Fejléc menü

Kedves leendő Peru utazó!


 

A földrajzi távolság ugyan természetesen akadályt jelent és határt szab az európaiak Peru iránti érdeklődésének. Azonban a közlekedési eszközök nemzetközivé válása, a spanyol nyelv feltartóztathatatlan terjedése, a kulturális tradíciók újraértékelése és az ökológiai gondolkodás világszintű fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy ez a kezdeti akadály elháruljon, és tekintélyesen megnövekedjen az inkák országa iránt érdeklődő emberek száma.

Az európai közönség vélekedését még mindig olyan képzetek uralják, melyek szerint Peru egzotikus és a múltban elmaradott ország, állandó társadalmi konfliktusokkal és menthetetlen szegénységgel. A sztereotípiák azonban nem fedik a valóságot, hiszen arra hivatottak, hogy egyetlen egyszerűsítő definícióval jellemezzenek egy országot. Ez viszont Peru esetében lehetetlen.

perui utazás Titicaca tó

Talán Peru az egyetlen ország a világon, ahol minden utazási álmunk teljesülhet. A természeti adottságokat tekintve találunk itt sivatagot, tengerpartot, völgyeket és magas hegyeket, sőt őserdőt is. A természet változatosságát Peruban néhány óra alatt megtapasztalhatjuk.

Peru azon kevés országok közé tartozik, amely a világon létező turisztikai adottságok majd mindegyikével rendelkezik. Például a világon ismert 117 természetes élőhely közül 84 megtalálható Peruban. 32 éghajlat-típus létezik a Földön, s ezek közül 28 megtalálható Peruban. Az ország az első helyen áll a halfajok, a madárfajok és a lepkefélék számát tekintve, az emlősök tekintetében pedig harmadik a világon.    

cikk_0_cikk_3773_perui_utazas_szent_volgy_(1).jpg                 

Peru kulturális arculata ugyancsak sokszínű. Találunk itt modern városokat (pl. Lima) és régi városokat egyaránt (pl. Cusco, Nasca, Arequipa, Puno a Titicaca tónál), ahol az ezredéves andoki kultúrával találkozhatunk. Ez a kultúra nem csak a hatalmas romokban (pl. Machu Picchu) és a híres múzeumokban (pl. Arany Múzeum, Sipán Múzeum) érhető tetten, hanem az andoki emberek mindennapi életét is átszövi (Chinchero, Uros, Aymara, stb.).

Perui utazás Cusco

Aki szeretne erről meggyőződni, annak csak egy utazásra kell vállalkoznia, és átszelni az országot nyugattól keletig. Kezdve a perui tengerpart sivatagával vagy annak néhány kellemes, homokos partokat maga mögött hagyó oázisával, majd folytatva az utat az Andok felé, megérkezve a hegyek közti völgyekbe, az örök tavasz birodalmába, 2000 méter magasan a tengerszint felett, ahol nappal csaknem kilenc órán át szikrázó napsütés van, és ahol leereszkednek a tengerbe futó gyors sodrású hegyi folyók. 

Perui utazás Nasca vonalak

Ezután felemelkedni az andoki fennsíkra, 3000 méter fölé, gyümölcsökben gazdag, mérsékelt éghajlatú, barátságos tájra találva, majd folytatni az utat a hegyvidéken 4500 méteres magasságban, ahol a zord éghajlati feltételek szép példáit mutatják a létért vívott küzdelemnek. Elég utalni a Puya Raymundi nevű kaktuszra, melyenek virágzására 100 évet kell várni, vagy a Yareta bokorra, mely hihetetlen ritmusban, évszázadok alatt fejlődik, s évente csupán egy millimétert növekszik.

Perui utazás Yareta

Az Andoknak ezen a területén a hegycsúcsokat örök hó borítja. Olyan csúcsok emelkednek itt, mint a „kétfejű” Huascaran vagy a szépséges Salkantay, és itt laknak az andoki embereket oltalmazó istenek. 

Perui utazas Huascaran


A havas csúcsokon túl az Andok keleti arca tárul az utazó elé, felhőkbe és esőbe burkolózva, melyet látva úgy tűnik, a valóság és a fantázia összemosódik. Végül a keleti, alacsony tájakon az Andok elveszik az amazóniai őserdőben.

Perui utazás Machu Picchu láma

Kerüljön be ennek az országnak a vérkeringésébe és ismerje meg természetét! Olyan kalandban lesz része, mely élvezetet és szórakozást nyújt, de egyúttal ismeretei bővítésére és felfedezésre is ösztönöz. Találkozhat nagyvárosokkal, melyek azért küzdenek, hogy a modernitást erősítsék, és ezer éves kultúrákkal, melyek próbára teszik eddigi meggyőződését és életfelfogását. Egyszóval, olyan világba csöppenhet, ahol az az érzés keríti hatalmába, hogy egy nyitott könyvet lapozgat, melybe az emberiség története van írva.

Perui utazás Titicaca tó bennszülöttekkel

Ha eszedbe jutott egy olyan utazás, ami több mint, egy szokványos turistaút, ami nem csak élvezetet nyújt, de gazdagít és megtanít megérteni a világot, akkor az Ön számára Peru a megfelelő választás. Ez az a hely, ahol a látványos vidék szépsége évezredes kultúra bölcsességét, tudását is kínálja. Művészet, tudomány, mágia, titokzatosság egy helyen.  

 

Rokolya Péter

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Manhattan legmenőbb részén Jeremy Salamon magyarul főz
  • Menni kell! Fülöp-szigetek - Dicsőséges múlt
  • Mauritius álomstrandjai
  • Miért kötelező elmenni Pugliába?
  • Winnetou konyhája

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.29
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.06.20
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!