színesre festett fatörzsek. A lépcsőkhöz vezető utcában már érezhető, hogy valami különleges, rendhagyó helyhez érkeztünk...

 cikk_4132_kep.jpg

Az igazi riói életérzés: egy short és egy papucs, na meg a napsütés! A problémák nem érdekelnek, látogass meg, ha van kedved... Ez egy "carioca" üzenet!

A gazdag színvilágú lépcsők anyagát először szeméttelepekről gyűjtötte, majd alkotásainak vásárlóit arra kérte, hogy hazájukhoz, lakóhelyükhöz kapcsolódó csempedarabokat, képeket küldjenek neki, s így, egy élet munkájával, egyedülálló alkotás született 1990-2013 között. Az alkotó 2013. januárjában, zavaros körülmények között bekövetkezett halála után nevezték el a lépcsőt Escadaria Selaron-nak. Az egyik "nemzetközi" csempeképen jól látható a magyar címer is!

 cikk_4129_kep_4.jpg

A lépcsősor elejében Selarón, a brazil emberekhez írt szavai olvashatók: egy színekben gazdag ország, érzelmekben gazdag népének tisztelettel ajánlja élete fő művét. 2005-től a városháza tudatosan figyel és vigyáz az alkotó addig már elkészült "építményére", ez év májusában a város díszpolgárává is avatták.

cikk_4130_kep_5.jpg

A  felső lépcsőknél, a "Calle Pinto Martins" sarkánál 2010-re kapta meg végső formáját a brazil zászló csempeképe "Selarón-módra": nőalak három mellel. 

cikk_4134_lepcso.jpg

215 lépcsőfok, 125 méter hosszúságban, több mint 2000 csempekép-kocka 60 országból.

cikk_4131_kep_6.jpg

2000-től tudatosan erősíti a vörös szín használatát: számára ez a Ferrari pirost, és egyben a világ legszebb színét is jelenti.

cikk_4137_szent_terez_kolostor.jpg

Kilátás a lépcsősor tetejéről, háttérben a Szent Teréz kolostorral.

 

 Vass Magdolna

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.03
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.25
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!