Fejléc menü

Kalandos élmények a Maldív-szigeteken
Azt hitte, hogy egy Maldív-szigetek utazás csak a friss gyümölcskoktélokról és a víz feletti bungalókról szól? Nos, részben igaza van, de ez a kicsiny ország nem csak ennyit kínál az aktív utazóknak! A legtöbb izgalmas tevékenység vízzel kapcsolatos, elvégre az ország az Indiai-óceán közepén fekszik, de nem kell profi búvárnak lennie ahhoz, hogy élvezze ezeket a lehetőségeket.

Kalandvágyó lelkületre azonban szükség van. Egyes utazók egy kis delfinmegfigyelő csónakázást is kalandnak tekintenek, míg mások addig nem elégedettek, amíg nem csinálnak egy hátraszaltót egy flyboarddal.

Egy Maldív-szigetek csoportos utazás alatt ne érezzen kényszert arra, hogy a napjait tevékenységekkel töltse tele - különösen azért, mert ez egy tökéletes úti cél arra is, hogy egész nap semmit ne csináljon. Ám a közel 1200 szigeten bőséges alkalom adódik aktív elfoglaltságokra. Íme 20 kihagyhatatlan és maradandó élmény a Maldív-szigeteken.


 

Búvárkodjon félelmetes cápákkal

Nem meglepő, hogy egy ilyen káprázatos szigetországban csodálatos búvárkodási lehetőségek vannak. A Maldív-szigeteken több búvárközpont is működik, és akár kezdő búvárok is jelentkezhetnek a túráikra. A zátonyok egészségesek, emiatt halak és planktonok borítják el őket. Ez, valamint az időnkénti tengeri áramlatok tökéletes élőhelyet teremtenek az olyan nyílt tengeri állatoknak, mint például a cápáknak és a manta rájáknak. A Rasdhoo-atoll a pörölycápák decembertől márciusig tartó vándorlási szezonjáról ismert. Lehetőség van víz alatti barlangok felfedezésére is, illetve egy felejthetetlen búvárkodásban lehet része, ha az Ari atollt választja.

 

Békés bálnales

Bár a cápák valójában kevés veszélyt jelentenek a búvárokra, ám nem mindenki akarja megkockáztatni azt, hogy egy vízben tartózkodjon cápákkal. De ha mégis szeretne testközelből látni néhány hatalmas állatot, akkor inkább vegyen részt egy bálnalesen. Palackorrú delfinek és ugró delfinek általában egész évben láthatók, de ha kék bálnákat szeretne látni, akkor novembertől májusig kell egy Maldív-szigetek utazáson részt vennie. Púpos bálnákat pedig leggyakrabban júniustól novemberig lehet megfigyelni.

 

Merész ejtőernyőzés egy lagúna fölött

Miért menne a víz alá, ha mehet messze fölé is? Nincs is jobb hely a parasailing kipróbálására, mint a szigetek lagúnáinak nyugodt, elképzelhetetlenül kék vize. A Maldív-szigeteken a vízi ejtőernyőzésre a legjobb időszak novembertől májusig tart, vagyis a száraz évszakban, mivel ilyenkor a szél kevésbé fúj, a víz pedig tisztább, ekkor a legszebb a kilátás fentről. De egész évben lehet ejtőernyőzni, nincs "rossz" évszak. Parasailing során nagyjából 150 méter magasan lesz az óceán felett, és az időjárási viszonyoktól függően körülbelül 15 percig vitorlázhat a levegőben. Szinte minden nagyobb üdülőhely kínál parasailing túrákat.

 

Merüljön a tenger mélyére, anélkül, hogy vizes lenne

Egy tengeralattjáró-túra egyedülálló módja az óceánok felfedezésének. Ismerje meg az Indiai-óceán színes élővilágát egy légkondicionált tengeralattjáró védelmében. A tengeralattjáró hajó üvegablakain keresztül, testközelből figyelheti meg a színes korallzátonyokat, cápákat, szuronyhalakat és még sok-sok más tengeri állatot. A túrák Maleból indulnak. A hajó 30 méterrel merül a víz felszíne alá, a program teljes időtartama általában 2 óra 30 perc, és ebből a hajó körülbelül 45 percet tölt a víz alatt.

 

Kényeztesse magát egy hidroplánrepüléssel

Hangosak, rázósak, aprócskák, és erős szélben úgy ugrálnak, mint egy papírrepülőgép - és ez mind-mind a kaland része! Mivel a hidroplánok nagyon alacsonyan repülnek, ezért a kilátás egyszerűen egyedülálló. A türkizkék, kör alakú lagúnák természetes pöttyöknek tűnnek az óceán mélykékjéhez képest. Miután a lehetőségekhez képest kényelmesen elhelyezkedett, fentről megfigyelve megkülönböztetheti a szigeteket, és kiszúrhatja azokat, amelyek elhagyatottak. A repüléshez valószínűleg zajszűrős fejhallgatót szükséges viselni.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-hidroplan.jpg
Kép forrása: https://www.onceinalifetimejourney.com 


Kapjon el egy hullámot

A Maldív-szigetek lagúnáiban a víz általában nyugodt és sekély, ami nem alkalmas szörfözésre, de a lagúnán kívüli vizek remek lehetőségeket nyújtanak akár kezdő, akár profi hullámlovasoknak. Ha már jól tud szörfözni, akkor iratkozzon fel egy vezetett szörftúrára, és a helyi profik elviszik a legjobb helyekre. A kezdők se aggódjanak, mert ha beleesnek a vízbe, akkor mindig meleg fogadtatásban lesz részük, hiszen a víz 27-30 Celsius-fok körüli. Ha az év legjobb hullámait keresi, akkor június, július vagy augusztus a szörfszezon csúcspontja. Középhaladó szörfösök, akik kisebb hullámzásra vágynak, áprilisban, májusban, szeptemberben vagy októberben utazzanak.

 

Vacsora az Indiai-óceán alatt

Egy Maldív-szigetek utazás szinonimája a varázslat, és ha van valami a szálláson kívül, ami ezt még fokozhatja, akkor az egy egyedülálló étkezési élmény. A Maldív-szigetek lélegzetelállító víz alatti éttermei közül valamelyiket mindenképpen meg kell látogatnia. Az éttermek több méterrel az óceán alá épültek, és üvegmennyezetükön keresztül gyönyörű kilátást nyújtanak a tengeri élővilágra. Ezen éttermek közül a legkiemelkedőbb az Ithaa Undersea Restaurant, mely a világ első, teljesen üvegből készült tenger alatti étterme, amely 2017-ben a World Luxury Restaurant Awards három díját is elnyerte. Az étterem kupolája 180 fokos panorámát nyújt, ezáltal a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha a tengeri élet részei lennének.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-etterem.jpg
Kép forrása: https://hotelsabovepar.com 


Éjszakázzon a tenger felszíne alatt

A víz alatti étkezés nem elég kalandos önnek? Akkor lépjen egy lépéssel tovább, és aludjon a tenger felszíne alatt a Conrad Maldives Rangali Island szállodában. A Muraka Villában a víz alatti szoba egy nagyobb villa része, amelyben két föld feletti szoba is van, illetve egy hatalmas privát stég medencével. Csigalépcső és lift vezet le a víz alatti akvárium szobába, amely egy építészeti remekmű. A fő hálószoba egy 180 fokban ívelt akrilkupolával rendelkezik, a fürdőszobában és a gardróbszobában pedig padlótól a mennyezetig érő ablakok nyújtanak pazar kilátást a tenger mélyére.

 

Egy könnyű séta a fővárosban, Maléban

A Maldív-szigetek fővárosa, Male, amely egyben egy sziget, a világ legkisebb fővárosa. De ettől még telis-tele van kincsekkel. Egy könnyű séta során csodálja meg a hagyományos lakóházakat, melyek mellett már modern épületek is láthatók. A leglátványosabb műemlékek a Hukuru Miskij mecset, a Nagy Mecset, a Maafannu negyedben található Theemuge, az egykori elnöki palota és a Mulee-aage impozáns gyarmati épülete. Természetesen ne hagyjuk el a fővárost anélkül, hogy ne látogattuk volna meg a piacokat, és ne kóstolgattunk és vásároltunk volna be helyi termékekből és gyümölcsökből.

 

Sznorkelezzen Hanifaru Huraa öbölében cápákkal

A tengerfenék szemmel is jól látható szépsége mindenkit arra késztet, hogy uszonyt, búvárszemüveget és légzőpipát ragadjon, hogy közelebbről is megfigyelhesse a tengeri állat- és növényvilágot. A Hanifaru Huraa egy olyan kivételes adottságú öböl, amelyet az UNESCO a Baa Atoll bioszféra rezervátumának minősített. Ez egy álomhely úszáshoz és a táplálkozni érkező, óriás manta ráják megfigyeléséhez. Nyissa nagyra a szemét, mert ebben az öbölben egy másik nagy állatfajt is megfigyelhet, a bálnacápákat, amelyek az emberre egyébként teljesen ártalmatlanok.

 

Legyen 1 napon át Robinson Crusoe

A Maldív-szigetek nagyjából 1200 szigetből áll, ezek közül 200 lakatlan. Ezek a szigetek ideális célpontok arra, hogy egy kiruccanás erejéig Robinson Crusoe bőrébe bújjon. Hiszen a lakatlan szigetek egyikén nincs is más dolga, mint a finom homokos parton napozni, és időről időre egy frissítő úszásra indulni a türkizkék, mindig meleg vízben. Ne habozzon a sziget belsejében is sétálni, mivel az erdők lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerje a helyi növényvilág gazdagságát.

 

Világító csillagtenger a Mudhdhoo-szigeten

A Mudhdhoo-sziget egy olyan természeti látványosságot kínál, amit semmiképp nem szabad kihagyni. A sziget a fitoplanktonokról híres, amelyek éjszaka világítanak. A hullámokat több ezer, szentjánosbogarakra emlékeztető fénypont borítja be. Az embernek olyan érzése támad, mintha a csillagos égbolt tükröződne a tengerben, de valójában az apró élőlények akkor világítanak, amikor stressz éri őket, tehát a hullámok mozgása teszi őket kéken izzóvá. Pompás látvány és remek fotó téma.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-sziget.jpg
Kép forrása: https://samudramaldives.com 


Koktélozzon a világ legszebb strandjain

Egy Maldív-szigetek csoportos utazás alkalmával az utasok az üdülőszigetek strandjain is kiválóan fürdőzhetnek. Ám ha a legszebb partokon szeretne úszni, akkor keresse fel a Male-atoll déli részén található Cocoa-szigetet, ahol a víz hihetetlenül átlátszó, a környező táj pedig ideális néhány nagyszerű felvétel elkészítéséhez. A változatosság kedvéért irány a Gulhi Beach, ahol a tenger kék színű tónusai szintén elképesztők. Egy frissítő, jéghideg koktél vagy vízi sportok – mi kell még ahhoz, hogy jól érezze magát?

 

A világ egyik legújabb őrült sportja: flyboarding

A flyboarding (magyarul talán vízsugárhajtású légdeszkának lehetne nevezni) a világ egyik legújabb őrült sportja, és biztos lehet abban, hogy a partról egy kisebb közönség fogja figyelni, amikor kipróbálja azt. A lábhoz erősítik a flyboardot, amelyhez egy tömlő csatlakozik. A tömlőn keresztül egy nagyon erős víznyomás a magasba repíti a bátor „kaszkadőröket”. Nem könnyű a flyboard használata, de ha egyszer elsajátította, hogyan használja a testét a kormányzáshoz, akkor képes lesz szaltózni, repülni és ugrálni a lagúna felszínén.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-flyboarding.jpg
Kép forrása: https://www.scmp.com 


Hajókázás a naplementébe

A kevésbé bátrak inkább vegyenek részt egy biztonságos hajótúrán. Több lehetőséget is talál egy kellemes hajókázásra naplemente idején, ezek közül talán a leghangulatosabb, ha egy dhoni fedélzetén éli ezt át, amely egy hagyományos, fából készült hajó. Egyszerűen lélegzetelállító élmény látni, ahogy a színek árnyalatai szétterülnek az égbolt horizontján, ami visszatükröződik a tengerre. A hajót kísérő delfinek megfigyelése a természet jutalma, öröm őket ilyen közelről megfigyelni.

 

Szabadtüdős merülés – mint a filmekben!

A Maldív-szigetek az egyik legjobb hely a világon szabadtüdős merülésre, mivel a víz rendkívül meleg és tiszta, a látótávolság pedig gyakran eléri vagy meghaladja a 30 métert. Egy bevezető órán megtanítják azokat a technikákat és stratégiákat, amelyekkel elég sokáig visszatartható a lélegzet ahhoz, hogy mélyen a felszín alá merüljön. A merülések során biztosítják a szükséges felszerelést (például maszkokat és súlyokat). A legtöbb búvárközpontban szabadtüdős merülés tanfolyamokat is tartanak.

 

Homokfutózás Kuramathi szigetén

Kuramathi szigete több szempontból is pompás. Az emberek egyrészt azért mennek oda, hogy élvezzék strandjainak szépségét, de Kuramathi buja növényzete miatt is kivételes. A természet szerelmeseit lenyűgözi a fehér vagy rózsaszín virágú oleanderek, pálmafák, banánfák és óriási bougainvilleák látványa. A szigetet homokfutóval, vagyis buggyval is bejárhatja, vagy akár elmehet egy wellness-kezelésre egy gyógyfürdőbe.

 

Teknősles a Teknős-zátonynál

Tapasztalja meg a csodálatos teknősök látványának izgalmát a Teknős-zátonynál, amely 10 perc alatt érhető el Villamendhoo szigetétől egy kis gyorshajóval. Bár a teknősök látványa nem garantált, de jó esély van arra, hogy a tengeri élővilág olyan gazdagságát láthatja, amely miatt megéri felkeresni a zátonyt.

 

Világzene a Bodu Beru show-n

Mindazoknak, akik szeretik a zenét, elengedhetetlen, hogy részt vegyenek egy Bodu Beru show-n. A show az ütőshangszereket, a táncot és az éneket elegyíti egybe, és egy kalandos utazás a világzene földjére. A bemutatókat általában a helyi fesztiválokon tartják meg, de sok csoport a szállodák által szervezett privát show-kon is fellép. Az előadás különböző, különösen kelet-afrikai hatásokat egyesít, és tökéletes alkalom arra, hogy elmerüljünk a maldív kultúra szívében.

cikk_0_1000ut-maldiv-szigetek-elmenyek-show.jpg
Kép forrása: https://www.theatreartlife.com 


Éjszakai halászat

Egy Maldív-szigetek utazás során nem csak nappal élvezheti a tenger által nyújtott élvezeteket. Fogjon halat a varázslatos csillagos égbolt alatt. Tapasztalja meg az éjszakai halászatot maldív stílusban, kézi zsinórral és nyers halakkal csaliként. A helyiek által generációk óta gyakorolt művészet ma már vonzza a kíváncsi utazókat, akik maguk is részt kívánnak venni a kalandban. Ideális családi kirándulás és emlékezetes este, amely talán még finom halat is hozhat a tányérra.


Bartos Szilvia

Ha Maldív-szigetek utazást és üdülést tervez, akkor irodánknál megtalálja a legjobb ajánlatokat, de Srí Lanka körút pihenéssel a Maldív-szigeteken körutazást is kínálunk Önnek. 

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.08.15-2024.08.24
összesen 5 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.06.08
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.30
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!