Fejléc menü
Kihagyhatatlan ételek, amelyek meghatározzák a Maldív-szigeteket
A kép forrása: https://www.cntraveller.in
A Maldív-szigetek gasztronómiája a szomszédos országok, például Srí Lanka és India ételeinek ötvözete. A múltban a Maldív-szigetek számos kereskedelmi útvonal fontos helyszíne volt. Ezért az Indiai-óceán térségéből érkező számos kereskedő, aki a Maldív-szigetekre látogatott vagy ott telepedett le, az idők során szintén hatással volt a maldív konyhára.
Hihetetlen, de a Maldív-szigetek 99%-a víz, így nem meglepő, hogy a második legnagyobb iparág a szigeteken a halászat. Így tehát természetesen a fő alapélelmiszer a hal. Főleg tonhalat fogyasztanak, akár párolva, sülve, füstölve vagy szárítva, a halételek mindig ízletesek és laktatók.
Emellett a kókuszdió szintén fontos része a maldív ételeknek, amelyet különböző formákban, például tejként, olajként vagy az ételek tetejére reszelve használnak. A rizs, bár a helyi ételek egyik alapvető része, nem hazai termesztésű.
A Maldív-szigeteken főzött ételek enyhe fűszerességgel és finom édességgel rendelkeznek, és generációkon át öröklődő technikával készülnek.
Íme néhány hagyományos étel, édesség és ital, amelyet érdemes kipróbálni egy Maldív-szigeteki utazás során.
Garudhiya
Ez az ízletes halleves a helyi lakosság egyik alapvető tápláléka. Ez az illatos leves leginkább télen az egyik kedvenc étel. Az alap hallevest gyömbérrel, fokhagymával, fekete borssal és egy csepp citromlével ízesítik, valamint chilit és kókuszreszeléket is tartalmaz. Gyakran párolt rizst vagy tépett roshi-darabokat (belül puha, kívül ropogós maldív chapati) is tesznek bele.
A kép forrása: https://www.trawell.in
Kukulhu riha
Egy finom curryt nem nehéz találni a Maldív-szigeteken! A kukulhu riha egy enyhén párolt csirke alappal rendelkezik, fantasztikus kókusz alapú szószban, currylevéllel és kardamommal finoman fűszerezve. Párolt rizzsel fogyasztják, és egy pohár szódás limelével öblítik le.
Masi huni
A masi huni egy klasszikus maldív reggeli, amely finomra reszelt füstölt tonhalból, kókuszreszelékből, citromból és chiliből áll. Aki ezt fogyasztja, az egész délelőtt jóllakott lesz tőle. Létezik vegetáriánus változata is, karamellizált tökkel vagy sült sütőtökkel. Akár egy Maldív-szigeteki csoportos utazás része is lehet az, hogy ezt a reggelit fogyasszák az utasok.
Kulhi boakibaa
A Maldív-szigeteknek is megvan a maga tapas, vagyis "kis falatok" fogalma, és ez a Kulhi boakibaa halpogácsák. Főtt rizsből és tonhalból készítik, rengeteg reszelt kókuszt, kurkuma port, reszelt gyömbért és currylevelet adnak hozzá. Az egészet egyetlen nagy, kör alakú, palacsintaszerű halpogácsává gyúrják össze, majd aranybarnára sütik. Ezeket a ropogós szélű, sós halpogácsákat a sütőből kivéve szeletekre vágják, és a kalhu sai néven ismert fekete teával öblítik le.
A kép forrása: https://lonumedhu.com
Masroshi
A masroshi egy füstölt tonhallal és kókusszal töltött chapati, vagyis egy töltött, sült tészta. Az alaptészta lisztből, olajból, vízből és sóból áll, ezt töltik meg füstölt tonhallal és kókuszreszelékkel. Csípős paprikával, hagymával, fokhagymával, gyömbérrel és currylevéllel ízesítik. A tésztát kinyújtják, és beleteszik a tölteléket. Serpenyőben aranybarnára sütik és frissen tálalják. A Maldív-szigetek egyik legfinomabb étele!
Bis Keemiya
A Bis Keemiya egy tavaszi tekercshez hasonló étel, amelyet nassolnivalóként fogyasztanak. Ez egy tonhallal, keménytojással, szeletelt hagymával és enyhén párolt, felaprított káposztával töltött tészta. Az ízek gazdagsága miatt a Maldív-szigetek egyik kötelezően megkóstolandó étele!
Boshi Mashuni
A Boshi Mashuni egy banánvirág saláta, amelyet ropogós, aprított banánvirágok és friss kókuszdió keverékéből készítenek. Míg a currylevél, a kurkuma és a kömény kellemes ízt kölcsönöz az ételnek, addig a fűszerek, vagyis a lime és a chili fanyar ízt adnak neki.
A kép forrása: https://www.finmail.com
Sült jamgyökér
A jamgyökér egyike azon kevés növényeknek, amelyeket a szigetországban termesztenek. Ezért a sült jamgyökér meglehetősen népszerű étel a Maldív-szigeteken! Kívül ropogós, belül pedig puha, és olyan ízletes szószokkal tálalják, amelyek miatt az élmény minden pénzt megér.
Frissen főtt homár
A homárnak akkor a legjobb az íze, ha élve főzik meg - elolvad a szájban, és egyedülálló ízt hagy maga után. A tökéletes, főtt maldív homár az élet olyan egyszerű élvezetét jelenti, amit biztosan nem szeretne kihagyni egy Maldív-szigeteki utazás során!
Zátonyhal szelet
A zátonyhal egy nagyon népszerű étel a Maldív-szigeteken. Ha Tandoor masala változatában tálalják, akkor olyan köreteket adnak hozzá, mint: kókusz, menta chutney, papaya, uborka - ezt ugyan ki ne szeretné? Próbálja ki!
A kép forrása: https://list.ly
Gulha
A Gulha egy úgynevezett esti falat, amely egy apró, harapható méretű gombóc. Tonhallal, hagymával, chilivel és reszelt kókusszal töltik meg, frissen sütve, teával vagy kávéval fogyasztva igazán nagyszerű.
Kulhi Boakibaa
A Kulhi Boakibaa egy halpogácsa és egy kihagyhatatlan Maldív-szigeteki fogás. Füstölt tonhalból, kókuszdióból, hagymából és őrölt rizsből készül. Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető snack étel. Csak összekevernek minden alapanyagot egy tálban, és beleterítik egy serpenyőbe vagy egy tortaformába. Vagy a tűzhelyen vagy sütőben sütik ki.
Fish curry
A Maldív-szigeteken a népszerű ételek legtöbbje halat tartalmaz, így mért is ne próbálná ki ezt a halcurry-t, amely krémes, ízes és fűszeres. A fish curry a maldív konyha két nagyra becsült összetevőjét ünnepli: a tonhalat és a kókuszt. A tonhalat kardamommal, currylevéllel és kurkumával ízesítik, megsütik, majd lágy kókusztejjel felöntik. Mivel ez az étel kevesebb, mint harminc perc alatt elkészül, így tökéletes egy hétköznapi étkezéshez. Párolt rizzsel fogyasztják.
A kép forrása: https://www.delicious.com
Sago Bondibai
A sago egy népszerű alapanyaga az emberek étrendjének a Maldív-szigeteken. A sago egy íztelen kötőanyag, amelyet keményítőből nyernek ki. 1–3,5 mm-es golyógranulátum formájában kerül forgalomba. Főleg levesbetétként vagy levesek és desszertek, például pudingok sűrítésére használják. A Sago Bondibai is egy sagoból készült puding, kókusztejjel főzik fel, és sűrített tejjel ízesítik. Kardamommal és rózsa esszenciával ízesítik. Ez az egyik legjobb vegetáriánus étel a Maldív-szigeteken.
Aluvi Boakibaa
Az Aluvi Boakibaa egy édes maniókás, kókuszos sütemény, amely szinte elolvad a szájban és a mennyországba repít! A helyiek és a turisták egyaránt kedvelik, így ez az édesség egy maldív-szigeteki utazás kihagyhatatlan része lesz.
A kép forrása: https://lonumedhu.com
Handulu bondibai
A Handulu bondibai egy rizspuding, amelyet a helyiek a baba névadási ceremóniája alkalmával szívesen fogyasztják. A rizst kókusztejben és vízben felfőzik, ehhez illatos kardamom hüvelyeket, pandanleveleket és cukrot adnak, majd leveszik a tűzről, és ekkor még néhány csepp rózsavizet adnak hozzá. A végeredmény egy édes és ragacsos puding.
Maldivian Lady
Kényeztesse az érzékeit a trópusok illatával! Ez a klasszikus Maldív-szigeteki koktél fehérrumból, sárgabarackpálinkából, grenadine-ból, narancs- és ananászléből készült. Csak képzelje el, ahogy az éjszakai égbolt alatt hűvös szellő fúj, és ezt az italt kortyolgatja. Paradicsom, igaz?
A kép forrása: https://pickyourtrail.com
Biyadhoo Special
A Maldív-szigeteki Biyadhoo-szigetről elnevezett Biyadhoo Special az alkohol és a friss gyümölcslé frissítő kombinációja. Az italt egy rész vodkából, egy rész ananászléből és két rész dinnyelikőrből készül, és egy szelet ananásszal kínálják. A trópusi gyümölcsök és a vodka íze megadja egy tökéletes mámoros este hangulatát, amit egy Maldív-szigeteki utazás során élvezhet.
Bartos Szilvia
Ha Maldív-szigetek utazást és üdülést tervez, akkor irodánknál megtalálja a legjobb ajánlatokat, de Srí Lanka körút pihenéssel a Maldív-szigeteken körutazást is kínálunk Önnek.
Cikkek szűrése
Legújabb cikkek
Ajánlott utazások
A Selyemút nyomán Üzbegisztán
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!
Elismeréseink
© 1000 ÚT Utazási Iroda. Engedélyszám: U-001681/2015 Adószám: 25378425-2-42