Fejléc menü

Halottak napja Mexikó - Az élet ünnepe
A halottak napja (Dia de los Muertos) Mexikó egyik legfontosabb vallási ünnepe, melynek alkalmával nem az elmúlást, hanem az élet folytonosságát ünneplik meg. Minden év novemberében, mindenszentek napján tartják meg. Egy mexikói körutazás kiemelkedően színes látnivalója ez az esemény, ha ebben az időszakban érkezik a csoport az országba.

A halottak napja távolról sem morbid esemény, hanem az elmúlt életekre való megemlékezést hangsúlyozza. Az élet körforgásának elismerése Mexikó legrégebbi civilizációihoz, többek között az olmékokhoz, a zapotecekhez, a majákhoz és a purépechákhoz nyúlik vissza. Az aztékok is ünnepelték a halottak napját, bár a jelenlegi naptár szerint korábban, augusztusban.

Az ünnepi időszak alatt a családok felkeresik a temetőket, ahol a szeretteiket eltemették. Megtisztítják és feldíszítik a sírokat az otthoni oltárokhoz hasonló felajánlásokkal. November 1-én az elhunyt gyermekek, november 2-án pedig az elhunyt felnőttek előtt tisztelegnek. November 2. hivatalos munkaszüneti nap Mexikóban. A halottak napját Mexikó-szerte szenvedélyesen tisztelik, különösen a kisebb vidéki városokban. Bár az október 31-i angolszász Halloween és a november 1-i és 2-i Dia de los Muertos két különálló esemény, az utóbbi időben Mexikóban a két ünnep lassan összeolvadt egymással. Ez egyrészt prezentálja a világ amerikanizálódását. Másrészt jól mutatja, hogy Mexikó mennyire ügyesen asszimilálja az idegen dolgokat, anélkül, hogy elveszítené a saját identitását. Ráadásul gyakran sajátosan mexikói bélyeget is rájuk nyom.

cikk_0_1000ut-halottak-napja-mexikoban.unnepseg.jpg
A kép forrása: https://www.viajes.carrefour.es

A helyi ünnepségek és hagyományok helyenként változók. Mexikóvárosban nagy és díszes felvonulást tartanak a belvárosban. A tartományi városokban pedig vallási körmeneteket rendeznek ezen alkalomból. A kisebb falvakban a hazafelé vezető út mentén is gyertyákat és virágokat helyeznek el, hogy a halott nehogy eltévedjen, és biztosan megtalálja a számára felállított oltárt. Sokan ilyenkor a temetőkben éjszakáznak. Elfogyasztják a halott kedvenc ételeit, és még zenészeket is fogadnak, hogy a családdal együtt énekeljenek a sírnál. A családok napokkal, hetekkel, vagy akár egy egész évre előre megtervezik a halottak napi ünnepségeket. 

cikk_0_1000ut-halottak-napja-mexikoban.temeto.jpg
A kép forrása: https://www.aljazeera.com

Az emlékezés rituáléjának középpontjában az áll, hogy a családok ofrendákat, vagyis az elhunytaknak szánt felajánlásokat tartalmazó oltárokat készítenek. Ezeket az otthonukban vagy parkokban és tereken, illetve a temetőkben állítanak fel. Ezek a színes oltárok, amelyek szinte művészi alkotások, az elhunyt családtagok iránti szeretet személyes kifejezései. Általában többszintesek. A legfelső szinten az elhunytról készült fénykép és gyertyák, valamint vallási szobrok vagy szimbólumok találhatók. A második szinten pedig maga az ofrendas (felajánlás) található. Az elhunyt gyermekek számára általában játékokat, a felnőttek számára pedig tequilát, mezcalt vagy atole-t tesznek ki. Személyes díszeket vagy az elhunyt kedvenc ételeit vagy édességeit szintén elhelyezhetik. Az édesség azt jelképezi, hogy a halál nem csak keserű, hanem édes is lehet. Gyakran egy mosdótálat és egy törölközőt is kitesznek, hogy az elhunyt szelleme felfrissülhessen, amikor az oltárhoz érkezik. Sőt, még egy pohár vizet is kitesznek, hogy a halottnak legyen mivel enyhítenie a szomját. Minden oltáron megtalálhatóak a calaverák (cukorból készült, díszített, kandírozott koponyák). Ezen kívül narancssárga színű körömvirágokat helyeznek el, amelyeket a köznyelvben „a halottak virága" (flor de muerto) néven emlegetnek. Ezek Mexikó-szerte szintén a halottak napjának ikonikus szimbólumai.

cikk_0_1000ut-halottak-napja-mexikoban.oltar.jpg
A kép forrása: https://www.pdxmonthly.com

A La Catrina, a mexikói halottak napi ünnep elegáns csontvázhölgyének eredete az 1910-es években kezdődött. Az első figurát José Guadalupe Posada, mexikói rézmetsző művész találta ki. Az eredeti Catrina a „La Calavera Garbancera” címet viselte, egy művészi metszet formájában. Politikai szatírának szánták, hogy kigúnyolják a mexikóiak egy bizonyos társadalmi osztályát. A művész európai arisztokratikus törekvésekkel rendelkezőnek ábrázolta őket. Ezért visel a Catrina grandiózus, tollas kalapot, mégpedig olyan stílusút, amely a korabeli Európában divatos volt. A halál női ábrázolásához az is hozzátartozik, hogy a spanyol nyelvben a halál nőnemű főnév (la muerte). Éppen ezért ábrázolta Posada is női kalapban a csontvázat. A Posada által megalkotott csontvázat a híres mexikói muralista, Frida Kahlo férje, Diego Rivera nevezte el La Catrinának, a catrín szó jelentését nőiesítve. Ez a kifejezés a nagyon jól öltözött férfiakra vonatkozott, akiket egy szintén elegáns nő kísért a bálokra és összejövetelekre.

cikk_0_1000ut-halottak-napja-mexikoban.catrina.jpg
A kép forrása: https://tijuanotas.com

Pan de Muerto és forró csokoládé: a napjának hagyományos ételei. Az időszak egyik kulináris csúcspontja a Pan de Muerto, vagyis a holtak kenyere. Ez egy félédes, tojással készült, természetes citrusfélék ízével átitatott kenyér. A kenyeret fahéjjal elkevert forró csokoládéval fogyasztják, amely kellemesen felmelegíti az ünneplőket a hűvös novemberi estéken.

cikk_0_1000ut-halottak-napja-mexikoban-kenyer.jpg
A kép forrása: https://www.pequerecetas.com

A mexikói utak egyik érdekes színfoltja lehet ez a program. Hiszen a halottak napja egy olyan ünnep, amely a külföldről érkező látogatókat is lenyűgözi egy mexikói utazás alkalmával. Szerencsések azok az utazók, akik ebben az időszakban vesznek részt egy mexikói csoportos utazáson. Oaxaca és Pátzcuaro városokban tartott ünnepségek különösen nagy látogatottságnak örvendenek a turisták körében. Ha nem tud eljutni Oaxacába vagy Pátzcuaróba, akkor is megtapasztalhatja, hogy a közösségek Mexikó-szerte saját értelmezésben ünneplik a halottak napját. Bárhol is tartózkodik az országban az évnek ebben az időszakában, lehetősége lesz megtapasztalni ezt a jellegzetes ünnepet. Az egyik legszínesebb, legmeghatóbb és leghangulatosabb élményt, amit Mexikó kínálhat. Egy mexikói körutazás során a helyi temető felkeresése, ahol a családi sírokat díszbe öltöztetik, egy park meglátogatása, ahol ofrendákat állítottak fel, vagy bepillantás egy helyi otthonba, ahol szeretettel emlékeznek az elhunytak életére – ezek mind-mind értékes kulturális élményt jelentenek a látogatóknak.

 

Bartos Szilvia


Akár Ön is részt vehet Mexikóban egy halottak napi ünnepségen! Irodánknál többféle mexikói utazási ajánlat közül választhat: üdülések Mexikóban és körutazások Mexikóban.

Cikkek szűrése

Legújabb cikkek

  • Menni kell! Uganda
  • A baklava diadalmenete
  • Menni kell! Kína - önkéntes
  • Érdekes tények Ománról
  • Menni kell! Kuba - Jégkrém

Legkedveltebb cikkek

  • Zanzibár legjobb strandjai
  • Endrei Judit - A titokzatos Peru 2. rész
  • Endrei Judit - Nagy Péter városa: Szentpétervár 1. rész
  • Aeroflot - Kelet-Európa legnagyobb légitársasága
  • Bosdalafossur - A Feröer-szigetek óceáni vízesése

Ajánlott utazások


Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13-2025.02.18
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18-2024.06.26
összesen 2 időpontban
470 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Üzbegisztán

A Selyemút nyomán Üzbegisztán

9 nap / 7 éj
2024.05.23-2024.06.01
összesen 6 időpontban
740 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Mianmar (Burma)

Ázsia lelke – A titokzatos Burma

13 nap / 10 éj
-2024.05.31
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Bordeaux - bor és kultúra

4 nap / 3 éj
-2024.05.22
összesen 0 időpontban
0 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!